≫ 

CRNA GORA DOBILA NOVU VLADU: Premijer je Duško Marković (FOTO) (VIDEO)

Nova crnogorska vlada uvešće tu državu u NATO, posvetiće se odnosima sa susedima, EU, SAD i Kinom i nastojaće da prevaziđe nerazumevanje u odnosima sa istorijskim saveznikom Rusijom

  • 4

Skupština Crne Gore izabrala je 41. Vladu na čelu sa Duškom Markovićem. Vladu i program koji je ponudio Markovic podržao je 41 poslanik DPS, SD, BS i albanske koalicije Albanci odlučno.

ISTINITE ISPOVESTI PREŽIVELIH SRBA O ZLOČINIMA "KRVAVE AZRE": Klala nas je, terala da pijemo krv, palila nam lica i sekla penise (VIDEO)

Ministarstvo spoljnih poslova preuzeo je Srđan Darmanović, dok je Aleksandar Pejović postao ministar ze evropske poslove, nauku je preuzela Sanja Damjanović, javnu upravu Suzana Pribilović.

Ministar odbrane u Vladi Duška Markovića je dosadašnji ministar prosvete Predrag Bošković. Pomoćnica ministra ekonomije Dragica Sekulić preuzela je taj resor od Vladimira Kavarića. Ministarstvo finansija dobio je glavni izvršni direktor Prve banke Darko Radunović. Ministarstvo održivog razvoja i turizma preuzeo je Pavle Radulović, bivši menadžer Glavnog grada. Novi ministar unutrašnjih poslova je Mevludin Nuhodžić, funkcioner DPS.

Ministar sporta je bivši vaterpolista Nikola Janović, a kulture bivši direktor CNP Janko Ljumović. Za potpredsednika Vlade izabran je Zoran Pažin koji zadržava i resor pravde. Milutin Simović postao je ministar poljoprivrede i ujedno dobio vicepremijersko mesto. Marija Vučinović (HGI) ostaje ministarka bez portfelja.

U vladi Markovića nema Petra Ivanovića, dok je Branimir Gvozdenović izabran za potpredsednika Skupštine. Nema Daliborke Pejović za koju se u medijima više puta pominjalo da je kandidatkinja za vladu Markovića, ni direktora Uprave carina Vladana Jokovića, koji je pominjan za ministra, ali nije isključeno da će dobiti jaču poziciju od sadašnje.

Novi ministar prosvete je Damir Šehović (SD), ministar zdravlja Kenan Hrapović (SD). Ministarstvo saobraćaja preuzeo je Osman Nurković (BS), a Kemal Purišić (BS) Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Vicepremijer za regionalni razvoj je Rafet Husović (BS). Ministarstvo za ljudska i manjinska prava preuzeo Mehmet Zenka (koalicija "Albanci odlučno").

Foto: Tanjug/Vlada Republike Crne Gore/ Duško Miljanić Foto: Tanjug/Vlada Republike Crne Gore/ Duško Miljanić

Premijer Duško Marković je na sednici parlamenta na kojoj je verifikovana nova vlada Crne Gore, a kojoj nisu prisustvovali predstavnici opozicije, ukazao da su građani Crne Gore na parlamentarnim izborima 16. oktobra odlučili da nastave putem progresa i prihvatanja evroatlantskih vrednosti za koje su glasali jasno i odlučno.

ORKANSKI VETAR NOSI SVE PRED SOBOM, OLUJNA BURA DIVLJA NA JADRANU: Sneg počeo da veje, zahlađenje stiže na Balkan! (VIDEO)

- Vlada će posvetiti posebnu pažnju zatvaranju ključnih poglavlja 23 i 24, dakle izgradnji pravne države, odnosno intenzivnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala - kazao je Marković i dodao da nezaposlenost mladih i visokoobrazovanih ljudi ostaje najteži izazov društveno-ekonomskog razvoja Crne Gore.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Crne Gore/ Duško Miljanić Foto: Tanjug/Vlada Republike Crne Gore/ Duško Miljanić

- Da bismo smanjili nezaposlenost i povećali kvalitet života građana, imperativ ove vlade mora biti prosečna stopa rasta između 3,5 i 4 odsto godišnje koji će doneti veći dohodak i više prilika za zapošljavanje - kaže on. Fokus će biti, kako je dodao, jačanje makroekonomske stabilnosti, kontinuirani razvoj kvalitetne infrastrukture, unapređenje konkurentnosti ekonomije.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Crne Gore/ Duško Miljanić Foto: Tanjug/Vlada Republike Crne Gore/ Duško Miljanić

Marković je takođe najavio početak izgradnje druge deonice autoputa Mateševo - Andrijevica, nastavak modernizacije železničke infrastrukture i aerodroma, završetak podmorskog kabla do Italije, izgradnju proizvodnih objekata, i to drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, malih hidroelektrana i vetroelektrane na Morači i Komarnici, kao i ulaganje u razvoj turizma i regulaciju poreskog sistema.  

(Telegraf.rs/ Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusko

    28. novembar 2016 | 17:25

    Evo vise ministara muslimana,nego pravoslavaca,bravo,dobrim ste putem krenuli,bravooo.

  • Na Istoku nista novo

    28. novembar 2016 | 18:53

    A jesu li muslimani gradjani C.Gore?Trebaju li imati ista prava kao pravoslavci?Jesu li lojalni gradjani?Jesu li glasali za nezavisnost C.Gore?O cemu pricate,pa opozicija je nudila da musliman bude premijer C.Gore samo da se dokopa vlasti.

  • Slobo CG

    28. novembar 2016 | 19:51

    Milova Marioneta ništa više !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA