• 6

Policajci našli ovu sliku na srpskoj granici: Kad su je okrenuli na poleđinu, shvatili su u šta SU SE UPETLJALI (FOTO)

Utvrđeno je da se radi o ulju na platnu nepoznatog autora, na čijoj je poleđini ispisan naziv slike: ''In der Campagna, Via Roma''

  • 6

Carinici su 13. decembra na graničnom prelazu Kelebija sprečili pokušaj iznošenja iz zemlje, pretpostavlja se, vredne umetničke slike nepoznatog autora.

ČAK NI SRPSKI CARINICI OVO NE VIĐAJU ČESTO: Taman su hteli da puste bugarski "BMW", kada su ugledali dve kutije od stiropora! (FOTO)

ZAPLENJENA OPREMA ZA PRISLUŠKIVANJE I PRAĆENJE: Burna smena carinika u Šidu

Umetnička slika pronađena je prilikom kontrole autobusa beogradskih registarskih oznaka koji saobraća na redovnoj liniji Bajina Bašta - Cirih. Vozač, 54-godišnji Beograđanin je carinicima rekao da osim ličnog prtljaga putnika i nekoliko pošiljaka nema ništa da prijavi za kontrolu.

Detaljnom kontrolom autobusa je između praznog sedišta i kafe-aparata pronađena kutija u pvc džaku, sa dobro upakovanom umetničkom slikom koja se nalazila u njemu. Utvrđeno je da se radi o ulju na platnu nepoznatog autora, na čijoj je poleđini ispisan naziv slike: ''In der Campagna, Via Roma''.

Carina info

Carina info

Iako platno na kome je ova slika urađena izgleda staro, kao i rukopis na poleđini, nemoguće je odrediti period u kome je nastala, niti njenu vrednost bez stručnog veštačenja. Nakon ekspertize koja će uslediti biće poznati svi detalji o otkrivenom umetničkom delu o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Podsećamo da je za iznošenje kao i za unošenje u zemlju predmeta umetničkog, kulturnog i istorijskog značaja neophodno posedovanje odgovarajućih dozvola koje izdaju, u zavisnosti od umetničkog dela, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Narodna biblioteka Srbije, odnosno Ministarstvo kulture Republike Srbije.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • istina

    U cemu je problem? Ako nije ukradena slika cemu sve ovo nije mi jasno. Moj brat koji zivi u Engleskoj pre tredesetak godina je kupio sliku naseg akademika u Knez Mihailovoj I odneo je sa sobom u Englesku. Pre pet godina odlucio je da vrati sliku kuci u Srbiju Ali, na nasoj granici je imao problema. Bio je bas ljut. Sliku je hteo da baci u konteiner.

  • ATIMUS

    Zbog sasavih umobolnih srpskih zakona srpski umetnici nemogu normalno da prodaju svoje radove u inostranstvo i tako jedino obezbede egzinstenciju

  • Zak

    Dobro, a onda udjemo u EU, pa u sengen i sta ce i ko ce tada da ceprka po tudjim stvarima!? :)

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima