Zašto ugovori za inovativne lekove za decu i najteže bolesnike još nisu potpisani?

Na listi bi trebalo da se nađu lekovi za decu, iz oblasti pedijatrije, četiri za transplantaciju, četiri za hematologiju (bolesti krvi), šest za lečenje malignih tumora

  • 1

Pompezno najavljivani inovativni lekovi neće skoro stići do pacijenata s obzirom na to da ugovori sa farmaceutskim kućama o stavljanju na listu još nisu potpisani jer je došlo do zastoja. Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) stopirao je sve aktivnosti zbog dopisa koji ima je stigao iz Ministarstva zdravlja na koji su uredno odgovorili ali na koji nisu dobili povratnu informaciju.

NOVI, INOVATIVNI LEKOVI STIŽU U SRBIJU: Leče decu, bolesti krvi i maligne tumore!

Na listi bi trebalo da se nađu lekovi za decu, iz oblasti pedijatrije, četiri za transplantaciju, četiri za hematologiju (bolesti krvi), šest za lečenje malignih tumora.

Naime, nakon što je Upravni odbor RFZO usvojio je predlog Centralne komisije za lekove da se na listu lekova o trošku Fonda zdravstva uvrste 22 inovativna leka, komisija za pregovore je 21. oktobra informisala nosioce dozvole lekova da prikupe potrebnu dokumentaciju za zaključenje posebnih ugovora, a šest dana kasnije i da je njihovo potpisivanje planirano od 31. oktobra do 2. novembra 2016. godine.

Samo što su nosioci dozvola obavešteni, 27. oktobra je Republičkom fondu dostavljen dopis Ministarstva zdravlja.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

- Dopisom je Fondu ukazano na član 43. Zakona o zdravstvenom osiguranju, dok je u stavu 4. ovog dopisa nevedeno sledeće: "Napominjemo da je, u obavljanju poslova iz svojih nadležnosti, Republički fond za zdravstveno osiguranje dužan da se pridržava zakonskih odredbi, te da je stavljanje lekova sa Esencijalne liste Svetske zdravstvene organizacije na Listu lekova zakonska obaveza koju je bez odlaganja dužan da ispuni“ - kažu u RFZO i dodaju:

- Upravni odbor fonda je odmah doneo odluku o privremenom odlaganju potpisivanja ugovora i o tome obavestio nosioce dozvole lekova. Sutradan je Ministarstvu zdravlja dostavljen izveštaj o podnetim zahtevima za stavljanje lekova sa Esencijalne liste Svetske zdravstvene organizacije na Listu lekova, koji sadrži 9 lekova, među kojima ima i inovativnih lekova.

Foto - Ilustracija: Profimedia, Wavebreak Foto - Ilustracija: Profimedia, Wavebreak

Lončar najavio da do kraja godine inovativni lekovi moraju biti na pozitivnoj listi

Fond je od naldežnog ministarstva 1. novembra tražio i da pojasne dopis s obzirom da se na Esencijalnoj listi lekova Svetske zdravstvene organizacije nalazi 151 lek, a da su zahtevi za stavljanje na Listu lekova podneti za devet.

- Do današnjeg dana, Republičkom fondu nije dostavljen odgovor Ministarstva zdravlja na prethodno navedene dopise. U skladu sa svim ovim, Fond je blagovremeno preduzeo sve aktivnosti iz svoje nadležnosti dok je do privremenog zastoja sa potpisivanjem posebnih ugovora došlo na osnovu gorenavedenog dopisa Ministarstva zdravlja - kažu u Fondu i napominju da su spremni da odmah, po dobijanju stava resornog ministarstva po ovom pitanju, nastave sa daljim aktivnostima.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

PREOKRET U SRPSKOM ZDRAVSTVU: Posle ove odluke više ništa neće biti isto

Ovim povodom, ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da do kraja nedelje zasedati Upravni odbor RFZO, koji treba da donese odluku o potpisivanju ugovora sa proizvođačima lekova, kako bi inovativni lekovi bili stavljeni na listu.

Obrazlažući zašto se kasni sa potpisivanjem ugovora, on je objasnio da se tim pitanjem bavila i posebna komisija koju je formirala vlada, kao i stručna komisija RFZO, a da je u međuvremenu promenjen predsednik UO RFZO.

Lončar očekuje da će do kraja nedelje biti održana nova sednica UO fonda, na kojoj će se doneti odluka o potpisivanju ugovora, te da će stavljanje na listu inovativnih lekova na taj način biti završeno.

( Lj. R. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA