• 21

Žene u Srbiji često koriste trik da dobiju starateljstvo nad decom: Nameštaju muževima pedofilske afere (FOTO)

Jedan lažno optuženi otac proveo je u pritvoru 5, 5 meseci, drugi 113 dana, a treći tri meseca. Ni krivi, ni dužni

  • 21

Očevi iz Srbije masovno borave u zatvoru jer ih supruge tokom brakorazvodne parnice, a sve zarad dobijanja alimentacije, optužuju ni manje a ni više za pedofiliju

LEPA VEST: Za neplaćanje alimentacije bahati roditelji će ići u zatvor!

Udruženje očeva iz Novog Sada, primera radi, zabeležilo je 18 slučajeva gde su žene tokom brakorazvodne parnice optužile muževe, očeve svoje dece, za pedofiliju. U 15 slučajeva muškarci su pravosnažno oslobođeni, u tri proces još traje. Jedan lažno optuženi otac proveo je u pritvoru 5, 5 meseci, drugi 113 dana, a treći tri meseca. Ni krivi, ni dužni.

- Jedan od njih je nakon svega tužio državu i dobio odštetu 1,2 miliona dinara. Deca su mu bila starosti 5, 5 i 3,5 godine. Prošlo je pet godina od tada. On sve vreme dobija zabranu prilaska deci bez ikakvog razloga, i pored pravosnažne presude da nije počinio krivično delo obljube. To ga je uništilo. Sa druge strane, žena koja ga je nevinog optužila nije za to snosila nikakve konsekvence, iako je država, od para poreskih obveznika, isplatila 1,2 miliona - rekao je proteklog vikenda na tribini u Kragujevcu Dejan Pavlović, socijalni radnik, predsednik "Udruženja očeva" iz Novog Sada.

On podseća da je za neosnovane i lažne optužbe predviđena kazna zatvora od tri meseca do tri godine:

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

- Međutim, one koje su lažno optuživale muževe nisu procesuirane, bar mi ne znamo da jesu.

SVE O ALIMENTACIJI: Šta kaže zakon, kakve se prevare dešavaju i kako da ih izbegnete!

Udruženje je upravo oformljeno i u Kragujevcu i cilj mu je da pomogne muškarcima koji su žrtve zlostavljanja i koji se bore za pravo da brinu o svojoj deci. Očevi upozoravaju da deca u ovim slučajevima ipak najviše trpe.

Tema tribine zapravo je bila "Da li muškarci mogu biti žrtve"? Oni su rekli da mogu, čak javljajući se iz publike. Većina njih tvrdi da su bivše supruge decu koristile kao oružje za borbu tokom brakovazvodne parnice i spora za starateljstvo.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Dragutin Nikolić, psihoterapeut i sudski veštak u konfliktnim razvodima, rekao je da nakon 30 godina rada zna da je ova pojava vrlo raširena.

- U jednom slučaju, nakon godinu dana borbe za starateljstvo, majka je, već pri kraju postupka, valjda shvativši da nema prednost nad ocem deteta, prijavila da je on pedofil. Ona i dete pozvani su u lokalni Centar za socijalni rad. Otac nije pozvan. Odmah posle toga sudski mu je zabranjeno viđanje sa detetom godinu dana. Na sudu je kasnije dokazano da otac nije zlostavljač, ali je majka ipak zadržala roditeljsko pravo. Odnos oca i deteta je prekinut - navodi Nikolić.

ZAŠTO JE U SRBIJI VIŠE RAZVODA NEGO BRAKOVA? Ko je tome više kriv - muškarci, žene ili Facebook?

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

On dodaje da su u Srbiji problem i predrasude stručnjaka u sudovima i centrima za socijalni rad. One se tiču stava da je majka uvek podoban roditelj, prirodni roditelj.

To osporava jedna majka - Dragana Ćorić, profesorka na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i predsednica udruženja "Roditelj". Ona kaže da zna da mnogi muškarci, posebno tokom brakorazvodnih parnica, trpe psihičko zlostavljanje.

- Znam da je psihičko nasilje teško dokazati zato što treba da postoji neki uzročno - posledični sled, nemate modrice, bilo šta čime možete da dokažete da je bilo psihičkog zlostavljanja - navodi Dragana Ćorić.

Foto-montaža: pixabay.com, Profimedia/Alamy

Foto-montaža: pixabay.com, Profimedia/Alamy

U OVOM SRPSKOM GRADU NEMA LJUBAVI: U 2015. godini bilo VIŠE RAZVODA NEGO VENČANJA!

Ona kaže da zna sa čime se sve sreću advokati i stranke tokom brakorazvodnih parnica.

- Ovako ide, parafratiraću: "Ti treba da tražiš od njega najveću moguću alimentaciju!", " Ali, on nema para", " Ti njemu samo zapreti da ćeš ti njega da tužiš za pedofiliju." I to je kraj priče, prestaje svaka dalja moguća odbrana - Ćorić.

Foto: Profimedia/Caia Image

Foto: Profimedia/Caia Image

U Udruženju očeva kažu da im se za tri godine obratilo oko 500 muškaraca, od toga 200 sa velikim problemima. Više od 80 odsto takvih, bivše supruge su optužile za neku vrstu nasilja. Većina tih muškaraca oslobođena je krivice tokom istražnih postupaka ili suđenja, tvrde u udruženju. Oni dodaju da, zbog davanja prednosti majkama, u zlostavljanju muškaraca učestvuju i državne institucije.

- A mi se nismo razveli od naše dece, nego od supruga. Sistem nas onemogućava da se bavimo svojom decom- kaže Dejan Pavlović, predsednik "Udruženja očeva".

(Marija Raca)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.J

    Kaznjavajte maximalno kazne.

  • Ivan

    I ja sam isto tako nevin optuzen za zlostavljanje a bio sam zrtva nasilja. SUpruga me ubola nozem. ali sudija Gordana Bajunovic iz Bogatica je samo na osnovu prijave majke donela odluku o privremenoj meri. bez uvida u dokumentaciju i poziva mene na saslusanje. Samo hvala bogu nakon duge borbe sada sam staratelj svog deteta.

  • ATIMUS

    ......i celoga zivota pljuju truju huskaju ispiraju mozgove svojoj deci da mrze preziru svoje oceve

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima