≫ 

PUTIN I TRAMP SE CENJKAJU OKO KOSOVA I KRIMA: Tajni plan Rusije i Amerike o kojem se ne priča (FOTO)

Povodom posete ukrajinske delegacije Beogradu, tokom razgovora sa liderom krimskih Tatara, saznali smo da se, prema njegovim rečima, sprema trampa između SAD i Rusije

  • 72

Kosovo i Krim, uvek aktuelne teme. Tokom kampanje za predsedničke izbore u SAD, ruski predsednik Vladimir Putin i kandidat Republikanaca Donald Tramp davali su izjave kako treba približiti i obnoviti rusko-američke odnose. Prema rečima Refata Čubarova, predsednika Medžlisa, skupštine krimskih Tatara, približavanju će doprineti i "trampa" Kosova za Krim.

GODIŠNJICA UKRAJINSKE REVOLUCIJE: Tri godine od početka sukoba sa Rusijom (FOTO) (VIDEO)

Čubarov je ovih dana boravio u Beogradu povodom Parlamentarne skupštine Ogranizacije za Crnomorsku ekonomsku saradnju i za Telegraf.rs rekao je kakav tajni plan imaju Rusi i Amerikanci.

Na naše pitanje kakva je saradnja Rusije i Ukrajine u ovoj organizaciji, gospodin Čubarov je istakao s kojom zemljom članice imaju najviše problema i spomenuo deo o "cenjkanju" između Rusije i SAD.

- Saradnja je komplikovana. Sa Rusijom se nalazimo na nekoliko takvih međunarodnih foruma. Prvo OEBS, gde se odluke donose konsenzusom, i ima značajnu ulogu u ovome što se dešava i u rešavanju situacije na teritoriji Ukrajine vezano za agresiju Rusije. Postoji i ogromna misija OEBS-a u Ukrajini. Oni vrše monitoring teritorija koje ne možemo da kontolišemo jer su u rukama terorista koje podržava Rusija.

Foto: N. Ivanovski Foto: N. Ivanovski

- Drugi međunarodni forum je Savet Evrope. Zasad su ovlašćenje evropske parlamentarne delegacije blokirana. Treći forum je Parlamentarna skupština Crnomorske ekonomske saradnje, i najkompikovaniji odnosi su baš u ovoj organizaciji. Što se tiče država članica, to su Moldavija koja ima Pridnjestrovlje gde je ruska vojska, imamo Gruziju i problem sa Južnom Osetijom, Azerbejdžan i Nagorno Karabah, Ukrajina i Krim. Uzrok svih ovih konflikta je Rusija. Sve međunarodni forumi su na dobrovoljnoj osnovi, tako da niko ove države nije terao da dođu u Beograd. Sve one su u obavezi da se pridržavaju Ustava Ujedinjenih nacija i drugih ugovora, u kojem stoji deo o teritorijalnoj celovitosti država.

Lider krimskih Tatara rekao je da niko od ovih država ne zna šta će biti ako jedna država krši ova pravila igre, i šta da rade s tom državom.

- O tome sam pričao juče mojim kolegama na zasedanju i rekao da je mene sramota da se polako navikavamo na ovu situaciju, da ćutimo i ne pričamo. Ukrajina neće da izađe iz ovih međunarodnih foruma i smatramo da je istina na našoj strani. Ali, Rusija je dovoljno bahata da na ovim forumima objašnjava i navodi neke razloge koji bi mogli da objasne zašto ona postupa ovako, i da je to istina. Sada se vrši veliko cenjkanje i niko ne zna kako će se završiti taj mozaik. Pričamo o, na primer, Kosovu. Rusija ne priznaje nezavisno Kosovo, kao ni Ukrajina. Znamo da danas postoje planovi da se razmeni Kosovo za Krim. Ako vi priznate Krim kao deo Rusije, mi ćemo priznati nezavisnost Kosova. Svi traže izlaz iz situacije koji je koristan za njih, a niko ne razmišlja o njihovim susedima.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Da li možete da nam kažete na koga ste mislili da se "cenjka" oko Kosova i Krima?

- Čitao sam prognozu ljudi u okruženju Trampa. Za sada nije plan jer nije utvrđen, ali je prognoziranje onoga što smo rekli za cenjkanje. Čuli ste svi da i Putin i Tramp otvoreno pričaju o tome da moraju da približe svoje stavove, Rusije i SAD. Za Rusiju su katastrofalne posledice sankcije koje su uvedene protiv nje. Zato sad aktivno traži mogućnosti da bi promenila i približila svoj stav sa Zapadom, sa SAD, ali da pri tome sačuva ono što su njeni interesi. Projekat od Harkova do Odese nije uspeo, ali Krim jeste. Zato su oni sad spremni na kompromisna rešenja, ali da zauzvrat dobiju Krim. Jedno od takvih predloga u okruženju Trampa je ova razmena sa Kosovom.

ZAHUKTAVA SE KOD KRIMA: Ukrajinci ispaljuju rakete, Rusi prete da će uzvratiti još jače

Prema njegovim rečima, Ukrajina je zbog aneksije Krima dobila jaku samosvest i da svako ko god se dogova njima iza leđa o njihovoj teritoriji, to neće podržati.

- Instrument za borbu kada se velike sile dogovaraju o teritoriji manjih država biće ukrajinski narod. Sad raste nezadovoljstvo ruskog stanovništva jer su sankcije najviše pogodile srednji sloj. Oni su prvobitno bili srećni, vikali su "Krim je naš", sada su sve više nezadovoljni ekonomskom situacijom i ono što se trenutno dešava vodi ekonomskom raspadu države. Putin psihički nije spreman da izgubi bitku, on je prosto takav tip ljudi. Putin misli da ne zna da izgubi bitku, ali ovo što sve radi za Rusiju i ruski narod je veliki gubitak. Rusija je mogla i dalje da unapređuje odnose sa drugim državama i sa Ukrajinom, a da ne okupira njenu teritoriju - zaključuje Čubarov.

Telegraf.rs je imao priliku da na ovu temu razgovara i sa Sergejem Kunjicinom, članom ukrajinskog parlamenta, bivšim premijerom Krima i gradonačenikom Sevastopolja, koji je takođe bio jedan od članova ukrajinske delegacije u Beogradu.

Foto: N. Ivanovski Foto: N. Ivanovski

- Ovo što se desilo u Donbasu i na Krimu, nije nešto što se nije dešavalo već u istoriji: da država koja je garant teritorijalne celovitosti jedne države uđe sa vojskom na njenu teritoriju i priča o tome da te vojske tamo nema, a vode rat. Kada je bila situacija kod vas u Srbiji, dešavanja u Bosni sa Hrvatskom, bila je jasna situacija da postoji po jedna i druga vojska i da oni ratuju. Ovde je kao da ratujemo sa nepostojećom vojskom pošto predsednik Rusije izjavljuje da tamo nema njegove vojske. SAD nije bio spreman za takvo ponašanje Rusije. Jasno je da niko ne zna koji je izlaz iz ovakvih situacija. Kada su oni već ušli na našu teritoriju, tek onda, navodno, građani Krima i Donbasa su zvali Rusiju sa molbom da se zaštiti rusko stanovništvo, navodno zbog genocida. Zato ukrajinska delegacija koristi ove međunarodne forume da bi objasnili istinu o tome šta se dešava u Ukrajini. Na neki način Evropa je postala lenja pošto dugo nema ratova na njenoj teritoriji. Ne razmišljaju o tome da Ukrajina jednostavno zadražava agresora i da ako, ne daj Bože, Ukrajina "padne", Rusija se tu neće zaustaviti. Ići će sve do Madrida. Nedavno je Putin rekao u šali da Rusija nema granice.

Gospodin Kunjicin se sa ruskim predsednikom video jedanaest puta kada je bio predsednik vlade Krima. Prema njemu, Putin se dosta promenio.

- Sad je to drugačiji Putin, nije onaj koji je bio na početku - rekao nam je Kunjicin.

(N. Ivanovski)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A bre

    1. decembar 2016 | 20:05

    Nema od toga ništa.Krim ostaje Rusima zauvek.Srbi se vraćaju na Kosovo kad tad.

  • LALA

    1. decembar 2016 | 20:26

    Rusi ce Krim vratiti Ukraini kao sto je Lala Sosi vratio nevinost ha,ha,ha...

  • Krajisnik

    1. decembar 2016 | 21:18

    Kosovo ce uvjek biti srpsko i republika srpska nasa sve srbija jednog dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA