Bagzi danas svedoči na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije

Pored bivšeg pripadnika zemunskog kriminalnog klan, u utorak i sredu planirano je ispitivanje bivših visokih policijskih funkcionera Mileta Novakovića i Rodoljuba Milovića

  • 0

Svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi danas bi trebalo da svedoči u Specijalnom sudu u Beogradu na suđenju četvorici nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti, optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije u aprilu 1999. godine.

TERETE GA ZA GENOCID I ZLOČIN PROTIV ČOVEČANSTVA: Počinju završne reči na suđenju Ratka Mladića

Pored bivšeg pripadnika zemunskog kriminalnog klana, koji je svedok saradnik u procesima za ubistvo premijera Zorana Ðinđića i protiv "zemunskog klana", u utorak i sredu planirano je ispitivanje bivših visokih policijskih funkcionera Mileta Novakovića i Rodoljuba Milovića.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine. Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Marković se terete za podstrekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Foto: Tanjug Arhiva/AP/Peđa Milosavljević Foto: Tanjug Arhiva/AP/Peđa Milosavljević

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Churuvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA