≫ 

MESEC DANA KULTURE: Kusturica danas drži predavanje, Orhan Pamuk dolazi u decembru, očekuju vas i koncerti (FOTO)

Potpredsednik Akademije Zoran Popović je pozvao sve građane da isprate programe SANU pošto je ulaz na sve događaje slobodan

  • 5
Emir Kusturica SANU Foto: A. Nalbantjan, Milena Đorđević

Srpska akademija nauka i umetnosti obležiće 18. novembra 175 godina od osnivanja Društva srpske slovesnosti, a na svečanosti će govoriti predsednik SANU akademik Vladimir Kostić i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, najavio je danas potpredsednik Akademije Zoran Popović.

Kostić: Memorandum je pokrov SANU

Tom prilikom će dramski umetnici Gojko Šantić i Nebojša Kundačina podsetiti na zaboravljene poruke Jovana Sterije Popovića, Jovana Cvijića, Isidore Sekulić, Milutina Milankovića, Svetozara Radojčića, Ive Andrića i Slobodana Jovanovića.

U muzičkom delu programa nastupiće Akademski hor "Collegium Musicum" sa dirigentom Draganom Jovanović i solisti sopran Aleksandra Jovanović i bariton Vladimir Andrić.

Nakon toga će u Galeriji SANU biti otvorena izložba "Srpska akademija nauka i umetnosti 1841-2016" na kojoj će kroz arhivsku građu, knjige, publikacije, lične predmete, fotografije, slike, skulpture i crteže biti predstavljeno 20 članova Akademije od njenog osnivanja do danas.

Akademik Popović je za sutra najavio predavanje inostranog člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske prof. Emira Kusturice.

Printskrin: kremlin.ru Printskrin: kremlin.ru

Proslavljeni reditelj će u okviru ciklusa "Gost SANU" održati predavanje "Bog je kultura", a dan kasnije biće organizov naučni skup "Ekološki i ekonomski značaj faune Srbije".

SVE JE POČELO POTOPOM NA ĐURĐEVDAN, ŽIVIMO U 7525. GODINI: Zatraženo da se PRIZNA STARI SRPSKI KALENDAR!

Za 21. novembar najavljena su dva koncerta u Kolarčevoj zadužbini - u 18 časova svečani koncert horske i kamerne muzike akademika Stevana Mokranjca, Josifa Marinkovića, Stevana Hristića, Petra Konjovića, Ljubice Marić, Vasilija Mokranjca i Dušana Radića, a u 20 sati počinje koncert simfonijske muzike akademika Dejana Despića, Svetislava Božića, Isidore Žebeljan, Vlastimira Trajkovića i Ivana Jevtića.

Simpozijum "Istorijat odeljenja SANU" biće održan 22. novembra, a 24. i 25. novembra planiran je naučno-stručni skup "Kultura: osnova državnog i nacionalnog identiteta".

Prvog dana, nakon pozdravnih govora akademika Kostića i ministra kulture Vladana Vukosavljevića, svoje referate će izložiti Branko Kukić, Gorica Mojović, Ivana Stefanović, Zorica Tomić, Ivan Jevtić, Nebojša Bradić, Divna Vuksanović, Irina Subotić, Predrag Piper, Darko Tanasković, Radoslav Zelenović i Milovan Danojlić.

Foto: www.mc.rs Foto: www.mc.rs

Drugog dana govoriće Ivan Medenica, Laslo Vegel, Nevena Daković, Borislav Stojkov, Draško Ređep, Milena Dragičević Šešić, Dijana Milošević, Bojan Kovačević, Mileta Prodanović i Novica Milić.

Od 18. do 20. decembra gost SANU biće nobelovac, književnik Orhan Pamuk, dok je za 2. decembar Popović najavio simpozijum "Nacionalne akademije nauka i umetnosti u 21. veku", na koji su pozvani predstavnici akademija iz okruženja i Evrope, sa ciljem da odgovore na pitanja čemu služe nacionalne akademije i koji su njihovi zadaci i ciljevi u budućnosti.

Popović ističe da su sve nacionalne akademije krovne institucije nauke u zemljama Evrope i da one stvaraju komunikacioni prostor za sučeljavanje različitih ideja i mišljenja.

Druga uloga akademije je, prema njegovim rečima, naučni rad koji se odnosi na projekte dugoročnog karaktera, važne za nacionalni integritet i nacionalnu kulturu, a akcentovao je i savetodavnu ulogu akademije.

Popović je pozvao sve građane da isprate programe SANU pošto je ulaz na sve događaje slobodan.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jelemi

    15. novembar 2016 | 17:55

    Emiru cast i slava!

  • Dag

    16. novembar 2016 | 12:29

    Pamucna - vremena... (Zar je potrebno naglasiti:"Dodjite,Dzabe je!".Oni koji su dolazili - dolazice i dalje.)...

  • Kole

    16. novembar 2016 | 12:51

    Ako sam puko o svm savovma kao reditelj, a u meni jos zivi ona inskonska izdaja predaka, adobro je bilo biti turcin kad je trebalo, zast ja sada nebi bio veliki srbin kad se to isplati. Daju ti planinu, para po potrebi, a ja i dalje musliman EMIR.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA