≫ 

SAD oštro kritikovale ruski predlog!

- S obzirom na tešku situaciju u Alepu i izveštaje o nastavljenim napadima na civile i infrastrukturu, to jednostavno nije prihvatljivo - rekao je Kirbi

  • 10

Rusija želi da se primirje u Alepu, kojim bi se civilima omogućilo da napuste taj sirijski grad, odloži za nekoliko dana, saopštio je američki Stejt department, ocenivši da je ruski predlog neprihvatljiv s obzirom na nastavljene napade na civile u Alepu.

Devojčica koja je objavljivala potresne poruke iz Alepa - ŽIVA, ali i dalje u OPASNOSTI

- Umesto da prihvate predlog SAD o hitnom prekidu vatre, Rusi su nas obavestili da primirje ne može biti uvedeno još nekoliko dana, što znači da će se napadi sirijskog režima i njegovih podržavalaca nastaviti dok bilo kakav sporazum ne stupi na snagu - rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kako je Kirbi istakao, "s obzirom na tešku situaciju u Alepu i izveštaje o nastavljenim napadima na civile i infrastrukturu, to jednostavno nije prihvatljivo".

S druge strane, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je u Beogradu da predlozi SAD da se proglasi pauza u neprijateljskim dejstvima u Siriji, kako bi se napravili koordinisani koridori za povlačenje naoružanih ljudi i civila iz istočnog Alepa, vode ka ćorsokaku.

- Već smo kroz to prošli. To će značiti da će ekstremisti još jednom imati priliku za oporavak. Nadam se da će prestati da štede naoružane ljude, da će SAD kao ozbiljna sila iskoristiti svoj uticaj na ekstremiste i one koji kontrolišu naoružane ljude i da ćemo konačno moći da rešimo problem, pošteno i pre svega vodeći računa o civilnom stanovništvu - rekao je Lavrov.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Šef ruske diplomatije je, na konferenciji sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, naveo da ne isključuje mogućnost da napad Islamske države na sirijski grad Palmiru iz iračkog Mosula ima za cilj da skrene pažnju sa Alepa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    13. decembar 2016 | 00:45

    Mirotvorci ameri hjohjo

  • ing.Miloš Đonović

    13. decembar 2016 | 07:13

    Sov.savez odnosno Rusija je prijateljska zemlja bila i je povezaba sa siriskim vocstvom i u krajnjoj liniji ima pravo da stiti svoje interese.

  • NenadNs

    13. decembar 2016 | 07:01

    Kako su brižni ovi ameri,kako tako nisu bili u iraku kad su sadama lincovali,afganistanu,bosni,srbiji,vijetnamu...da covek ne poveruje,divan zapad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA