• 27

HRVATI OBNAVLJAJU AVIJACIJU: Nabavili novi helikopter i zovu ga "ubica tenkova"! (FOTO)

HRZ OH-58D postaje dominantan u izviđanju i borbenom delovanju oružem dometa 8 km

  • 27

Hrvatsko Ministarstvo odbrane objavilo je na svom sajtu fotografije novog tipa helikoptera, koji su nedavno nabavili kako bi ojačali svoju avijaciju.

PLOČI "ZA DOM SPREMNI" NEMA MESTA U JASENOVCU: Saborski odbor za Ustav doneo odluku

Nabavkom 16 helikoptera OH-58D Hrvatska opet dobija eskadrilu borbenih helikoptera koju su hrvatske Oružane snage izgubile 2000. kada su prizemljene ruske leteće tvrđave Mi-24, piše Večernji.hr.

Foto: morh.hr

Foto: morh.hr

Ti lakojurišni borbeni helikopteri odgovaraju svim mogućim ugrožavanjima sigurnosti koje prete Hrvatskoj. Isprobani su u ratnim uslovima, a model D poseduje znatno jači motor nego starije verzije. Namenjeni su i za upotrebu u migrantskim krizama (senzori, kamere, noćni nadzor granica), kao i odgovor na terorističke pretnje. Zahvaljujući njihovim senzorima, naoružanju i vojnoj opremi, HRZ postaje dominantan u izviđanju i borbenom delovanju iz vazduha, sa sposobnošću uništavanja tenkova i ciljeva na udaljenosti od 8 km (dokazano u Iraku i Avganistanu), pri čemu je helikopter skriven i izlaže samo stup s MMS-om, saopštava tamošnje ministarstvo.

Foto: morh.hr

Foto: morh.hr

16 helikoptera vredelo je oko 1,7 milijardi kuna, a kako je reč o donaciji SAD-a, Hrvatsku će koštati oko 200 miliona kuna. Proizvedeni su od 2010. do 2012.

Koriste Hydra 70 nevođene rakete, koje koristi većina američkih helikoptera i vazduhoplova primarno za napad iz vazduha na ciljeve na zemlji. Efektivni domet 8 km. Takođe poseduju tešku automatsku pušku koja ispaljuje 450 do 575 metaka u minuti i razara laki oklop. Dostiže maksimalnu brzinu od 240 km/h.

Kako pišu hrvatski mediji, obuka pilota počinje krajem januara kada stižu američki instruktori koji će obučiti osam pilota, a oni će to znanje preneti na ostale.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • CROX

    Jedan Gospodin jednom reče...dajte mi 100.000 Hrvata i pokorit ću čitav svijet...neki Napoleon...ne znam čovjeka, al ok!

  • Milojko

    Vladimir :ako bude potrebno i praćkom nemaju oni m..a djabe im helikopteri oni su navikli da se kriju iza švaba

  • Plus-minus

    Budite vi mirni i onda ne bude nikakvih ratova u našem okruženju , to vam pokazuje povijest i učite iz nje

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima