≫ 

Stefanović: Ispitati navode o krijumčarenju oružja; policija istražuje rad EPS-a

On je naglasio da u tom smeru očekuje dalju podršku i nastavak saradnje sa Misijom OEBS-a u Srbiji

  • 91

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je danas da treba istražiti navode o krijumčarenju oružja kroz Srbiju, dodajući da je siguran da načelnik novosadske policije Siniša Radaković u tome ne učestvuje.

"ČULI SMO KAKO ŠUŠTI GAS ISPOD RADENKOVE RANE!" Doktorka sa Instituta otkrila u kakvom je stanju dečak stigao u Beograd

Upitan o navodima Blica da je kroz Srbiju prošao nelegalan tovar oružja koje švercuje klan Ramuša Haradinaja, te da u tome učestvuje i vrh novosadske policije, Stefanović je rekao da je to video samo u novinama, ali da treba sprovesti provere i istragu.

- Ja sam to video samo iz novina, ono što sam siguran da gospodin Radaković, načelnik novosadske policije, ne učestvuje u tome, niti je bilo ko doneo bilo kakav kredibilan dokaz, što naravno ne znači da ne treba sprovesti svaku proveru i svaku istragu vezano za bilo kog drugog pojedinca koji bi mogao da učestvuje u tome - kaže Stefanović.

Stefanović je rekao da, ako bilo ko iz tog dnevnog lista ima zaista informacije, treba da se obrati tužilaštvu ili Unutrašsnjoj kontroli policije, koji će onda u saradnji sa tužilastvom sprovesti detaljnu istragu i proveriti sve informacije do kojih se dođe.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ministar ne vodi istragu, tako da ne mogu da kažem nijedan detalj vezan za to, ali potpuno bih voleo da dođemo do kraja, da se to ne završi na novinskim naslovima nego da saznamo da li je to tačno, ako je neko iz policije ili bilo kog drugog državnog organa učestovovao u tako nečem da za to bude kažnjen, da odgovara pred našim sudovima - kaže Stefanović.

Dodaje, međutim, da ako to nije tačno treba utvrditi o čemu se radi i o tome obavestiti javnost.

Kako je istakao, MUP ima veoma oštru politiku prema krijumčarenju oružja, a u poslednjih nekoliko nedelja pokazani su dobri rezultati akcija policije u kojima je zaplenjena veća količine oružja baš na teritoriji Vojvodine

- Pokazali smo da nemamo toleranciju prema tome i da će svako ko bude imao ilegalno oružje odgovarati za to i da ćemo u saradnji sa tužilaštvom tražiti najteže kazne za počinioce, koje zakon predviđa - naveo je Stefanović.

STRAVIČNE TVRDNJE: Sin našeg političara drogiran, pa silovan - osam muškaraca se iživljavalo nad njim

Kroz ovaj projekat, kako je naveo Stefanović, obuku za sertifikovane finansijske forenzičare proći će i 30 policijskih službenika.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Stefanović je izjavio danas da policija postupa u više predmeta u vezi sa radom Elektroprivrede Srbije i istakao da će biti utvrđena svaka relevantna činjenica o eventualnim zloupotrebama u tom preduzeću.

HOROR U VALJEVSKOJ AUTO ŠKOLI: Učenica optužila instruktora za nedozvoljene polne radnje!

- Imamo potpunu istragu, policija će doći do svake relevantne činjenice koja će pokazati da li je i u kom obimu bilo zloupotreba i predati tužilaštvu sve informacije, koje će onda moći da se opredeli šta dalje sa istragom - rekao je Stefanović novinarima u Beogradu.

On je precizirao da policija postupa po zahtevu tužilaštva u više predmeta u vezi sa radom EPS-a, te da će, čim policija bude imala konkretna saznanja, to i saopštiti javnosti, ukoliko ne bude škodilo istrazi.

Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke doniralo je patrolna terenska vozila Upravi granične policije MUP-a Srbije Regionalnom centru prema Bugarskoj, a već sutra će biti upućena na granični prelaz.

Protokol o primopredaji danas su u Palati Srbija potpisali potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, koji su nakon toga obišli i četiri terenska vozila, donaciju Nemačke.

Navodeći da je to najveća donacija od 2008. čija je vrednost oko 150.000 evra, Stefanović je rekao da se time nastavlja veoma dobra i uspešnja saradnja sa Nemačkom u oblasti Granične i Kriminalističke policije, te da dobri rezultati nisu izostali.

- Četiri vozila koja su donacija Nemačke našoj Graničnoj policiji biće upućena već sutra ujutro na granični prelaz sa Bugarskom i pomoći će našim kapacitetima u obezbeđenju državne granice - kaže Stefanović.

Foto: MUP Foto: MUP

U proceduri je, navodi, i sledeća donacija koju je Nemačka izdvojila, vredna oko 80.000 evra, namenjena za kupovinu vozila, kamera i računara za pripadnike Kriminalističke policije.

Postignuti su, dodaje, dobri rezultati u suzbijanju kriminaliteta, pre svega narko-trafikinga, ali i dobra saradnja sa Nemačkom u oblasti granične zaštite, povećanja kapaciteta i efikasnosti naše policije u zaštiti od ilegalnih prelazaka preko naše državne teritorije i ispunjavanju uslova koje Srbija ima u poglavlju 24.

Stefanović je zahvalio Nemačkoji ambasadoru Ditmanu na donaciji, navodeći da će se nastaviti dobra saradnja u svim policijskim poslovima, naročito u suzbijanju organizovanog kriminala.

- Nama je veoma važno da imamo partnere, da se mi pokažemo kao dostojan i pozudan partner, na koga može da se osloni - navodi Stefanović.

Zahvalio je pripadnicima Granične policije na trudu i radu koji su prethodne dve godine uložili u zaštiti naše državne granice, podsetivši da je gotovo milion ljudi prešlo preko naše teritorije, a da to građani Srbije gotovo uopšte nisu osetili.

- Zajedno sa Nemačkom ćemo nastaviti da radimo da budemo zemlja čija policija postaje sve efikasnije i koja može da se nosi sa svim izazovima organizovanog kriminala, migracije i terorizma i da budemo neko ko će u ovom regionu biti dostojan partner i koji će moći da obavi sve zadatke da bi građani Srbije bili bezbedni - kaže Stefanović.

Ambasador Nemačke zahvalio je na izvanredno dobroj saradnji koju Nemačka ima sa MUP-om i Graničnom policijom, pre svega u okviru zajedničkog izazova u rešavanju izbegličke krize, u čemu Srbija ima podršku Nemačke.

Istakao je da se Srbija veoma odgovorno odnosila u rešavanju tog problema.

- Mi smo to pratili sa projektima u vrednosti od preko četiri miliona evra poslednje godine. Naravno da je ta saradnja između naših bezbednosnih ustanova i mnogo šira. Granična policija Nemačke i Srbije sarađuje u ostvarivanju velikog broja pojedinačnih projekata - kaže Ditman navodeći da postoji veoma bliska saradnja i sa drugim jedincama policije, kao što je Kriminalistička policija, kojoj će Nemačka uskoro uručiti opremu.

- U tome vidim izraz našeg bliskog partnerstva i saradnje između bezbednosnih ustanova - naveo je Ditman.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dobrivoje

    30. novembar 2016 | 12:31

    Dosadasnja saradnja je bila uspesna, verujem da ce i dalje biti tako.

  • nina

    30. novembar 2016 | 16:21

    Za svaki slučaj treba detaljno ispitati navode o krijumčarenju oružja.

  • Nina

    30. novembar 2016 | 16:18

    Podrzavam ovakvu akciju, sve okolnosti se teba ispitati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA