Avion je leteo ka nama, gledao sam prijatelje kako gore kao baklje: On ima 103 godine i preživeo je napad na Perl Harbor (VIDEO)

"U jednoj ruci sam držao crevo za gašenje vatre, a drugom okretao pločice sa imenima na grudima poginulih i pokušao da zapamtim što više imena, da bih mogao njihovim očevima da kažem kako su umrli"

  • 18

Džejms Dovning (103), jedan od nekolicine živih veterana koji su bili svedoci napada na Perl Harbor, priseća se kako je izgledao 7. decembar pre 75 godina.

MISTERIJA NESTALIH BRODOVA: Sveto ratno groblje iz najkrvavije bitke nestaje sa dna mora (FOTO)

U Perl Harboru 7. decembra 1941. godine poginulo je više od 2.400 ljudi, a polovina stradalih se nalazila na bojnom brodu "Arizona" čija olupina je i dalje na dnu luke Perl Harbor i pretvorena je u memorijal.

- Prvo sam video japanski avion koji je leteo polako i nisko. Kretao se ka poziciji na kojoj sam ja bio. Počeo je rafalnu paljbu, ali je promašio cilj i preživeo sam. Od tog trenutka ovaj napad je za mene postao lična stvar - priseća se Džejms.

Foto: Tanjug/AP/U.S. Navy Foto: Tanjug/AP/U.S. Navy

- Kada sam došao sebi video sam brodove u dimu, "Arizona" je izgledala kao velika lomača. Mornari su leteli sa brodova zbog eksplozija. Onda sam video ljude, moje kolege i prijatelje, kako živi gore, izgledali su kao zapaljene baklje. To je bio najtužniji i najteži prizor . Ukrcao sam se na brod koji je tonuo, ništa nisam mogao da uradim. Svuda oko mene su bili leševi naših drugova za koje nikada nismo saznali kako su umrli. U jednoj ruci sam držao crevo za gašenje vatre, a drugom okretao pločice sa imenima na grudima poginulih i pokušao da zapamtim što više imena, da bih mogao njihovim očevima da kažem kako su umrli - priča on (103).

Foto: Wikipedia/U.S. Navy Foto: Wikipedia/U.S. Navy

- Očekivao sam da ću umreti svakog minuta, ali nisam bio besan ili uplašen. Bio sam miran, spreman na svoju sudbinu, osećao sam da prisustvujem događaju koji će promeniti istoriju - zaključuje ratni veteran.

Neke od najpotresnijih priča dolaze iz bolnica u koje su pristizali ranjenici za vreme napada. Zasuti bombama, bez dovoljno materijala u bolnici koja nije opremljena za ovakav napad, medicinske sestre su za selekciju ranjenika koristile i šminku. Zbog velikog broja povređenih koji su dovezeni u teškom stanju morale su svakog minuta da odlučuju koga će spasiti. Crvenim karminom su iscrtavale čela pacijenata kojima su mogle da pomognu. Tog dana su zbrinule više od 130 pacijenata među kojima je većina zadobila teške opekotine.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

NAJČUVENIJE ŠPIJUNKE SVETA: Ćutale su i kada su im nokte čupali (VIDEO)

En Vilgrub, koja je preminula 1988. godine, bila je jedna od preživelih svedoka na užase koji su se dogodili u Perl Harboru. Njen mlađi brat koji je tada imao samo osam godina nije ni znao da mu se sestra hrabro borila da spase život ranjenicima okružena japanskim avionima i bombama. Tek kada je čistio kuću 80-tih godina pronašao je njen dnevnik u kome je detaljno opisala kako je za nju izgledao sedmi decembar.

- Trebalo nam je nekoliko dana da shvatimo koliko je situacija stvarno loša. Bili smo zahvalni na tome što Japanci nisu bili svesni ozbiljnosti našeg položaja, jer su u suprotnom mogli da preuzmu ostrva - napisala je ona.

Ovogodišnje komemorativne svečanosti povodom obeležavanja 75. godišnjice od ulaska SAD u Drugi svetski rat održavaju se pod parolom "Poštujući prošlost, inspiriši budućnost".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA