• 34

VELIKE PROMENE U ŠKOLSKOM SISTEMU SRBIJE: Bahate učenike će slati i u popravne domove!

- Imaćemo nultu toleranciju za nasilje u školama. Zalagaćemo se za oštrije kazne, disciplinu, izricaćemo opomene, novčano kažnjavati roditelje za neprimenereno ponašanje i veliki broj izostanaka njihove dece - rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete

  • 34

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, najavio je uvođenje drastičnih kazni za sve bahate i nedisciplinovane đake, a kao krajnju disciplinsku meru čak i slanje u popravni dom.

Sledeće školske godine još 700 BUDŽETSKIH MESTA na IT programima

Kako je najavio, sve ovo će se uskoro naći u novom Zakonu o osnovama isstema obrazovanja i vaspitanja kako bi se iskorenilo nasilničko ponašanje u školama.

Odluku ministra podržali su i prosvetni stručnjaci, koji smatraju da se "školskim siledžijama" mora stati na put, naročito nakon poslednjeg slučaja, kad je učenik ošamario nastavnicu u Tehničkoj školi u Mladenovcu.

Ministar prosvete kaže za Informer da će se ubuduće svaki napad na profesore neće tretirati kao običan prekršaj, već kao napad na službeno lice.

- Imaćemo nultu toleranciju za nasilje u školama. Zalagaćemo se za oštrije kazne, disciplinu, izricaćemo opomene, novčano kažnjavati roditelje za neprimenereno ponašanje i veliki broj izostanaka njihove dece - kaže on pa dodaje:

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Izuzeće iz porodice, odnosno slanje u popravni dom, nastupiće kao krajnja opcija. Ministarstvo prosvete i Ministarstvo za rad, zapošnjavanje, boračka i socijalna pitanja reagovaće u ekstremnim situacijama kad roditelji nisu u stanu ili ne žele da se bave svojim problematičnim detetom.

Da je popravni dom je idealno reenje za bahate i nedisciplinovane učenike, s tim se slaže i Milorad Antić iz Foruma srednjih i stručnih škola.

- Nastavnici nisu zaštićeni od ministarstva, ni od roditelja, pa se zato veliki broj đaka po hodnicima i u učionici ponaša nevaspitano i bezobrazno, bez poštovanja autoriteta i hijerarhije. Zato smatram da su slanje problematičnih đaka u popravi dom na par meseci, društveno koristan rad, češći razgovori sa psihologom i pedagogom uz obaveznu saradnju sa roditeljima ključ za rešavanje ovog problema, koji je sve više prisutan po školama - istakao je Antić.

(Telegraf.rs / Informer)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Љиљана Ћуић

    Да ли деца могу да добију зѕштиту и пажњу? Треба ли дете трајно онеспособити због неприлсгођених често бахатих просветара Родитељи, Бог вас је погледо не дозволите да газе онеспособљавају всшу децу Деца су угрожена родитељи уцењени просветсри најмањи инцидент публикују да би свој деспотски ста в ојачали и деци живот зѕгорчали Уместо да против захтевних просветсра покррну постипак терористи просветари трсже више Да имам дете са великом стрепњом и неооверењем бих гс послала у школу

  • Maja

    Ja sam protiv..videla sam u skoli toliko nepravde ali ne samo sa decije strane nego i sa nastavnicke(sujetu,netolaranciju..)Roditelje kaznjavati nocano je krajnji bezobrazluk..svaki rodiljelj se trudi da izvede svoje dete na pravi put..sta tu moze novcana kazna ili popravni dom...vratice se jos gori...protiv nasilja se ne bori nasiljem.

  • Slavica

    Pa tako je i trebalo da bude oduvek a ne kad se nešto desi zakon treba primeniti pre nego što dode do nečeg jer ova danas ja deca su toliko bahata i nevaspitana

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima