MISTERIJA NESTALIH BRODOVA: Sveto ratno groblje iz najkrvavije bitke nestaje sa dna mora (FOTO)

Sva tri broda su potonula tokom bitke na Javanskom moru u februaru 1942. godine. Britanska, američka, australijska i holandska mornarica su uzalud pokušavale da se suprotstave nazaustavljivom japanskom napredovanju

  • 1

Međunarodna istraga je pokrenuta zbog misterioznog nestanka tri holandska ratna broda iz Drugog svetskog rata koji su nestali sa dna Javanskog mora u blizini obale Indonezije. Holandsko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su ostaci dva broda uništenih 1942. godine potpuno nestali. Veliki delovi trećeg broda takođe nedostaju.

OTKRIVENO BLAGO NA DNU CRNOG MORA: Pronađeno 40 netaknutih brodova iz vizantijskog i otomanskog perioda (VIDEO)

Amateri pronašli brodove

Ostatke brodova su prvi put našli amaterski ronioci 2002. godine ali nedavna ekspedicija povodom 75. godišnjice bitke na Javanskom moru otkrila je da su brodovi nestali. Sonarskim pregledom utvrđeno je da su tragovi brodova još uvek na dnu mora, ali sami ostaci brodova su nestali, piše britanski Guardian.

- Ostaci HNLMS De Ruytera i HNLMS Java potpuno su nestali. Veliki delovi HNLMS Kortenaera takođe nedostaju - rekli su Holanđani.

Sva tri broda su potonula tokom bitke na Javanskom moru u februaru 1942. godine. Britanska, američka, australijska i holandska mornarica su uzalud pokušavale da se suprotstave nazaustavljivom japanskom napredovanju.

Foto: Wikimedia/Nederlands marine personeel Foto: Wikimedia/Nederlands marine personeel

Bila je to jedna od najkrvavijih bitaka u tom delu sveta, a saveznici su izgubili šest brodova i više od 2.000 mornara. Japanci su izgubili jedan brod i manje od 40 mornara je ubijeno. Više od 900 Holanđana je poginulo, dok su olupine brodova proglašene svetim ratnim grobljem.

- Istraga je pokrenuta kako bi se ustanovilo šta se dogodilo sa olupinama. Skrnavljenje ratnih grobova je ozbiljan prekršaj - istakli su u holandskom ministarstvu odbrane.

Groblje brodova

Mora oko Indonezije, Singapura i Malezije su pravo groblje brodova i pretpostavlja se da na dnu leži više od stotinu brodova i podmornica uništenih tokom Drugog svetskog rata. Godinama su skupljači otpada krali delove brodova i prodavili ih u staro gvožđe.

Ronilačka škola u Maleziji prošle godine ispričala je da olupine brodova sistemski uništavaju ljudi koji se pretvaraju da su ribari. Eksplozivima bi rastavljali brodove i izvlačili metale.

I američka vojska je otkrila da je neko neovlašćeno ometao poslednje počivalište šestotinjak mornara na USS Houstonu, koji se takođe nalazi u Javanskom moru.

(Telegraf.rs/ Izvor:guardian.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA