STO MILIONA SUBVENCIJA VOĆARIMA: Gradonačelnica Smedereva ispunila obećanje (FOTO)

Za 405 registrovanih proizvođača, grad Smederevo pripremio je subvencije u visini polovine sredstava utrošenih za zaštitu biljaka koje je uništio grad

  • 1

Smederevo je prošlog proleća dva puta tukao grad - u maju je obrao jagode, u junu je stradala kajsija i breskva, a u dva navrata je stradala i jabuka.

Već tada su voćari tvrdili da je oštećeno čak 70 odsto voćarskih vrsta, i da je čitav ovogodišnji rod doveden u pitanje. U smederevskom kraju ima dosta zasada sa ranim sortama, a svi ti zasadi su u nevremenu uglavnom stradali.

Gradonačelnica Smedereva: Novim Zakonom o finansiranju lokalnih samouprava bićemo još konkurentniji na tržištu (FOTO)

Voćari su posle nevremena zakucali na vrata lokalne samouprave, a gradonačelnica dr Jasna Avramović im je još tada obećala pomoć iz gradske kase. To je pre mesec dana i ozvaničeno kroz rebalans budžeta, a juče je Gradsko veće donelo i odluku sa preciznim modelom isplate.

Za 405 registrovanih proizvođača, grad Smederevo pripremio je subvencije u visini polovine sredstava utrošenih za zaštitu biljaka koje je uništio grad.

Foto: Nenad Živanović Foto: Nenad Živanović

Prilikom utvrđivanja kriterijuma i novčanih iznosa, presudni faktori su bili procenat oštećenja i visina ulaganja u određenu kulturu. Ukupna šteta na području Smedereva na kojima su evidentirane štete od grada i na kojima su zasadi breskve, jabuke i jagode iznosi 208 miliona na nešto više od milion hektara. To znači da je šteta registrovana kod 408 proizvođača.

Vremenske nepogode bile su u vreme zrenja breskve i jagode pa je kod ovih kultura je pričinjena najveća šteta. Nadoknada za zasade breskve je po 50.000 dinara po hektaru, jabuku 60. 000 i jagoda 123.000 po hektaru.

Najinteresantnija kuća na Balkanu se nalazi u Srbiji: Niko ne može da ostane ravnodušan kada je vidi (VIDEO)

Upitana da za Telegraf prokomentariše ovu ne baš uobičajenu pomoć poljoprivrednicima, gradonačelnica Smedereva kaže:

Ja ispunjavam svoja obećanja, a sa voćarima sam razgovarala odmah posle nevremena. Obišla sam zasade koje tukao grad. Da podsetim, stradala je uglavnom šumadijska linija, voćarski kraj, i šteta je zaista ogromna. Još u junu sam nagovestila sam da će kroz rebalans budžeta biti odvojena značajna sredstva. To smo i uradili - rekla je dr Avramović.

Foto: Promo Foto: Promo

Ono što je za sve bilo iznenađenje je iznos koji je Smederevo izdvojilo da ublaži štetu na zasadima. Iznenađeni su i sami voćari koji su očekivali da će to po običaju biti "simbolična suma“.

- I svi su iznenađeni, niko nije očekivao toliku sumu. Primera radi, Pokrajinska Vlada je za ove namene odvojila 60 miliona dinara, a grad Smederevo 100 miliona! Ovo je samo prvi korak kojim želimo da pokažemo naše strateško opredeljenje ka poljoprivredi. Mi ćemo svake godine odvajati toliko za poljoprivredu jer ova lokalna samouprava, Vlada i premijer žele razvoj te oblasti. Biće to vetar u leđa našim proizvođačima, a obuhvatiće i subvencije za protivgradne mreže, navodnjavanje i uopšte, sve dobre projekte u našim selima.

LEPA VEST ZA SMEDEREVSKE VOĆARE: Gradonačelnica Smedereva ispunila obećanje!

Ova odluka, konkretno podrazumeva da će oko 450 domaćinstava koja su pretrpela štetu, dobiti subvencije od po 50. 000 do 120. 000 dinara po hektaru, u zavisnosti od kulture koju uzgajaju. I to će biti 50 odsto sredstava za hemiju koju su upotrebili da zaštite biljke. Pravo na ovu nadoknadu imaju registrovana domaćinstva, dok na tu pomoć ne mogu da računaju oni koji su štetu naplatili kod osiguravajućih kuća.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Gradonačelnica najavljuje i drugačiji pristup u rešavanju ovog problema. Sa nepogodama je teško izaći na kraj, a i "kritični period“ više nije kalendarski vezan samo za početak leta, već traje duže od 100 dana.

- Sledeće godine ćemo sasvim drugačije raditi. Ja ću nastojati da kao grad, kod Svetske banke osiguramo sve voćnjake. Nećemo više novac trošiti na nadoknadu štete, više nam se isplati da platimo 20 miliona godišnje kod banke, nego da u slučaju ovakvih nepogoda isplaćujemo višestruko više odštete – kaže dr Jasna Avramović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA