≫ 

TRAMP DOVODI NAŠE LJUDE NA VLAST U AMERICI: Srbin i Srpkinja biće u timu novog predsednika?

U najužem izboru za njegovu administraciju su republikanci srpskog porekla - jedan muškarac i žena

  • 14

Amerikanac srpskog porekla nalazi se u krugu ozbiljnih kandidata za administraciju novog predsednika SAD Donalda Trampa. Kako "Novosti" saznaju iz vašingtonskih krugova, u narednom periodu tranzicije vlasti, novi predsednik će sastaviti svoj tim i odrediti ko će mu biti bliski saradnici u predstojećem mandatu.

SNOUDEN PORUČIO SVETU: Ne treba da se plašimo Donalda Trampa (VIDEO)

Ono što bi moglo da bude posebno interesantno i korisno za našu zemlju jeste činjenica da su u najužem izboru za njegovu administraciju jedan muškarac i jedna žena iz republikanskih redova našeg porekla. Izvori "Novosti", ne otkrivajući imena, navode da je reč o iskusnim kandidatima za visoke pozicije, koje nisu ministarskog ranga.

Zvanični početak tranzicije u Beloj kući počeo je danas u podne susretom aktuelnog i budućeg stanara najprestižnije vašingtonske adrese. Više od jednog sata u Ovalnom kabinetu razgovarali su Barak Obama i Donald Tramp, i odvojeno, dve prve dame, Mišel Obama i Melanija Tramp. Bio je to, međutim, više od kurtoaznog susreta 44. i 45. predsednika SAD, u okviru protokola smene vlasti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tramp je izjavio posle sastanka da se nada da će dobijati savete od njega, odnosno da će se možda obraćati Obami za savete o upravljanju. Tramp je rekao da očekuje da će razgovarati s Obamom "mnogo, mnogo puta".

U tranzicionom periodu, koji shodno 20. amandmanu Ustava SAD, traje od dana izbora, do inauguracije 20. januara, novi šef Bele kuće obično sastavlja svoj tim. To vreme određene agencije koriste da se konsoliduju i pripreme za transfer. Trampov tim za tranziciju tokom 70 dana pre inauguracije 20. januara predvodiće Kris Kristi, guverner Nju Džersija.

Taj tim počeće, uz asistenciju određenih službi i fond od pet miliona dolara, da dobija podatke iz Ministarstva odbrane, Stejt departmenta, Ministarstva finansija i drugih agencija.

Foto-montaža: Tanjug/AP Foto-montaža: Tanjug/AP

Saradnici Donalda Trampa počeće da dobijaju izveštaje o budžetskim detaljima, zaposlenima, kao i druge informacije. Administracija odlazećeg predsednika SAD Baraka Obame održaće dve "vežbe" u kojima će učestvovati više agencija, da bi upoznali Trampove saradnike sa praksama vlade i sistemima za reagovanje u hitnim situacijama.

Tramp će, kao novoizabrani predsednik, imati istovetne dnevne obaveštajne brifinge kao njegov prethodnik Barak Obama. Oni uključuju tajne operacije SAD i druge podatke koja sakuplja 17 američkih obaveštajnih agencija.

Trampov tim najavljuje brzo popunjavanje mesta vezanih za nacionalnu bezbednost. Iako još nisu poznata imena, spekuliše se da su "u igri" bivši predsedavajući Predstavničkog doma Njut Gingrič, bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, nekadašnji šef vojne obaveštajne agencije Majkl Flin.

(Telegraf.rs/ Izvor:novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MOMO

    11. novembar 2016 | 14:25

    Srbija do Vašingtona! Pomozi bože!

  • Balkanski $pijun

    11. novembar 2016 | 12:45

    Kako je cika Donald danas? Jel' lepo spavao ?

  • djordje

    11. novembar 2016 | 13:36

    Ako ce da trazi savete od Obame onda nista od nase euforije da ce se promenuti nesto? Setite se obaminih obecanja i kolko je samo ljudi verovalo da ce da uradi to sto je obecao? Za neke ljude memorija ne doseze osam godina unazad ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA