≫ 

EKSPLOZIV "SATANINA MAJKA" PRONAĐEN U SRBIJI: Teroristi spremali napad, policija ih uhapsila

TATP eksploziv je poznat i pod nazivom "Satanina majka" i koristi se uglavnom u Evropi za terorističke bombaške napade

  • 24

Policija na Kosovu uhapsila je 19 pripadnika Islamske države koji su planirali nekoliko odvojenih terorističkih napada na Kosovu i Albaniji. Kod terorista je pronađeno mnogo eksploziva koji se zove "satanina majka".

Teroristi povezani sa ISIS-om planirali napade na Kosovu i Albaniji

Napadi su bili usmereni ka fudbalskoj reprezentaciji Izraela koja je u subotu sa Albanijom igrala kvalifikacioni meč za Svetski Kup. Ono što posebno zabrinjava je vrsta pronađenog eksploziva.

- Tokom pretresa pronađene su značajne količine eksploziva, uključujući i 281 gram TATP eksploziva sa hemijskim dejstvom, kao i vatreno oružje.

TATP eksploziv je poznat i pod nazivom "Satanina majka" i koristi se uglavnom u Evropi za terorističke bombaške napade. Pravi se od supstanci koje je lako nabaviti i ima jako razorno dejstvo.

Ova vrsta eksploziva korišćena je u napadu na briselski aerodrom, kao i u napadu na London 2005. godine u kom je ubijeno 56 osoba, kao i u neuspeloj akciji u Njujorku 2009.

U novembru 2015. godine u napadu na Pariz, TATP  je korišćen kao primarni eksploziv.

Eksploziv je toliko jak da samo nekoliko grama može da raznese celu šaku, dok veće količine imaju razornu moć. 

- Malo je pravih stručnjaka za pravljenje bombi u Evropi. Kada pronađu recept za pravljenje nečega što je razorno, lako dostupno i još lakše prenosivo, istog trenutka kreću u masovnu proizvodnju hemijskog oružja - kaže Brajan Kastner, vojni stručnjak.

Poslednjih godina na Kosovu najmanje 200 ljudi uhapšeno je ili bilo pod istragom zbog sumnje u povezanost s Islamskom državom, a ukupno 300 je otišlo u Siriju da se bori na strani Islamske države i više od 50 ih tamo poginulo.

Zbog najnovije opasnosti, pripadnici kosovske policije podigli su stepen bezbednosti oko svih glavnih institucija, kao i oko srpskih crkava i manastira.

(Telegraf.rs/BalkanInsight)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srba

    17. novembar 2016 | 14:51

    Jer su to ovi iz Jajinaca?

  • Misa

    17. novembar 2016 | 15:58

    Zar neko stvarno treba da poveruje u to da Francuska nije mogla da spreci onolike napade a Srbija sprecava svaki mesec po dva,tri?!! Gluposti .da zele da izvrse napad u Srbiji izvrsili bi ga .pripremili za cela 2 sata. Smesna smo mi drzava

  • tuka

    17. novembar 2016 | 15:55

    nadjeno na kosovo a posto je kosovo srbija onda su ovi terosristi srbi sa prebivalistem u siriji, jel sam dobro razumeo? :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA