UŠLI SU U CARSTVO KANABISA NA BALKANU: Ovako funkcioniše svet najvećeg proizvođača marihuane u Evropi

Ova nelegalna industrija donosi čak pet milijardi evra godišnje Albaniji

  • 5

Albanija je postala lider u Evropi po proizvodnji marihuane, a stanovnicima uzgajanje ove biljke donosi toliku zaradu da drogu nazivaju "zelenim zlatom"!

>>> Policajci su ugledali čudne bunkere u BMW-u u Zemunu. Kad su upali, zagazili su u leglo beogradskog Eskobara (FOTO) (VIDEO)

Kilogram marihuane uzgajivačima donosi profit od 100 do 200 evra po kilogramu, ali ista ta količina u Italiji vredi oko 1.500 evra. BBC je napravio reportažu o putevima ove "lake" droge, u kojoj se dolazi do zaključka da se marihuanu u tri pravca krijumčari iz Albanije u Evropu: na sever, preko Crne Gore, na jug preko Grčke, ili na zapad preko Jadranskog mora pa do Italije.

Kako jedan izvor BBC procenjuje, ova nelegalna industrija donosi čak pet milijardi evra godišnje Albaniji, što je oko pola Bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Britanska televizija je uspela da dođe do uzgajivača koji su hteli da govore o svom nelegalnom biznisu, pa se od njih može saznati da su proizveli 250-300 kilograma i da se skoro svaka kuća u selu bavi prodajom kanabisa.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Jedan od mladića iz ovog sela tvrdi da je proizveo 350 kilograma marihuane i da zapošljava 15 radnika, a plaća i stražare koji čuvaju useve.

- Plaćam policiju 20 odsto. Svako mora da plati. Ako ne platite, oni će vas odvesti u zatvor. Ovo je naše prokletstvo, jer nema posla, nema novca ovde za nešto drugo. Znam da nije u redu to što radim, ali nema drugog načina - kaže proizvođač iz Albanije.

Nezaposlenost u Albaniji je visoka, a korupcija rasprostranjena, što su idealni uslovi za dalji razvoj proizvodnje marihuane i cvetanje trgovine tom biljkom.

Tamošnja Vlada je pokušala da se izbori protiv ove nelegalne industrije. Ove godine uništeno je dva miliona paketa marihuane.

U toj misiji Vlada Albanije ima i podršku Italije, koja finansira nadzor iz vazduha u pokušaju da se otkriju skrivene plantaže.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja sam za

    5. decembar 2016 | 21:32

    E da je pameti u ovoj Srbiji,da se legalizuje mariska,dozvoli se proizvodnja,država bi procvetala,kriminal bi se sveo na minimum,ljudi bi bili opušteniji bez stresa i bez agresije.Ko voli nek izvoli.

  • predator

    5. decembar 2016 | 21:46

    Ja neznam ko normalan koristi drogu ?! , ja da sam kralj naredio bi da se svi narkomani pošalju u goli rudnik da kopaju zlato I probijaju prugu videli bi oni šta su muke banda raspuštena . Marihuana je smeće ko I ostale droge jedino je njen sastav za preradu u lekove dobar ali to neče niko da pravi , nedaju masoni istina živa istina .

  • predator

    5. decembar 2016 | 21:57

    Kakva marihuana ta marijana jedino za lekove slyži , rakija najbolja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA