SRBIJA STAJE NA PUT KRIMINALCIMA: Predstavljen projekat "Borba protiv organizovanog kriminala"

- Borba protiv organizovanog kriminala izraz je posebnih opšte društvenih interesa i potreba, smatramo ga izuzetno opasnim, kako na domaćem, tako i na regionalnom i svakako globalnom nivou - rekao je vd direktora policije Vladimir Rebić

  • 5

U Beogradu je danas predstavljen projekat "Borba protiv organizovanog kriminala - trgovina ljudima, ilegalna trgovina narkoticima i oružjem i finansijske istrage", koji sa 2,6 miliona evra finasira EU, a koji će u narednih 18 meseci i sprovoditi ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke, Francuske i Slovenije, u saradnji sa MUP-om Srbije.

Srbin se vraćao iz Grčke: Carinici su samo zavirili u kamion, i odmah ga uhapsili, a nisu našli drogu! (FOTO)

- Borba protiv organizovanog kriminala izraz je posebnih opšte društvenih interesa i potreba, smatramo ga izuzetno opasnim, kako na domaćem, tako i na regionalnom i svakako globalnom nivou - rekao je vd direktora policije Vladimir Rebić na otvaranju konferencije.

Prema njegovim rečima, organizovani kriminal svakako predstavlja smetnju, opstrukciju normalnom funkcionisanju svih privreda, a ako se uzme u obzira da mu nacionalne granice više ne predstavljaju nikakvu smetnju i prepreku, jasno je da sve više postaje globalni fenomen kojem se jedino može suprotstaviti širokom i intenzivnom međunarodnom saradnjom.

Rebić je istakao da će projekat projekat unaprediti kapacitete Uprave kriminalističke policije i Republičkog javnog tužilaštva u istragama i gonjenju organizovanog kriminala, koji se odnosi na trgovinu ljudima, nezakonitu trgovinu oružjem, drogama, finansijske istrage i doprineti usklađivanju zakonodavstva sa novim standardima u toj oblasti.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- U ovaj projekat biće aktivno uključena brojna ministarstva, drugi državni organi i NVO, a Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, aktivno radi na jačanju svih institucija u oblasti unutrašnjih poslova i time istovremeno doprinosi učvršćivanju vladavine prava - kaže Rebić.

Naglašava da upravo ovaj projekat ima za cilj da se najbolja praksa i iskustvo zemalja EU, Francuske, Nemačke, Slovenije u borbi protiv organizovanog kriminala prenese srpskim institucijama i da se standardi EU implementiraju u srpsko zakonodavstvo.

Nikolas Bizel iz Delegacije EU ističe da opipljivi načini u borbi protiv organizovanog kriminala predstavljaju centralne elemente za Srbiju, kako bi "nastavila napred" i došla do naredne faze u procesu njene integracije u EU.

Tema je, kaže Bizel, od ključnog značaja, ne samo za srpsku evropsku budućnost, već i za njen privredni i društveni razvoj, za osećaj pravde i kvalitet uprave, a takođe, važna je i za Evropu, jer svi znaju da organizovani kriminal ne poznaje granice.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Vrlo je važno da se pređe sa pristupa strategija na visoko profilisane zakone, imajući za cilj borbu protiv organizovanog kriminala na međunarodnom nivou - rekao je Bizel.

Naglašavajući da je Nemačka blizak partner Srbiji na njenom putu u EU, ambasador Nemačke Aksel Ditman rekao je da će u tom projektu eksperti iz nemačkog MUP-a, zajedno sa partnerima Francuske i Slovenije učestvovati i sarađivati sa srpskom policijom u oblasti suzbijanja trgovine ljudima, drogama, finansijskim istragama, krijumčarenja oružja, i razmenjivati znanja i praktična iskustva sa ekspertima iz Srbije.

- Projekti kao ovaj pokazuju da se ne radi samo o finansijskoj podršci, već najviše o razmeni ekspertskog znanja i o praktičnoj saradnji. U policijskoj oblasti, između Nemačke i Srbije već godinama postoje dobro uspostavljeni kontakti. Mi imamo ekspertsko znanje, drago nam je što učestvujemo u ovom projektu sa ukupnim budžetom od 1,5 miliona evra - rekao je Ditman.

Prema njegovim rečima, Nemačka je u Srbiji najveći bilateralni donator u oblasti razvojne saradnje, u ukupnom obimu od više 1,6 milijardi evra od 2000. godine.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ambasadorka Francuske Kristin Moro rekla je da je organizovani kriminal veliki hendikep za razvoj svake zemlje i na društvenom i na individualnom nivou, u smislu pretnje koju predstavlja za građane, a, takođe, novac koji se stiče na taj način pričinjava izuzetno veliku šstetu i za lokalne inicijative i za strane investicije.

- Organizovani kriminal destabilizuje region i druge zemlje u širem smislu, uključujući naravno i našu zemlju Francusku. Pokušavamo da radimo zajedno, oslanjajući se na poverenje koje možemo da imamo jedni u druge - rekla je Moro.

Projekat "Borba protiv organizovanog kriminala- trgovina ljudima, ilegalna trgovina narkoticima i oružjem i finansijske istrage", koji danas otpočinje, finansira EU sa 2,6 miliona evra, da bi podržala napore srpskih vlasti u borbi protiv organizovanog kriminala.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    5. decembar 2016 | 15:02

    Podjite prvo od vas politicara jer ste vi najveci kriminalci !

  • Prava.

    5. decembar 2016 | 18:01

    Hahahahahaahahahahahaha

  • Raspucin

    5. decembar 2016 | 15:43

    E ako ce vam pomagati NVO, sa 100% sigurnoscu vam tvrdim da od ove bajke, ne da nema nista vec mastate kao dete od 6 godina. Oni su vam doneli i daleko poboljsali prava silovatelja,nasilnika, ubica, narkomana, umno obolelih ubica, maloletnih delikvenata i sl. Tako da ce svrha i ishod ove akcije ili projekta biti punjenje dzepova pojedinaca koji guraju NVO, kao i samih NVO kojima ce dobijeni novac koristiti za njihovu primarnu delatnost a svi znamo koja je to delatnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA