NOVINA U VEZI SA ŠKOLSKIM UNIFORMAMA: Roditelji će ih plaćati, i to nije sve!

- Naš stav je da bismo to želeli i da je to korisno, ali roditelji nam moraju biti saradnici jer se ovo pitanje direktno odnosi na njih. Ako ćemo njima ostaviti plaćanje, ne možemo im naređivati - kaže savetnica Ministra prosete

  • 14

Školarci još uvek neće morati da nose đačke uniforme, jer Ministarstvo prosvete za sada još samo razmatra takvu odluku, a konaču "reč" će prepustiti roditeljima.

Bili smo u jedinoj beogradskoj školi čiji đaci nose uniforme, a od sledeće godine će morati i nastavnici (FOTO)

- Naš stav je da bismo to želeli i da je to korisno, ali roditelji nam moraju biti saradnici jer se ovo pitanje direktno odnosi na njih. Ako ćemo njima ostaviti plaćanje, ne možemo im naređivati. Kada se izmeri roditeljska volja, mnogo više ćemo znati o čemu goorimo - kaže za Danas Dragana Milovanović, savetnica Ministra prosvete.

KONAČNO I POTVRĐENO: EVO KADA će uniforme biti OBAVEZNE u osnovnim školama u Srbiji!

Školske uprave su već prosledile ankete školama na osnovu kojih će se bliže znati kakva je volja roditelja po tom pitanju. Pojedine škole još nisu dobile upitnike, a u onima u kojima je urađena anketa, stigle su kritike na račun prosvetne vlasti što nisu precizirale kako bi uniforme terbalo da izgledaju. Sudeći po komentarima, za mnoge će odlučujuće pitanje biti da li deca treba da nose samo gornji deo ili komplet i ko će plaćati uniforme.

OVAKO IZGLEDAJU UNIFORME U ŠKOLAMA U SRBIJI: Nikom nije jasno zašto je baš ova boja izabrana (FOTO) (VIDEO)

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Milovanovićeva kaže da se razmišlja o tome da uniforme budu ili vlasništvo škole i da ih deca vrate na kraju školske godine ili da ih kupuju roditelji.

POKRENUTA INICIJATIVA: Vraćaju se uniforme u osnovne i srednje škole?

- Po sadašnjim gledanjima i po budžetima mislimo da škole neće moći da  finansiraju nabavku uniformi već će ih najverovatnije kupovati roditelji i one će biti njihovo vlasništvo. Ideja je da uniforme ne budu preskupe, jer smo svesni finansijske situcije. Zbog toga bismo se potrudili da uniforme šiju ljudi koji su radno rehabilitovani ili da se oforme socijalna preduzeća, čime bismo dve zbačajne društvene inicijative sproveli u isto vreme - kaže Milovanovićeva.

Takođe, kako kaže, svaka škola bi trebala po svom izboru da odluči o dizajnu, boji i grbu i da treba da budu takve da se deci pošalje poruka "da svoje drugare gledaju mimo oznaka njihovog materijalnog statusa".

Foto: Profimedia/Designpics Foto: Profimedia/Designpics

- Ako uspemo da deca shvate da je osoba preko puta njih čovek kao i oni, mnogo smo postigli. S druge strane, uniforme treba da doprinesu razvoju osećanja pripadnosti jednom kolektivu, zgradi  instituciji. Istraživanja u Velikoj Britaniji su pokazala da je nošenje uniformi doprinelo smanjenju vršnjačkog nasilja i da su učenici imali drugačiji odnos prema školskom inventaru - objašnjava Milovanovićeva.

Neke škole u Srbiji već su uvele uniforme: EVO KAKO TO FUNKCIONIŠE U PRAKSI (VIDEO) (FOTO)

Drugačijeg je mišljenja specijalistkinja škoslke psihologije Biljana Lajović koja kaže da je nošenje uniformi ključno za razvijanje pripadnosti određenpj školi, koja se dalje može razvijati kroz čuvanje školske imovine, zajedničke aktivnosti roditelja, učenika i nastavnika na uređenju, ukrašavanju školskog dvorišta, bodrenjem drugova na školskim takmičenjima, humanitarnim akcijama...

- Možemo da se zapitamo i zbog čega je važno osećanje pripadnosti samo jednoj, određenoj školi. Deca teba da uvažavaju svoju školu, obrazovanje, nastavnike, ostale zapsolene. Nekad snažno identifikovanje sa svojom školom može da bude uzrok sukoba sa učenicima drugih škola, nekritičnog rivaliziranja i besmislenog takmičenja. Sem toga, ako deca treba da pokažu pripadnost određenoj školi, zar ne treba to da rade i odrasli koji su tu zaposleni - ističe Lajovićeva.

(Telegraf.rs / Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    8. novembar 2016 | 11:01

    Ako se usvoji zakon da se nose uniforme, mislim da ih trebaju nositi i nastavnici. I kod njih, posebno zenski kadar, skloniti dekoltirane majice, helanke, mini suknje. Da budu primer djacima.

  • Jovan

    8. novembar 2016 | 11:23

    Skolska uniforma nece nauciti dete da je i drug iz klupe do njega covek, to se ipak radi negde drugde ...

  • Lale 11

    8. novembar 2016 | 11:18

    I treba da nose. Mi smo ih nosili,ništa nam nije falilo. Ako ništa drugo,barem će zaštititi odelo od prljanja. Uvek nešto kapne,prsne,očešeš se o zid...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA