Gibanica više nikada neće biti ista! A svi su mislili da ovaj trenutak nikad neće doći (FOTO)

U Beogradu, koje je najveće tržište, one se prodaju u razmeri 70 prema 30 odsto

  • 5

Gibanica se promenila! U ovom trenutku čak 70 odsto beogradskih domaćica radije kupuju kore od heljde nego obične, od belog brašna. Pojedini proizvođači kora uočili su da su kore koje nikada nisu bile favorit - na kraju pobedile!

SARMA, KISELI KUPUS, PASULJ I GIBANICA NISU SRPSKA JELA! Evo šta jeste naše i kako se sprema (FOTO)

Prema rečima Dušana Lazarevića, proizvođača kora iz šumadijskog sela Toponica kod Knića, samo u Beogradu heljdine kore u ukupnoj potražnji učestvuju sa čak 70 odsto. U njegovoj radionici heljdine kore su preuzele primat i nadmašile one koje su decenijama neprikosnoveno vladale trpezom, od pita do gibanice.

- Ogromna je potražnja za korama od heljde. U Beogradu, koje je najveće tržište, one se prodaju u razmeri 70 prema 30 odsto. U drugim sredinama odnos je nešto manji, ali ne značajno. Ekspanzija je krenula sa promocijom zdrave i hrono ishrane. I za nas je bilo iznenađenje, ali sve je više porudžbina za heljdu od običnih kora. Mogu slobodno da kažem da su one nadmašile tanke kore - kaže Dušan Lazarević iz Toponice.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Heljdine kore ne sadrže konzervanse. Prehrambeni tehnolog, Bojana Karović, kaže da se one prave i pakuju bez ikakvih hemijskih dodataka koji bi održali svežinu i sačuvali ih od propadanja.

- Pakuju se u modifikovanoj atmosferi. To je princip korišćenja inertnog gasa, odnosno mešavine azota i ugljen-dioksida. Azot im daje svežinu, a ugljen-dioksid sprečava pojavu plesni. Gas im omogućava da duže traju, čak i do 60 dana, mada je naš limit 45 dana- objašnjava Bojana Karović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Gružanski kraj, gde Lazarević pravi kore, nije pogodan za uzgajanje heljde zbog niske nadmorske visine. Proizvođači iz Šumadije i Gruže zbog toga heljdu nabavljaju uglavnom sa područja Sjenice i od zrna prave brašno.

Osim u glavnom gradu, kore od heljde tražene su i u Kragujevcu, gde u trgovinama budu prodate pre običnih kora. Oni koji ove kore prodaju na pijačnim tezgama do podne rasprodaju sve što donesu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Dok na domaćem tržištu vlada prava pomama za korama od heljde, gde je započet novi trend zdrave ishrane, na inostranom situacija je trenutno nešto drugačija. Potrošačima u Nemačkoj i Francuskoj još uvek nije dovoljno poznat ovaj proizvod od heljde, verovatno jer ne prave pite i gibanice kao Srbi.

U Srba je gibanica i doručak i večera, i predjelo i užina.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Heljda ima pozitivno dejstvo u lečenju bolesti krvotoka, proširenja vena, pucanja kapilara, slabe memorije, reume, glaukoma, dijabetesa i stomačnih oboljenja.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    22. novembar 2016 | 13:38

    Само праве домаће коре,дају укус питама и гибаницама...

  • Dejan

    23. novembar 2016 | 11:12

    Heljdine kore sadrže 80% pšeničnog brašna 5% heljdinog i 15% nekih ljuspica. E sad ako je to nekome zdravo onda OK. A pri tom, rok trajanja im je duži zbog aditiva koji stavljaju u smesu.

  • Ivan

    22. novembar 2016 | 16:29

    Ljudi moji nesto nisam voleo gibanicu ,ali sada posle 35 g braka kada je guzva moja zena mogao bih je jesti svaki dan,valjda se i ona usavrsila u prravljenju gibanice,a snaja pravi od heljde.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA