DONETA SANDŽAČKA DEKLARACIJA: Ovo su zahtevi koje traže od države Srbije!

Deklaracija smatra štetnim neustavno i nezakonito ponašanje pojedinih državnih organa i činovnika u Srbiji na štetu jedinstva Islamske zajednice

  • 31

Sveopšti sabor Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), koji je održan u Novom Pazaru, usvojio je dokument nazvan Sandžačka deklaracija. U njemu se od premijera i drugih nadležnih organa traži da se sa Internacionalnog univerziteta, čiji je osnivač Muamer Zukorlić, nekadašnji poglavar ove verske zajednice i sadašnji narodni poslanik i predsednik Odbora za obrazovanje u Narodnoj skupštini, "hitno skinu sve nezakonite stege, kako bi nastavio da se razvija u duhu svoje uloge i potreba studenata i šire društvene zajednice".

DSS traži smenu Zukorlića: Što se ne zalaže da Jasenovcem rukovodi Srbin?

ZUKORLIĆ: Seksualno obrazovanje je VULGARNO, treba uvesti zdravstveno!

"Oštro osuđujemo i potpuno odbacujemo tendencioznu i negativnu odluku Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje o akreditaciji Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru koja ima za cilj opstrukciju daljeg razvoja ovog univerziteta i ometanje školovanja mladih u Sandžaku. Atak na ovaj univerzitet znači udar na jedan od najvažnijih stubova mira i stabilnosti u ovom delu zemlje i regije", piše još u deklaraciji.

Deklaracija smatra"štetnim neustavno i nezakonito ponašanje pojedinih državnih organa i činovnika u Srbiji na štetu jedinstva Islamske zajednice" i od Dijaneta Turske (Uprave za verske poslove) traži da prestane sa mešanjem u unutrašnje stvari Islamske zajednice jer time nanosi ogromnu štetu Bošnjacima i tursko-bošnjačkim odnosima.

Foto: Tanjug/Irfan Ličina Foto: Tanjug/Irfan Ličina

Dokumentom se izražava nezadovoljstvo što Islamskoj zajednici još nije vraćen ni jedan oduzeti vakufski objekat, a od države traži pravda za žrtve otmice i ubistva u Štrpcima, Sjeverinu i Kukurovićima.

Sabor od Vlade Srbije očekuje da hitno dosese odluku o pešterskoj trasi Koridora 11 i otpočne razgovore o ustavnopravnom položaju Bošnjaka u Srbiji, čime bi se, kako se ističe, "unapredio domovinski osećaj među Bošnjacima". Sabor se bori za to da Sandžak postane prekograničnua regija i ukazao je na "sve učestalije nasrtaje na bosanski jezik, posebno od strane Srpske akademije nauka i umetnosti i Matice srpske".

Saboru Islamske zajednice prisustvovali su, osim članova ovog organa, i rukovodioci ustanova u sastavu IZuS-a, imami, veroučitelji, predstavnici Internacionalnog univerziteta, poslanici i odbornici sa liste Zukorlićevog BDZS-a. Nije bilo predstavnika drugih bošnjačkih partija (Ugljaninove SDA i Ljajićevog SDP-a).

Sveopšti Sabor Islamske zajednice se poslednji put oglasio 2010. godine, deklaracijom povodom karikatura Muamera Zukorlića, tada glavnog muftije, u jednom dnevnom listu.

Foto: www.mc.rs Foto: www.mc.rs

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović optužio je Muamera Zukorlića da zloupotrebljava i manipuliše institucijama Islamske zajednice u Srbiji i Svebošnjačkim saborom, u interesu svog Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

- Zukorlić sada iz pozicije civilnog lica, iz pozicije narodnog poslanika sebi daje za pravo da on može da saziva i Sabore, da on može da odlučuje o tome ko je Bošnjak, a ko nije Bošnjak. Netačno je da je Zukorlić pozvao sve Bošnjake u Srbiji i sve predstavnike političkih partija da učestvuju u radu Sabora. Zukorlić pokušava da u Bošnjake svrsta samo one koji idu ili u džamiju ili podržavaju njega ili njegovu političku opciju - ističe Omerović.

Prema njegovim rečima, Zukorlić pokušava da se stavi ne samo iznad svog naroda, već iznad zakona i iznad države, jer su nezabeležene poruke, kao što je njegova, da je Komisija za akreditaciju, koja zbog niza nepravilnosti i propusta nije dala dozvolu za akreditaciju Internacionalnog univerziteta – prosvetna mafija.

(Telegraf.rs / Politika / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Warhammer

    8. novembar 2016 | 12:34

    Ako vam se ovde ne svidja,mars u siriju,pa sa vasom bracom iz ISIL,pisite deklaracije.dok ste ovde,postovacete zakone SRBIJE.

  • Lola

    8. novembar 2016 | 12:27

    Ovaj nije normalan. Znali smo to svi odavno, ali Vucko ga je podrzao. Kakav bre fakultet u Pazaru? Verovatno on vlasnik.

  • Hm

    8. novembar 2016 | 14:30

    Znaci ja odem u N.P.R. Nemacku skupin 1000 Srba i onda lepo trazim da mi se uvazi i da svi moraju da pricaju Srpski pa lansirali bi me preko granice za 10 min . Ovo je jos uvek pravoslavna drzava i nikome ne brani da ide ni u Dzamiju ni u Buda hram itd ali ko ne postuje ustav drzave i primarnu veru iste ne treba tu ni da zivi . To je samo moje misljenje .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA