Danas je svetski Dan borbe protiv side

Testiranje je organizovano u zavodima za javno zdravlje, studentskim domovima, fakultetima, od 18. do 25. novembra u 26 gradova, od Subotice do Vranja

  • 0

Svetski dan borbe protiv side obeležava se danas, a Srbija ga dočekuje sa 74 novootkrivene zaražene osobe HIV-om u prvih šest meseci ove godine.

NARODNA VEROVANJA: Ovako Srbi vide 12 meseci u godini

U Instituitu za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut rečeno je Tanjugu da će taj broj biti mnogo veći do kraja godine, jer je tokom Evropske nedelje testiranja na HIV, organizovane u susret 1. decembru, odziv na testiranje bio veliki.

Testiranje je organizovano u zavodima za javno zdravlje, studentskim domovima, fakultetima, od 18. do 25. novembra u 26 gradova, od Subotice do Vranja.

Beogradski profesor kog zovu STRAH I TREPET ušao u tajnu grupu svojih studenata na Fejsbuku, a onda je počelo LUDILO (FOTO)

Cilj akcije je bio da se testira što više ljudi koji se "rizično ponašaju", jer su riziku od HIV infekcije izloženi svi koji su imali rizičan seksualni odnos. Među novootkrivenim pacijentima zaraženih HIV-om tokom ove, ali i prethodne godine, najviše je onih koji su imali analni seksualni odnos bez kondoma, zatim injektirajućih korisnika droge, ali i osoba koje se tetoviraju i stavljaju pirsing u studijima gde se ne radi sterilnim priborom.

SVAĐA U OVOM SELU TRAJE 100 GODINA: Ratuju zbog imena, dali su zavet da nemaju seks s neprijateljem (FOTO) (VIDEO)

Prošle godine u Srbiji je registrovano 178 osoba zaraženih HIV-om, što je najveći broj u poslednjih 25 godina. Lekari kažu da to ne znači da je infekcija u drastičnom porastu već su organizovane brojne akčije testiranja na HIV na koje se odazvalo dosta ljudi, a najaviše novootkrivenih bilo je u kampanjama organizovanim novembru i decembru.

Foto-ilustracija: Foter/jacilluch Foto-ilustracija: Foter/jacilluch

U Batutu očekuju da će i ove godine najviše novootkivenih slučajeva biti u novembru i decembru kada se organizuju brojne akcije dobrovoljnog, anonimnog besplatnog testiranja na HIV u susret 1. decembru kada se obeležava Svetski dan borbe protiv side.

Prvi zaraženi HIV-om u Srbiji je registrovan 1985. godine i od tada do danas u Srbiji otkriveno 3.389 osoba inficiranih HIV-om, a od side je umrlo 1.194 osobe. Državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić nedavno je rekao da se svake godine HIV infekcija otkriva kod mladih ljudi, a najviše u starosnoj dobi od 20 do 49 godina.

OVI MUŠKARCI ĆE EKSPLODIRATI SVAKOG TRENA: Jedan trend se uvukao među jači pol u Srbiji, a ženama se uopšte ne sviđa (FOTO)

On je rekao da se zaraženi u Srbiji leče o trošku RFZO, da im je na raspolaganju 18 antiretrovirusnih lekova i četiri leka novije generacije za one pacijente koji su rezistentni, te da je za te namene tokom prošle godine samo za terapiju inficiranih izdvojila 935.602.625 dinara.

Zaraženima jeste na raspolaganju najsavremenija terapija, ali problem predstavlja praćenje efekata terapije, jer vrlo često nedostaju reagensi. Diskriminacija je još uvek izražena, posebno u ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite. Svetski dan borbe protiv side obeležava se danas u Delta sitiju, gde će svi zainteresovani moći da se testiraju od 10 do 22 sata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA