NOVI PREDSEDNIK AUSTRIJE PORUČIO: Podržavamo države Balkana na putu u EU (FOTO)

Van der Belen ocenjuje da bi Austrija trebalo da podrži i dobro pripremi pristupanje država zapadnog Balkana EU

  • 0

Pobednik na predsedničkim izborima u Austriji, Aleksandar van der Belen, ima pozitivan stav prema širenju EU na zapadni Balkan i smatra da bi zvaničan Beč trebalo da pomogne zemljama tog regiona u procesu približavanja Uniji.

On je novi predsednik Austrije: Van der Belen je ruskog porekla i obećao je narodu veoma važnu stvar (FOTO)

Van der Belen je, uoči izbora, odgovarajući na pitanja agencije APA, ukazao da nijedna druga zemlja kao Austrija nema tako tesne ekonomske i istorijske odnose sa zapadnim Balkanom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Srednjoročno će pristupna perspektiva za zemlje zapadnog Balkana biti neosporiva za sve posmatrače. Naravno da je preduslov za uspešno približavanje postepena primena evropskog zakonodavstva. Pregovori se već odavno vode. O putu ka tamo postoje različita mišljenja, i mnoga pitanja su još otvorena - objasnio je on.

Van der Belen ocenjuje da bi Austrija trebalo da podrži i dobro pripremi pristupanje država zapadnog Balkana EU.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Na pitanje da li bi priznao referendum o nezavisnosti Republike Srpske (RS) Van der Belen je rekao da bi to bilo u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima u vezi Bosne i Hercegovine.

- Vlade u Sarajevu i Beograd će, nadam se, u okviru pristupnih pregovora biti toliko motivisane evropskom perspektivom, da će to delovati i na predstavnike RS. Razmišljanja u pravcu novih promena granica su problematična - uveren je on.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA