SARMA, KISELI KUPUS, PASULJ I GIBANICA NISU SRPSKA JELA! Evo šta jeste naše i kako se sprema (FOTO)

Mnoga jela za koja ste bili ubeđeni da su srpska, to zapravo nisu, a za jedno za koje verovatno nikada niste čuli, ili bar, niste probali niti imate predstavu kako izgleda, dajemo vam recept!

  • 58

Veliki broj Srba diči se našom nacionalnom kuhinjom i jelima poput sarme, kiselog kupusa i pasulja. Ono što malo ko zna, jeste da upravo ta jela koja su ponos Srba - nisu srpska!

ŠOK! Ova otkrića o rakiji, guslama i pasulju razbesneće svakog Srbina!

Šta je, onda, autentična srpska kuhinja? Koja su to jela i pića za koja možemo reći da su deo srpske tradicije, koja nas karakterišu, a u isto vreme i razlikuju od ostalih kuhinja sveta? Da li smo u stanju da definišemo i blisko odredimo srpsku trpezu bez bojazni da nam neko može zameriti njenu autentičnost?

Srpska, poput većine nacionalnih kuhinja, nije homogena. Za područja južne Crne Gore, Hercegovine i Dalmacije specifična su laganija jela, dok su u Šumadiji i južnoj Srbiji karakteristična jela sa pečenjem ili ako se kuvaju prilično su začinjena, i pomalo ljuta.

Ova hrana mora da se nađe na BOŽIĆNOJ TRPEZI! (VIDEO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pravo, tradicionalno srpsko jelo koje se zadržalo i danas je proja. Sprema se od kukuruza - projinog brašna, a vremenom se dograđivala, te se u nju ubacivao kajmak, sir, jaja, masnoće, čvarci. Proja je ipak ostala jedan izvorni tradicionalni srpski proizvod. U takva jela spadaju i ona od kiselog kupisa: sarma koja se, iako potiče iz Anadolije ovde odomaćila, zatim podvarak, kuvani kupus i nezaobilazan pasulj, koji je tipičan balkanski proizvod sa mnogio zdravih elemenata i sprema se na više načina.

Autentičan srpski proizvod je i ajvar. Srpski kavijar, kako ga još nazivaju, priprema se u izvornom obliku i danas: paprika se peče, melje a zatim pakuje. Svaki od "Višnjičinih" restorana priprema svoj ajvar na autentičan način.

DOBRO DOŠLI NA SARMIJADU: Čak 50 ekipa se takmičilo, od mirisa po ulici ljudima "curila voda na usta" (FOTO) (VIDEO)

Foto-ilustracija: Foter/erecepti.com Foto-ilustracija: Foter/erecepti.com

Postoje međutim, i jela iz tradicije koja su uglavnom zaboravljena, posebno u gradovima, poput cicvare. Ovo jelo odavno nije uobičajen deo naših obroka, ali ne zbog toga što ne znamo da je spremamo već što po prirodi posla koji obavljamo ne odgovara današnjem mentalitetu. Cicvara je teško jelo sa puno masnoće, sastav punomasnog mladog sira, putera i brašna sa puno kalorija. U staro vreme kad su se radili najteži poslovi spremala se cicvara jer je mnogo izgubljene energije trebalo da se nadoknadi.

RECEPT ZA PRAVU SRPSKU CICVARU:

Potrebni sastojci:

  • 3 dl mleka
  • 1 dl ulja
  • 100 gr. kukuruznog brašna
  • 2 kašike kajmaka
  • 2 kašike sira
  • 1 čaša pavlake
  • malo soli
  1. U dublju posudu staviti mleko da se greje. Za to vreme izgnječite sir, dodajte ulje, kajmak i pavlaku pa sve zajedno stavite u posudu sa mlekom.
  2. Kada smesa provri, polako, uz stalno mešanje dodajte kukuruzno brašno.
  3. Mešajte dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre, pa prohladjeno poslužite uz kiselo mleko ili jogurt.

Poznato je da uz dobru hranu ide i dobro piće, pa Srbija osim prepoznatljivih zalogaja ima i tradicionalne srpske napitke kojima se smatraju rakija i vino. Šljivovica (rakija), najveći je srpski brend i mnogim strancima, prva asocijacija na našu zemlju.

Printskrin: YouTube/Namiko Chen Printskrin: YouTube/Namiko Chen

Nećete verovati gde su smestili ĆEVAPE I BUREK: A kažu da je ovo najbolja brza hrana u Evropi!

Sarma, dakle, nije srpsko jelo, već tursko. Kao i burek, đuveč, i mnoga druga jela koja su opstala na našim prostorima nakon viševekovnog suživota sa Turcima.

Kiseli kupus je nemačko jelo, dok je pasulj, iako poreklom iz Meksika, u Srbiju i na Balkan generalno, uvezen je iz Italije tek u 17. veku.

Gibanica je preuzeta od Jevreja, koji su tako zvali pitu sa sirom.

Foto: Foter/Lee Edwin Coursey Foto: Foter/Lee Edwin Coursey

Doručak:

Proja, popara i različite vrste testa (sa punjenjem od sira, džema, mesa), jaja sa sirom, kajgana od jaja, jaja sa slaninom ili čvarcima; Čvarci, slanina, pršuta, pečenica, krvavice, kulen

OTKRIVENA SRPSKA VIJAGRA: Da li biste zarad DOBROG SEKSA smeli da probate ovaj ČUDAN BUREK? (FOTO)

Hleb:

Tradicionalni pozdrav dobrodošlice je kada se pred gosta iznese hleb i so. Hleb igra veoma važnu ulogu i u religioznim ritualima, čak se smatra i da je greh bacanje ove namirnice, koliko god dugo stajala.

Glavna jela:

U tradicionalna srpska jela spadaju jela sa roštilja: pljeskavica, ćevapi, vešalica, kobasica, ražnjići

Ostala veoma popularna jela su:

Teleća glava u škembetu, jagnjeća sarmica, punjene paprike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    19. novembar 2016 | 10:05

    Свашта!Ако хоћете нешто да кажете кажите један пут и лепо срочено.Турци су дошли у Србију преко Византије- велике културе у то време,врхунске.Турци су у то доба били више номади, јахали на коњима.Сарма и остало се не спрема испод седла.Тако је много вероватније да сва та јела која се приписују турцима су много вероватније византинске.

  • Lela

    19. novembar 2016 | 09:56

    U pravu domaću cicvaru ne ide nikakvo ulje kao što ste napisali, nego domaći slani,stari kajmak i svinjska mast.

  • Sasa

    19. novembar 2016 | 13:45

    U cicvaru neide ulje vec mast toliko o vasem znanju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA