OBJAVLJENA PRVA ANALIZA ARAPSKOG PROLEĆA: Koštalo je čak 614 milijardi dolara, a ništa dobro nije donelo

Ustanci u okviru Arapskog proleća, koje je počelo u Tunisu, doveli su do smene lidera u četiri zemlje i ratova u Libiji, Siriji i Jemenu

  • 5

Arapsko proleće je region koštalo 614 milijardi dolara neostvarenog rasta od 2011. godine, pri čemu nije iskorenilo probleme zbog kojih su se građani pobunili, saopštile su Ujedinjene nacije, u prvoj analizi ove vrste koju je objavila svetska organizacija.

PREKRAJA SE MAPA BLISKOG ISTOKA?! Neko hoće da razbuca postojeće države i da stvori nove! (FOTO)

Ekonomska i društvena komisija UN za Zapadnu Aziju je u svojoj proceni pošla od projekcija rasta pre Arapskog proleća, a uključila je i zemlje u kojima nije direktno bilo političkih sukoba ali su se posledice nereda u regionu prelile i na njih u vidu dolaska izbeglica, gubitka doznaka ili pada turističke posete.

Ustanci u okviru Arapskog proleća, koje je počelo u Tunisu, doveli su do smene lidera u četiri zemlje i ratova u Libiji, Siriji i Jemenu.

U Siriji, gde su antivladini protesti prerasli u građanski rat u koji su uključene i strane sile, gubitak u padu BDP i prihoda iznosi 259 milijardi dolara od 2011. godine, navodi Komisija UN, podseća Bi-bi-si.

U zemljama u kojima je došlo do političke tranzicije, nove vlade nisu sprovele neophodne ekonomske reforme kako bi iskorenile probleme koji su i doveli do nereda, navodi se u izveštaju.

NJEGOVIM PADOM JE POČELO ARAPSKO PROLEĆE: Opljačkao je svoju zemlju i pobegao, a sad uživa (FOTO) (VIDEO)

Bašar al Asad je jedini preživeo "arapsko proleće". Da li je dobio novu šansu?

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA