• 6
 ≫ 

NOVI ZAKON U SRBIJI: Skidate torente? Pazite šta radite s njima jer možete da završite u zatvoru!

 ≫ 

Ko god neovlašćeno objavi, snimi ili umnoži tuđe autorsko delo ili proizvod zaštićen patentom, ili ga prodaje i iznajmljuje i od toga zaradi više od 1,5 milion dinara – može da računa da će mu sud, pored izricanja zatvorske ili novčane kazne, oduzeti i zarađeni novac ili drugu imovinu u vrednosti nelegalno stečenog novca

 • 6

Oduzimanje imovine stečene kriminalom biće uskoro prošireno i na krivična dela protiv intelektualne svojine – neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela ili predmeta srodnog prava i povreda pronalazačkog prava, u slučajevima kada imovinska korist pribavljena ovim krivičnim delima prelazi iznos od 1.500.000 dinara.

NOVI ZAKON U SRBIJI: Ako lopov ubije tokom pljačke, očekuje ga dodatna kazna!

To je jedna od novina u izmenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, koji će se u utorak naći pred poslanicima Narodne skupštine.

Reč je o pirateriji i drugim krađama intelektualne svojine. Ko god neovlašćeno objavi, snimi ili umnoži tuđe autorsko delo ili proizvod zaštićen patentom, ili ga prodaje i iznajmljuje i od toga zaradi više od 1,5 milion dinara – može da računa da će mu sud, pored izricanja zatvorske ili novčane kazne, oduzeti i zarađeni novac ili drugu imovinu u vrednosti nelegalno stečenog novca.

Još jedna važna izmena ovog zakona odnosi se upravo na mogućnost da se oduzme i imovina okrivljenog koja nije proistekla iz krivičnog dela, ukoliko nije moguće oduzeti onu stečenu krivičnim delom.

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

U SRBIJI UVODE KAZNU ZA PRIČANJE VICEVA: Pazite šta ćete govoriti koleginicama ubuduće

Ako su kradljivci autorskih prava već spiskali novac zarađen od piraterije, sud će moći da im oduzme neku drugu imovinu u vrednosti nelegalno stečenog novca.

Osim piraterije, primena novog zakona se proširuje i na još dva krivična dela – ubistvo pri izvršenju razbojništva ili razbojničke krađe i prevara u obavljanju privredne delatnosti. Oduzimanje imovine se, prema sadašnjem zakonu, primenjuje na sva krivična dela organizovanog kriminala, trgovinu drogom, pornografiju, na veliki broj krivičnih dela protiv imovine, protiv privrede i protiv službene dužnosti, zatim u slučajevima otmice, za pojedina dela protiv javnog reda i mira i protiv čovečnosti i međunarodnog prava.

Još jedna zanimljiva izmena odnosi se na finansijsku istragu. Pored dosadašnjih dokaza, predloženo je da se prikupljaju i dokazi o načinu života vlasnika imovine. Ako okrivljeni živi na visokoj nozi, istraga porekla njegove imovine može da podrazumeva i tajno praćenje i snimanje, da bi se pokazalo gde i kako on troši novac. U postupku dokazivanja uzimaju se u obzir i zakonito stečeni prihodi, ali bacanje para i luksuziranje biće tragovi o mogućem nelegalno stečenom novcu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Flickr/ OURAWESOMEPLANET: PHILS #1 FOOD AND TRAVEL BLOG

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Flickr/ OURAWESOMEPLANET: PHILS #1 FOOD AND TRAVEL BLOG

O ovoj novini u predlogu izmene zakona bilo je reči nedavno i na savetovanju sudija u Vrnjačkoj Banji. Sudije su ukazale da bi trebalo preciznije propisati koje su to posebne dokazne radnje koje će se primenjivati u postupku otkrivanja, identifikovanja i oduzimanja imovine. Time bi se, kako su rekle sudije, otklonila opasnost od nezakonitosti dokaza koji su pribavljeni tajnim praćenjem, prisluškivanjem i snimanjem, jer će ovakvo prikupljanje dokaza biti neophodno za istraživanje stila života okrivljenog prema kome je pokrenut postupak oduzimanja imovine.

Gotovo je sa maltretiranjem na Fejsbuku: Srbija menja zakon, ovo je baš jaka odluka

Jedna od predloženih novina koja može biti sporna jeste da se privremeno oduzeta imovina vraća vlasniku bez kamate.

Imovina okrivljenih može biti oduzeta privremeno i trajno. Privremeno se oduzima zato što u postupku dokazivanja krivice pred sudom postoji pretpostavka nevinosti jer, kao što je poznato, niko nije kriv dok se to ne dokaže pravnosnažnom presudom suda. Zbog toga Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom ima pravo da privremeno oduzima novac od okrivljenih, njihove automobile, umetničke predmete i dragocenosti, kao i da izdaje u zakup njihove stanove, kuće i poslovne prostore. Trajno ih može oduzeti i otuđiti tek kada okrivljeni bude osuđen pravosnažnom presudom i ako je utvrđeno da je imovina stečena krivičnim delom za koje je osuđen.

Ako okrivljeni bude oslobođen ili se utvrdi da je privremeno oduzeta imovina stečena legalno, onda mu se, prema sadašnjoj odredbi zakona, ona vraća s kamatom.

Foto: Flickr/k3anan

Foto: Flickr/k3anan

- Vlasniku privremeno oduzete imovine za koju je utvrđeno da ne potiče iz krivičnog dela, bez odlaganja se vraćaju oduzeta novčana sredstva ili novčana sredstva dobijena prodajom imovine, uvećana za prosečnu kamatu po viđenju za odgovarajući period -  kaže član 60. sadašnjeg zakona. Međutim, u aktuelnom predlogu izmena zakona, obaveza plaćanja kamate se briše.

USKORO VOZAČIMA MAKSIMALNE KAZNE OD 120.000 DINARA: Ko ne stane pešaku na prelazu, plaća HILJADU EVRA!

Sudije smatraju da postojeće zakonsko rešenje ne treba menjati, jer svako ima pravo na kamatu na novčana sredstva koja su mu neosnovano zamrznuta ili privremeno oduzeta, čime je onemogućeno raspolaganje tim sredstvima. Zbog toga bi svi kojima je novac privremeno oduzet imali pravo da tuže državu zbog kamate i da dobiju parnicu.

Predložene izmene zakona stavljaju okrivljenog u nepovoljniji položaj i u samom postupku dokazivanja porekla imovine, jer ukidaju pravo na prigovor u prvostepenom postupku i ostavljaju samo pravo žalbe na odluku drugostepenog suda. Takođe, predloženim izmenama zakona produžen je rok javnom tužiocu za podnošenje zahteva za trajno oduzimanje imovine sa tri na šest meseci, čime se produžava i prestanak mere privremenog oduzimanja imovine. S jedne strane se postupak ubrzava, a s druge se produžava.

(Telegraf.rs / Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ime mi je ...

  13. novembar 2016 | 21:33

  Možete da mi zaplenite samo biciklo iz 2000-te. Zahvaljujući jeftinoj radnoj snazi nisam ništa uspeo da uštedim i za to mi država uveliko pomaže. Hvala političari

  103
  3

  Podelite komentar

 • ajduk015

  13. novembar 2016 | 21:51

  Najbolje i vazduh da bude ilegalan...

  59
  1

  Podelite komentar

 • neki

  14. novembar 2016 | 04:53

  Oćete li doneti neki zakon o realizaciji postojećih zakona o diskriminaciji prilikom zapošljavanja i diskriminaciji na radnom mestu pa ne biste morali da donosite sve te nabrojane zakone.

  36
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok