SARMA, KISELI KUPUS, PASULJ I GIBANICA NISU SRPSKA JELA! Evo šta jeste naše i kako se sprema (FOTO)

Mnoga jela za koja ste bili ubeđeni da su srpska, to zapravo nisu, a za jedno za koje verovatno nikada niste čuli, ili bar, niste probali niti imate predstavu kako izgleda, dajemo vam recept!

Komentari

  • Urke

    27. april 2020 | 23:45

    Čoveče naravno da jesu Srpska jela danas, idi probaj burek u Turskoj pa mi reci jeli isti kao naš, probaj pasulj u Meksiku pa mi reci da li je prebranac? Probaj ćevap u Turskoj! Pa ništa nije kao njihovo, mi smo možda u određenom trenutku preuzeli neke sastojke jela i napravili autentično jelo kojeg nema na svetu! Tako da nemojte širiti poluistine ;) Svako dobro.

  • деки

    22. novembar 2016 | 00:34

    Највише обожавам када овако прочитам нова открића.. дајте бре људи шта вам је..

  • Ludi Milojko@

    21. novembar 2016 | 20:59

    Sarma turska jel sa krmetinom? Ne lupetaj.

    • 24. januar 2017 | 13:31

      danica

      @Ludi Milojko@

      Ludi milojko Sarma Jeste turska.... Kao i Burek

    • 24. januar 2017 | 14:52

      Nemanja

      @Ludi Milojko@

      Sarma se izvorno sprema sa junetinom. Samo sto mi danas ili kombinujemo sa svinjetinom ili samo svinjetina.

  • Srbin - Svajcarac

    21. novembar 2016 | 20:37

    Nazalost tradicionalna jela su odviše sirotinjska:cicvaraaaa,projaaa itd...!!!što nije jastog i kavijar?

  • Milena

    19. novembar 2016 | 15:27

    2 jaja, 2 šolje mleka, 1 šolja ulja, 2 šolje belog pšeničnog brašna, 2 šolje kukuruznog projinog brašna i 1 prasak za pecivo..sve se sjedini i stavlja u korpice za mafine i u tepsiju za projice. Pece se na 200c oko pola sata pa se smanji na 180 još 15 min. Probajte i uživajte u ukusnu proju. Da li je srpski recept ili ne nebitno. Jako je ukusno i lako se pravi. Prijatno..

    • 19. novembar 2016 | 19:14

      ljilj

      @Milena

      Milena I sitno seckana sunka, sir, malo zelene, malo crvene sitno seckane papriike .....

    • 21. novembar 2016 | 12:57

      Krinka

      @Milena

      Hvala za recept

  • ***DELIJA***

    19. novembar 2016 | 15:18

    Gde je bre Karađorđeva???

    • 21. novembar 2016 | 07:13

      RS 10

      @***DELIJA***

      Nije Karađorđeva šnicla Srpski specijalitet! Tom specijalitetu je dato ime za Srbiju,ali se pravi po cijeloj Evropi po raznim nazivima.

  • Sasa

    19. novembar 2016 | 13:45

    U cicvaru neide ulje vec mast toliko o vasem znanju

  • Mimi

    19. novembar 2016 | 13:20

    Turska sarma sa svinjskim mesom i slaninom?

  • Dule dudule

    19. novembar 2016 | 13:13

    Pa bre ljudi burek je prvi put napravljen u nisu

  • Zola

    19. novembar 2016 | 12:46

    Prava srpska jela su se pravila od prosa, heljde, razi, psenice i raznog zelja. Takodje bila je zastupljena divljac i ovcetina. Ni kukulruza ni paprike ni pasulja ni krompira nije bilo u Srbiji pre 17. veka. Krompir je poceo da se uzgaja tek u 19. veku.

  • *DELIJA*

    19. novembar 2016 | 12:37

    A čije je Karadjordjeva šnicla, sreće ti???

    • 19. novembar 2016 | 14:10

      Mile

      @*DELIJA*

      A becka snicla?

    • 19. novembar 2016 | 14:19

      Grunf

      @*DELIJA*

      Turska ...sve je Tursko i pusto je Tursko...ubiše nas više ovi što nam kroje istoriju !!!

  • OBILIC

    19. novembar 2016 | 12:34

    Sva su jela iz nasega sela. Sarma sa svinjskim mesom je srpski specijalitet Inače sarma se sprema na vise načina u svetu ali ne mora da bude zavijena u kupusu to su gluposti evo sva jela spremaju u lišću palme čak i peču hleb. U kini isto zavijaju razna jela u razne listove. I sad sta dosli turci na balkan kao divljaci u centar kulture balkana i evrope i sta Rimnjani su hteli od balkana i grčke naprave divljake od najcivilizovanije nacije što su uspeli delimično. Sve je to borba politike i prevlasti. Nasa jela su uvek većinom dobra a ti turci su naučili od nas kako se spremaju jela. Oni su većinom jeli rukama sto i danas rade kao i indijci jedna ruka je za jelo druga kao za toalet. Ali i to je dobro bar raspoznaju koja ruka čemu služi

    • 19. novembar 2016 | 13:44

      mila

      @OBILIC

      Što ste vi imali kulturnog na Balkanu?

    • 19. novembar 2016 | 14:14

      Krkenda

      @OBILIC

      Prvo pogledaj svoje ruke da ne umazes tastaturu. Pa da pogledas malo istoriju I da nisi zlonameran znao bi da su Turci doneli u ove krajeve obicaje redovnog kupanja. Znao bi da je na primer Sarajevo imalo vodovod pre Pariza, kao neki gradovi u Srbiji. Pa do pre koju godinu je radilo tursko kupatilo na Dorcolu, u Beogradu.

  • Majka MARA

    19. novembar 2016 | 11:33

    Cicvara je crnogorska, ako ode u srpska ostaće se bez kuhinje.

  • rkul

    19. novembar 2016 | 11:25

    Uneo sam al ne vidim da ja poslat

  • Adi

    19. novembar 2016 | 11:09

    Sarma nije turska. Naziv "sarma" jeste turskog porekla ali onako kako je mi spremamo a kako turci je skoro načisto drugačije. Ne zna se tačno da li jelo potiče iz Poljske, Češke ili Rusije... onako kako ga mi spremamo naravno. Turska "sarma" je pirinač umotan u kupus. Ruska, Poljska, Češka, Srpska, itd. ima mnogo više sastojaka a glavna razlika je MESO. Naša sarma je mnogo sličnija ruskim "golupcima" sa lukom, mesom, šargarepom a takve su iste u Poljskoj, Češkoj, Ukrajini, Belorusiji, itd. ali imaju drugačije nazive.

    • 19. novembar 2016 | 12:32

      gemathegreat

      @Adi

      Jevreji imaju identicnu sarmu nasoj samo malo drugacije motaju kupus. Pre neki dan sam gledao na tv-u. Mada ne razumem uopste ovo potenciranje ovih bolesnih novina koje svakoga dana zele da se srbi zbog necega RAZLJUTE ILI IZNERVIRAJU na skali od toalet papira do fudbala.

    • 19. novembar 2016 | 14:16

      Laki

      @Adi

      Sa Turcima nam je stigla sarmica od vinove loze sa kiselim mlekom.

    • 19. novembar 2016 | 16:30

      Жељко...

      @Adi

      Турци нису знали шта је сарма док нису то видели у византији-Србији...

  • Sr

    19. novembar 2016 | 11:00

    Srpska sarma se pravi od 2 trećine svinjetine a i suvo meso je svinjsko

  • nikoola

    19. novembar 2016 | 10:58

    pa cekajte ako je kiseli kupus iz nemacke kako to da je sarma turska. sarma jeste srpsko jelo jer turci ne koriste kiseli kupus. mi smo iskoristili to sto su turci doneli jelo u koje smo ubacili kiseli kupus. i eto kako je nastala danasnja sarma.

    • 19. novembar 2016 | 12:45

      Dragan

      @nikoola

      Turci nikad ne koriste kiseli kupus. Oni pirinac zavijaju u vinogradski list

  • Marko

    19. novembar 2016 | 10:54

    Cicvara je CRNOGORSKI SPECIJALITET

    • 19. novembar 2016 | 11:56

      Acca bg

      @Marko

      Ako veruješ da postoji crnogorska nacija

    • 19. novembar 2016 | 11:57

      Srbenda

      @Marko

      A sto ti Razdvakas Crnogorce i Srbe u cemu je razlika?

  • Umpah pah

    19. novembar 2016 | 10:21

    Jedini srpski originalni brend je "duvan cvarak". Proja ne moze da bude srpski brend jer je nju doneo Kolumbo mislim na kukuruz .

    • 19. novembar 2016 | 11:07

      siniša

      @Umpah pah

      A bizantici su naravski nastali od srbova

    • 19. novembar 2016 | 11:11

      Samo tetki da odnesem lek

      @Umpah pah

      Pa nije valjda kolumbo na brogu mleo kukuruz i pravio proju

    • 19. novembar 2016 | 16:51

      Жељко...

      @Umpah pah

      Ахахајаха донео проју из америке???генијално...

  • mama

    19. novembar 2016 | 10:10

    Danas volimo pice i lazanje a od pasulja smo odavno prestali da prdimo

  • Драган

    19. novembar 2016 | 10:05

    Свашта!Ако хоћете нешто да кажете кажите један пут и лепо срочено.Турци су дошли у Србију преко Византије- велике културе у то време,врхунске.Турци су у то доба били више номади, јахали на коњима.Сарма и остало се не спрема испод седла.Тако је много вероватније да сва та јела која се приписују турцима су много вероватније византинске.

    • 19. novembar 2016 | 11:02

      Jbg

      @Драган

      Turci su jahali konje, a grci su vozili bicikle, tako nesto si mislio!!?? Morao si da izbacis ovu nebulozu iz sebe, a prica je o sarmi, kupusu i pasulju!?

  • Lela

    19. novembar 2016 | 09:56

    U pravu domaću cicvaru ne ide nikakvo ulje kao što ste napisali, nego domaći slani,stari kajmak i svinjska mast.

    • 19. novembar 2016 | 10:56

      Gagi nindza

      @Lela

      Da li je moguce da si tako pametna, svaka cast, svaka cast, ti si genije!!!??? Bravo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA