Uskoro skuplji sokovi i voda: Ova odluka se donosi po hitnom postupku

Akcize na ovu robu trebalo bi da iznose od pet do deset dinara po litru, a budžet Srbije bi samo od ovih akciza na godišnjem nivou trebalo da inkasira oko pet milijardi dinara

  • 32

Predlog Zakona o dopunama Zakona o akcizama ušao je u skupštinsku proceduru a on predviđa uvođenje ovog nameta i na sokove. Pored sokova, na proširenoj listi proizvoda, koje se oporezuju akcizom, nalazi se i vodu sa dodatkom šećera ili drugim sredstvima za zaslađivanje i aromatizaciju.

Žestok šamar se sprema svim pušačima od Nove godine: Poskupljuju cigarete

BUDŽET SRBIJE JAČA ZA 5 MILIJARDI DOLARA

Akcize na ovu robu trebalo bi da iznose od pet do deset dinara po litru, a budžet Srbije bi samo od ovih akciza na godišnjem nivou trebalo da inkasira oko pet milijardi dinara.  

Predlog izmena ovog zakon u skupštinsku proceduru ušao je juče. Trebalo bi da ga poslanici usvoje po hitnom postupku, i da stupi na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

U Srbiji se godišnje troše 400.000 tona gaziranih sokova i oko 120.000 tona voćnih sokova. 

Foto-ilustracija: Profimedia/Tetra Images Foto-ilustracija: Profimedia/Tetra Images

RAZLOG ZA RUPE U BUDŽETU: Siva ekonomija čini 20 do 30 odsto regionalnog tržišta

U obrazloženju za uvođenje akciza na sokove i zaslađenu vodu navodi se da je šećer uzročnik mnogih bolesti, a da je 80 odsto voćnih sokova sa dodatkom šećera dok ih gazirani imaju u potpunosti.

- Šećer je uzročnik mnogih bolesti, naročito kod dece, uključujući dijabetes i bolesti srca i krvnih sudova. Pored toga, gojaznost i bolesti zuba postaju sve veći problem kod mladih a jedan od razloga je preterana konzumacija šećera. Uvođenje akcize na napitke sa šećerom smanjilo bi potrošnju ovoh prooizvoda. Sa druge strane, stimulisala bi se potrošnja sokova sa većim sadržajem voća i bez šećera - navodi se u obrazloženju predloga izmena Zakona o akcizama.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

POREZ NA PSE?! Hoće li i kod nas vlasnici ljubimaca plaćati 100 EVRA godišnje državi? (FOTO)

Uvođenje ovog nameta na sokove i napitke sa šećerom u drugim zemljama značajno je smanjilo njihovu potrošnju.

- Podaci iz Mađarske pokazuju da je nakon uvođenja akciza na sokove sa dodatkom šećera u septembru 2011. godine smanjena je njihova potrošnja za oko 20 odsto - stoji u obrazloženju.

Akcize na sokove najavio je i premijer Srbije Aleksandar Vučuić a one su deo mera koje je od Srbije tražio Međunarodni monetarni fond.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    23. novembar 2016 | 14:55

    Ako Medjunarodni monetarni fond zatrazi da na jednog umrlog clana EU umire sto Srba , Veliki vodja ce se pobrinuti i za to sa objasnjenjem da ce nam to skratiti sve ovozemaljske muke ?

  • Dušan

    23. novembar 2016 | 15:13

    Bravo Vučko Eurpejcu uspeo si u životu Narod ti sve bednije živi a ti furaš EU cene ,pravi si rodoljub !!!!

  • .S. S.

    23. novembar 2016 | 14:58

    Pitam se kako su došli do ovakvog genijalnog rešenja da povećaju budžet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA