DA JE BILO VIŠE OVAKVIH LJUDI, RATA NE BI BILO: Mufid je spasao život Beograđaninu Ivanu Laliću (FOTO)

- Kada na to pomislim, ja uvek pomislim na Mufida, koji mi je to zapravo omogućio. I suze krenu - kaže Ivan

Mufid Ramić bio je sin jedinac u porodici Ismeta Ramića, skroman i dobar mladić kao i mnogi drugi. Međutim, ono što ga razlikuje od mnogih je humana misija u kojoj je 1992. spasao Beograđanina Ivana Lalića. Nažalost, Mufid je poginuo braneći Sarajevo u svojoj 27. godini, samo šest meseci posle spasavanja Lalića. Ovaj heroj sahranjen je na Mahmutovcu.

OVO JE HEROJ MILOŠ, O KOJEM PRIČA CELA SRBIJA: Bacio se pod točkove kamiona da spase devojčicu! (FOTO)

Pre 23 godine poginuo je najmlađi vojnik u ratu u Bosni, Spomenko Gostić, i ovo je njegova tužna priča (VIDEO)

Ove godine umro je i njegov otac Ismet, za koga Ivan kaže da je bio star i umoran čovek, ali kao i njegov sin, takav da može biti ponos svakog grada i države, piše avaz.ba.

- Tokom vremena, a prošlo je zaista dosta, ja sam Mufida idealizovao i izdigao na nivo metafore. Metafore ljubavi, ljudskosti, solidarnosti u najtežim trenucima. Metafore malog čoveka koga niko nije pitao želi li ili ne želi taj rat. Nas dvojica smo ta dva mala čoveka. Ja sam tada imao godina koliko i on, bio sam u punoj snazi kao i on, život je bio pred nama, ali nam nisu dali da se razvijamo i sazrevamo normalno. Ja sam, ipak, imao sreće, jako puno sreće da sam preživeo. On nije - priča Lalić u razgovoru za "Avaz".

Foto: Tanjug/Irfan Ličina Foto: Tanjug/Irfan Ličina

Ivan sebe s razlogom smatra ambasadorom Sarajeva i podseća na to da Mufid već 23 godine leži na Mahmutovcu, a da je on sada, zahvaljujući njemu, otac troje lepe dece, da ima divan brak i bavi se uspešno poslom koji voli.

- Kada na to pomislim, ja uvek pomislim na Mufida, koji mi je to zapravo omogućio. I suze krenu - kaže Ivan.

U Sarajeu je bio više puta pre nego što je ranjen na Vratniku. Znajući za sve užase i strahote bombardovanja grada, sakrivanje od granata i jedne i druge strane, sumnjao je da je njegov spasilac preživeo.

- Znao sam da je mogućnost da Mufid nije živ verovatnija. A opet, nadao sam se da je nekim čudom možda imao sreće. Posle ranjavanja, sve do 2000. godine, nisam dolazio u Sarajevo. Osećaj teskobe, krvavih uspomena, osećaj da je tamo negde Mufid, živ ili mrtav, a ja ne znam gde. Raspitivao sam se preko Crvenog krsta, preko nekih ljudi iz sveta umetnosti koje poznajem.

Nije bilo glasa o njemu. Zamišljao sam hiljadu puta taj susret. Sada je taj čir pukao. Sve se izlilo i meni je opet teško, ali i divno - ističe naš sagovornik, koji je jedan od svojih tekstova posvećenih Mufidu potpisao sa "tvoj beogradski brat".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kad god mu se pruži prilika, Lalić sgovori o Mufidu i ljudima poput njega.

- Obavezu da mirim, da spajam, da uveravam da balkanski mali čovek nije kriv. On je prevaren, ponižen i obogaljen. Hajde sad malo lepih stvari. Hajde da plačemo - biće nam lakše, hajde da se smejemo, hajde da idemo jedni kod drugih u goste.

Hajde da pričamo o onom četvrtfinalu u Veroni protiv Argentine 1990. i da li je Hadžibegić morao da promaši penal.

Ja sam često u Sarajevu. Biću sve češće, nema druge. Jako mi prija. A i onako. Tu su neka divna prijateljstva - zaključuje Lalić.

Tokom jedne od tih poseta Ivan je imao priliku da upozna Mufidovog oca Ismeta.

Foto: Wikipedia/Julian Nitzsche Foto: Wikipedia/Julian Nitzsche

- Pokazao mi je Mufidove slike. Nosio je i dalje Mufidovu plavu, zimsku jaknu od pre rata. Ipak, na mene je najupečatljiviji utisak ostavio njegov brat od tetke Nedim, s kojim je Mufid odrastao. Mufid je bio jedinac, a roditelji su mu radili u Nemačkoj, tako da je Nedim bio svakodnevno s njim. Verujem da su mu rođaka Jasmina i Nedim nekako najbliži. U kontaktu smo i često se viđamo - ispričao nam je Ivan.

- Beograd, onaj kome pripadam, razume muke Sarajeva, stradanje i patnju biblijskih razmera i solidariše se s njima. Ne smemo proćerdati biološke živote u glibu devedesetih ili u rovovima svojih cementiranih predrasuda.

Moramo da idemo dalje, bržim i boljim tempom. Ne smemo primitivcima, ksenofobima i zlikovcima dati šansu da više ikada bude po njihovom. Moramo da napravimo kritičnu masu dobre, pozitivne i pomiriteljske energije na Balkanu i da napravimo ozbiljan front za rekuperaciju regiona - poručio je Ivan Lalić.

(Telegraf.rs / Avaz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zbunjeni

    5. novembar 2016 | 16:00

    Pa sto je ne napraviste do sada?Gade mi se ovi sto melju,pricaju a nemaju pojma o cemu.Pustite vi iz Beograda pomirenje,gledajte svoja posla.Neka se mire oni koji su ratovali a ne sedeli u BG kaficima.Idite u HR na more a kada dobijete potamburi nemojte da se zalite.Ne znate vi odavde kako funkcionise mozak hrvata I muslimana,meni su dali do znanja sta mi zele I tu nema pomirenja nego samo daleko im kuca.A vi koji toliko volite SA pa idite tamo I ponasajte se kao I u BG pa cete videti pomirenje a bogami I osetiti.Lalic bolje da cuti jer je narodu tih razumnih I normalnih preko rukca.

  • Podgorica

    5. novembar 2016 | 16:03

    Lijepa prica, pokoj mu dusi, samo...Od koga je branio Sarajevo ? Od sarajevskih Srba, koji su protjerani ?

  • mister x

    5. novembar 2016 | 15:22

    Dobar naslov i pouka ali mi jednio promaklo ,ja ne procitah nigdje gdje i kako mu je spasao zivot i pod kojim okolnostima ,,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA