Hrvatski premijer o blokadi poglavlja: Mi samo želimo da pomognemo Srbiji

- Srbija je u procesu pristupnih pregovora, postoji niz poglavlja, niz kriterijuma koje treba ispuniti. Mi smatramo da je Srbija na putu da to ispuni - rekao je Plenković

  • 37

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je večeras da sa američkim potpredsednikom Džozef Bajdenom nije konkretno razgovarao o blokadi pregovora Srbije sa EU, nego o tome kako Hrvatska može da pomogne zemljama jugoistočne Evrope na putu u EU i NATO.

 

Vučić: Hrvati su bežali od mene po Briselu (VIDEO)

 

Plenković je u Pazinu potvrdio da je razgovarao s Bajdenom, ali da se o blokadi Srbije raspravljalo "vrlo načelno".

 

- Nije bilo govora konkretno o blokadi, nego o procesu pristupnih pregovora, odnosno kako da u tom celom kontekstu odnosa Hrvatska svojim iskustvima bude od pomoći našim susedima - rekao je Plenković.

 

Komentarišući izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića, Plenković je izjavio da su "stvari vrlo jasne i transparentne".

 

- Srbija je u procesu pristupnih pregovora, postoji niz poglavlja, niz kriterijuma koje treba ispuniti. Mi smatramo da je Srbija na putu da to ispuni. U vezi sa poglavljem koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, Hrvatska je zadržala rezerve zbog određenih aspekata koji se tiču obrazovanja, udžbenika i manjina. Očekujemo napredak Srbije u tom pogledu - rekao je hrvatski premijer.

 

Bela kuća saopštila je ranije da su Plenković i Bajden razgovarali o evroatlanskim integracijama Zapadnog Balkana.

 

U saopštenju Bele kuće o ovom razgovoru, koji je obavljen na dan kada je Hrvatska blokirala otvaranje jednog poglavlja u pregovorima Srbije s EU, kaže se da su Bajden i Plenković razgovarali o važnosti evroatlanskih integracija svih zemalja na Zapadnom Balkanu.

 

- Čelnici su se suglasili da će napredak prema tom cilju doprineti miru, stabilnosti i napretku celog regiona - kažu u Bajdenovom kabinetu bez navođenja pojedinosti.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mario ZG

    14. decembar 2016 | 08:14

    Željko iz Hrvatske je rekao ono što velika većina Hrvata misli. Uključujući i mene. Politika sluganstva i konfrontacije s vama i Rusima je nešto naluđe što hrvatska vanjska politika može smisliti (ili poslušati BIG BROTHERA). Umjesto da stavimo glave skupa i riješimo sva otvorena pitanja u dva popodneva, hrvatska politika ponaša se prema vama kao slovenska prema nama tijekom pnaših pregovora. A upravo ta hrvatska politika klela se u sve i svašta da tu istu stvar NEĆE raditi ni Srbiji ni Crnoj gori ni Makedoniji. Bijedno, koliko čast malo košta...

  • Zeljko

    14. decembar 2016 | 00:36

    Većina građana hrvatske dozivljava ovakve poteze hr vlade bezsmislenim i glupim. Srbija će ionako ući u eu mjesec dana prije ili kasnije a mi ćemo ostati usrane i postane budaletine koje ionako nemaju prijateljske nacije nego je već svima muka od nas. Nijemci nas nazivaju slugama a cesi, poljaci i Slovaci jadnim budalama i primitivnim idiotima. Svima se uglavnom povraća od nas. U svoje ime i u ime ljudi koji misle poput mene želim izraziti žaljenje zbog idiotskih poteza hr vlade. A idiotima koji ovo podržavaju postaviti pitanje. Šta mislite da ćete dobiti sa ovim? ..... Na žalost, za taj umobolni dio hr nacije ovo pitanje je ekvivalentno kao kad konja zamolis za savjet.

  • CM

    13. decembar 2016 | 23:25

    Samo nas i dalje blokirajte, tako nam najviše pomažete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA