IZ NJEGA GRAĐANI NE ODLAZE: Ovaj grad je srpski rekorder u zapošljavanju (FOTO)

Za aktivne mere zapošljavanja za 2016. godinu, izdvojeno je 15 miliona dinara

  • 1

Grad Smederevo u saradnji sa Filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje upriličio je skromnu svečanost podele ugovora za mere aktivne politike zapošljavanja.

STO MILIONA SUBVENCIJA VOĆARIMA: Gradonačelnica Smedereva ispunila obećanje (FOTO)

Grad koji je postao srpski rekorder u zapošljavanju, za aktivne mere zapošljavanja za 2016. godinu, izdvojio je čak 15 miliona dinara. Uz to, lokalna samouprava je aplicirala i za sufinansiranje ovog programa, pa je resorno Ministarstvo u aprilu za te namene izdvojilo još 10,2 miliona. To praktično znači da je za ovu godinu, iz sredstava lokalnog i republičkog budžeta, a za programe zapošljavanja, utrošeno 25,2 miliona dinara. Time se još jednom potvrđuje opredeljenost lokalne samouprave da i na ovaj način pomaže zapošljavanje u Smederevu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ova sredstva raspodeljena su Lokalnim akcionim planom grada. Prvi ugovori i subvencije podeljeni su u septembru. Tada je 3,6 miliona opredeljeno za 20 samozapošljavanja u pojedinačnom iznosu od 180.000 dinara. U ovoj, drugoj etapi, uručeni su ugovori za ostala tri programa aktivne politike zapošljavanja. Ovoga puta to su novozapošljavanje, javni radovi i stručna praksa.

Uručujući ugovore korisnicima se obratila gradonačelnica Smedereva, Jasna Avramović:

- Želim vam da još više napredujete, radite i stvarate, širite svoje poslove i proizvodnje. Mi smo mnogo toga učinili u prethodnom periodu kada je o zapošljavanju reč, evo, prema najnovijim podacima, u ovoj godini je, do sada, posao za stalno na novim radnim mestima dobilo 2900 Smederevaca. Uglavnom je reč o stranim investitorima, ali kada oni zapošljavaju druge, to se odražava i na vaše poslove jer ti njihovi radnici, kada dobiju posao i zaradu, postaju još više i češće vaše mušterije, kupuju u vašim radnjama, koriste usluge salona, zanatskih radnji i svega onoga čime se bavite. Važni su nam veliki investitori, ali nam je važno i svako novo radno mesto koje vi otvorite, zato vam hvala na tome što ćete angažovati još radnika, svaki novozaposleni obezbeđuje egzistenciju za jednu porodicu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Za novozapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih, opredeljeno je 11,7 miliona dinara. Ovaj iznos raspodeljen je na 55 poslodavaca koji će angažovati 78 radnika.

Za javne radove, određena je suma 4,6 miliona. Na osnovu raspisanog Javnog konkursa, prijave je dostavilo devet izvođača, a sa osam su zaključeni ugovori za 46 lica.

Za program stručne prakse (stručno osposobljavanje radi polaganja stručnog ispita ili sticanje posebnih praktičnih znanja i veština), opredeljen je iznos od 5,3 miliona dinara. Za taj program do sada je prijavljeno 33 korisnika. Inače, pomenutim programima, do sada je, u 2016. ukupno uposleno 177 lica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rajko

    8. novembar 2016 | 08:32

    Neznam,zasto se forsiraju preduzeca iz Srbije,a u V ojvodini,nista se niti gradi niti ulaze,to je toliko vidno da kao Srbin strepim da ce se odraziti na buducnost gradjana koji su kivni na sve to,neznam ali bi trebalo da se okrenu malo i ka Vojvodini da ne bude kasno,bojim se da ne ide u dobrom pravcu vodjstvo drzave,sto se tice Vojvodine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA