≫ 

U OVOM GRADU SE SPREMA TREĆI SVETSKI RAT: NATO šalje 300.000 vojnika, čeka se odgovor Rusije, okršaj samo što nije počeo? (FOTO)

Zapadu će biti potrebno šest meseci da ostvari plan

  • 33

Šefovi NATO pakta, uspaničeni teorijama zavere da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da napadne Zapad, odredili su vojsku od 300.000 ljudi koji će biti u stanju povišene borbene gotovosti.

SRPSKO SELO NA KOSOVU PROMENILO IME U - PUTINOVO: Ruski predsednik dobio i svoju rakiju, a zove se... (FOTO)

KAD PADNE MRAK, SRAVNIĆEMO GRAD SA ZEMLJOM: Putin zagrmeo, dao poslednji ultimatum pobunjenicima

Foto: Wikimedia/Aleksander Kaasik Foto: Wikimedia/Aleksander Kaasik

Većina članica NATO znatno je smanjila odbrambene snage nakon što se Sovjetski savez raspao 1991. godine, ali je Rusija svakako održala vojnu moć i često je demonstrirala na vojnim paradama na kojima prosečno učestvuje oko 100.000 vojnika svake godine. Razmišljajući o potencijalnom sukobu istočnih i zapadnih snaga, brojni analitičari se slažu da bi mesto na kojem bi se desio sukob neslućenih razmera, Armagedon, mogao da bude Kalinjingrad. To je ruski grad na Baltiku, koji je teritorijalno odvojen od granica Rusije.

Foto: Wikimedia/Ilya Denbrov Foto: Wikimedia/Ilya Denbrov

Od Kalinjingrada počinje Suvlaki koridor, 100 kilometara od područja koje ovu rusku teritoriju povezuje sa Belorusijom, a pritom deli Litvaniju i Poljsku. Takođe, Kalinjingrad je, praktično, sa svih strana okružen državama članicama NATO pakta, ali ima vrlo moćnu odbranu - projektile Iskander M, koje mogu da nose i nuklearne glave, a imaju i domet od 500 kilometara.

Foto: Wikimedia/Niklitov Foto: Wikimedia/Niklitov

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, rekao je da "Rusija koristi propagandu u Evropu među NATO saveznicima i to je jedini razlog zbog koga NATO odgovara na ovaj način".

- Odgovorili smo sa najvećim regrupisavanjem naše odbrane još od završetka Hladnog rata. Rusija je, međutim, aktivnija od nas na razne načine. Prethodnih godina, od 2000. na ovamo, utrostručila je odbranu, razvila vojsku i često koristi silu protiv svojih saradnika - rekao je Stoltenberg.

Foto: Wikimedia/Aleksander Kaasik Grad Kalinjingrad, Foto: Wikimedia/Aleksander Kaasik

Paktu će, međutim, biti potrebno šest meseci da spremi 300.000 vojnika, a Adam Tompson, britanski predstavnik u NATO, kaže da je to isuviše sporo.

Foto: Wikimedia/Попадин Foto: Wikimedia/Попадин

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alen đukić

    7. novembar 2016 | 15:37

    I definitivno TELEGRAF uvijek ima ovako exklusivne vijesti.

  • Фамилија

    7. novembar 2016 | 15:36

    Да смо паметни па да будемо неутрални. У другом смо направили грешку што смо ратовали, нећемо ваљда опет

  • Milica

    7. novembar 2016 | 16:31

    Postoje dobre stvari i glupe stvari. Ovo je primer glupe stvari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA