JA SAM PRVI ISPITIVAO SADAMA HUSEINA: Susret je bio zastrašujuć, evo šta je zapravo radio poslednjih godina vladavine (VIDEO)

Irački diktator ništa nije preduzimao da državu spremi za odbranu od američko-britanske invazije

  • 10

Sadam Husein se poslednjih godina svoje vladavine više bavio pisanjem memoara nego vođenjem Iraka, tvrdi analitičar CIA Džon Nikson.

>>> SADAM HUSEIN JE OVIM SUPER-ORUŽJEM HTEO DA OSVOJI SVET: Tragična priča o najmoćnijem topu dugom 156 metara (VIDEO)

Nikson je prvi bio u prilici da ispita bivšeg iračkog predsednika kada su ga 13. decembra 2003. godine specijalne jedinicie američke vojske otkrile u skrovištu u blizini Tikrita, gde se Husein krio od kada je zbačen sa vlasti, prenosi Dailymail.

On tvrdi da je Sadam u početku bio arogantan, ali kako je vreme odmicalo bivši diktator je bio sve spremniji na saradnju.

- U njegovom pogledu bilo je toliko mržnje, da je to bilo zastrašujuće iako je bio vezan lisicama - kaže Nikson.

Foto: Guliver/U.S. Army via Getty Images Foto: Guliver/U.S. Army via Getty Images

On je ispitavanjem Huseina saznao da je irački predsednik poslednjih godina najveći deo vremena provodio pišući memeoare i praktično je upravljanje zemljom prepustio svojim saradnicama. Nikson tvrdi da je Sadam bio isuviše zauzet književnošću i da skoro ništa nije preduzimao da državu spremi za odbranu od američko-britanske invazije.

- Husein poslednjih godina praktično nije vladao Irakom - kaže Nikson.

Ovaj analitač CIA imao je i zadatak da odmah po zarobljavanju identifikuje Huseina, pre nego što je američka vojska zvanično objavila svoj uspeh. On je to učinio tako što je na Sadamu pronašao staru ranu od metka i dve plemenske tetovaže.

Foto: Guliver/Rusty Russell/Getty Images Foto: Guliver/Rusty Russell/Getty Images

Nikson je o susretu sa bivšim iračkim vođom izdao knjigu pod nazivom "Intervju sa predsednikom: Ispitivanje Sadama Huseina".

Sadam Husein je zbog zločina protiv čovečnosti, to jest zbog ubistva 148 iračkih Šiita, osuđen na smrt, a kazna je izvršena vešanjem 30. decembra 2006. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doly

    12. decembar 2016 | 14:03

    Hoće li neko američku bulumentu da ispita za sva nedela njihove administracije, i sva zla naneta, uvek slabijem od njih?

  • Miodrag

    12. decembar 2016 | 14:24

    Amerikanci su najveće zlo sveta. Kakav Sadam, al kaida ili isis...

  • Gekke Joopi

    12. decembar 2016 | 16:43

    Samo propast te proklete tvorevine i njihovih vazala sa zapada spasava svet od propasti!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA