≫ 

KUBA U SUZAMA: Umro je Fidel Kastro (VIDEO)

Gerilac, državnik i jedan od najživopisnijih čelnika moderne istorije umro je u 90. godini. Velika većina Kubanaca ne poznaje život bez čoveka kojeg jednostavnu zovu - Fidel

FIDEL KASTRO NAPUNIO 90 GODINA: Pogledajte kako se menjao kroz decenije (FOTO)

- Svima će nam jednom doći čas - rekao je Fidel Kastro na kongresu Komunističke partije u aprilu, proglasivši vlastitu smrtnost. To je bilo dovoljno da nekoliko delegata zaplače.

Velika većina Kubanaca nije nikada živela bez Fidela.

FIDEL KASTRO STALNO NOSI ADIDAS TRENERKU: Da li mu plaćaju da ih reklamira? (FOTO) (VIDEO)

Tokom svoje vlasti od 1959. do 2006. prkosio je desetorici američkih predsednika. Uspostavio je komunistički režim pred vratima Sjedinjenih Država i navodno preživeo 600 pokušaja atentata.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Fidel Kastro, otac komunizma koji je promenio svet (FOTO)

Fidel Kastro rođen je 13. avgusta 1926. u Biranu na istoku Kube, u vanbračnoj vezi španskog doseljenika koji je postao veleposednik Angela Kastra i njegove sluškinje. Posle Fidelovog rođenja njegovi roditelji ozakonili su svoju vezu.

Školu je pohađao zajedno s decom najamnih radnika na farmama i od ranog detinjstva svedočio siromaštvu u kakvom je živela većina Kubanaca. Studirao je pravo u Havani i odmah se upleo u politiku na fakultetu. Mladi Kastro nije tajio svoje ambicije. Kolegama je govorio da želi "slavu i ugled" i nije ni izbliza živeo kao spartanski revolucionar, nosio je fina odela i vozio kabriolet.

Fidel Alehandro Kastro Ruz, kubanski revolucionar, bivši generalni sekretar Komunističke partije Kube, predsednik i premijer Kube, koga Kubanci zovu jednostavno Fidel, danas puni 90 godina. Foto: Tanjug/AP Fidel Alehandro Kastro Ruz, kubanski revolucionar, bivši generalni sekretar Komunističke partije Kube, predsednik i premijer Kube, koga Kubanci zovu jednostavno Fidel, danas puni 90 godina. Foto: Tanjug/AP

Po završetku studija otvorio je advokatsku kancelariju, ali mu je politika ostala strast. Godine 1952. takmičio se za mesto u parlamentu, ali je puč pod vodstvom Fulgencija Batiste sprečio izbore. Batistina diktatura zaustavila je Kastrovu garađansku karijeru i pretvorila ga u revolucionara.

Umro je drug Kastro: Trenutak u kojem brat saopstava da je Fidel umro (VIDEO)

Već godinu posle Kastro i šačica drugova napali su kasarnu u Santijagu. Pokušaj udara bio je tako loše planiran da ga je vojska s lakoćom osujetila. Urotnici su uhapšeni.

- Osudite me. Briga me. Istorija će me odrešiti - rekao je prkosni Kastro sudijama.

Kastro: Hilari Klinton je diskreditovala Donalda Trampa u debati

Osuđen je na 15 godina, ali je pušten nakon dve pošto je Batist proglasio opštu amnestiju. S bratom Raulom otišao je u Meksiko i tamo počeo da gradi novu revolucionarnu grupu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U egzilu je upoznao i mladog argentinskog lekara Ernesta Če Gevaru, koji će mu kasnije postati saborac, i učio se taktikama gerilskog ratovanjaKastro se vratio na Kubu jahtom Granma 1956. godine. U zemlju je doveo još 81 gerilca. Nakon početnih poraza i gubitaka, grupa je polako dobijala na brojnosti i na zamahu.

Godine 1958. krenuli su u uspešnu ofanzivu protiv vojske. Batista je pobegao iz zemlje na Staru godinu, a Kastro 1. januara 1959. proglasio pobedu revolucije.

Nacionalizovao je imovinu stranih kompanija, što ga je, zajedno sa zemljišnom reformom, dovelo u sukob s Amerikancima. Vašington je nametnuo trgovinski embargo, koji je na snazi i danas, i organizovao neuspešnu invaziju Kastrovih protivnika u Zalivu svinja 1961.

PREŽIVEO JE 600 ATENTATA I DECENIJAMA PRKOSIO SAD: Fidel Kastro, najpoznatiji živi revolucionar, danas puni 90 godina (FOTO) (VIDEO)

Kastrovo savezništvo sa SSSR-om i doprema sovjetskih projektila na Kubu 1962. svet je dovelo do ruba nuklearnog rata. Ali se Kastro uprkos tome pozicionirao kao jedna od ključnih figura Pokreta nesvrstanih.

- Pokazao je da je socijalistička revolucija u Trećem svetu moguća - rekao je Bert Hofman iz hamburškog Instituta za latinoameričke studije. "Besplatno obrazovanje i zdravstvena briga globalno su priznata ostvarenja", dodao je.

VAŠINGTON ČEKA VELIKA KAZNA: Fidel Kastro prokleo Ameriku zbog Srbije

Ali je Kuba nakon raspada SSSR-a potonula u duboku ekonomsku krizu. Mnogi se Kubanci sećaju nestašica koje su trpeli početkom devedesetih godina. Samo su prihodi od turizma i pomoć naftom bogate Venecuele spasili socijalističko vođstvo od propasti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Fidel se odrekao vlasti u julu 2006. zbog teške, ali nikad objašnjene bolesti. Dve godine posle njegov brat Raul i službeno ga je nasledio na svim državnim funkcijama. Raul nema harizmu starijeg brata, ali nije naišao ni na kakav otpor u preuzimanju vlasti, a u deset godina upravljanja državu je ponešto i liberalizirao.

Fidel je ostao snažan simbol. "On je neophodan i kao živ ideal i kao idealno opravdanje", rekao je njegov biograf Volker Skierka, "naročito sada kad su otoplili odnosi s Amerikom".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA