Borba protiv tuberkuloze: U Novom Pazaru dezinfikuju celu školu, nastava od sledeće nedelje

U Novom Pazaru se zbog pojave tuberkuloze sada sprovode vanredne mere, a sprovodiće se i opsežno epidemiološko ispitivanje

  • 0

Zbog pojave tuberkuloze u gimnaziji u Novom Pazaru, u toj školi naložene su mere ponovne kompletne dezinfekcije, zbog čega će redovna nastava početi narednog ponedeljka, izjavio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović.

Učenici uredno vakcinisani, ali su ipak oboleli od tuberkuloze: "Boca" ne garantuje imunitet?

- Naložene su mere da se tokom vikenda još jednom uradi kompletna dezinfekcija škole i još jednom u toku nedelje, u sredu ili četvrtak, tako da deca ovu nedelju neće ići u školu, a redovna nastava će početi od ponedeljka - rekao je Mahmutović.

Dalji epidemiološki nadzor, traženje izvora, rekao je, vršiće Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Batutom i Republičkom stručnom komisijom za tuberkulozu.

Maja Stošić iz Instituta Batut kaže da je tuberkuloza bolest koju nije moguće jednostavno zaustaviti merama koje su trenutne, nego je bitan kontinuitet epidemiološkog nadzora.

U Novom Pazaru se zbog pojave tuberkuloze sada sprovode vanredne mere, a sprovodiće se i opsežno epidemiološko ispitivanje.

- Do kraja nedelje ćemo definisati dalje mere kako bi se u gimnaziji smanjio broj obolelih. U poslednja dva meseca ima troje novoobolelih i to su osobe koje su bile u kontaktu sa prethodno obolelima - rekla je Stošić.

Smatra da je jako bitno da javnost zna da Opšta bolnica u Novom Pazaru, u saradnji sa drugim institucijama, od juna sprovodi intenzivne mere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, koje aktivno uključuju traganje za obolelima, epidemiološki nadzor i dijagnostiku, lečenje i izolaciju direktno pozitivnih slučajeva.

Tuberkuloza je do sada potvrđena kod šesnaest učenika novopazarske Gimnazije, a još jedan učenik je na posmatranju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA