Ko bolje peva "Sini jarko sunce sa Kosova" od lepe Danice? (VIDEO)

Njeni snimci na Jutjubu imaju desetine hiljada pregleda, a osim specifične tradicionalne i duhovne muzike, izvodi i izvorne melodije

  • 11

Srpski nacionalni savjet i Društvo srpskih domaćina Crne Gore organizovali su svečanu akademiju povodom 98 godina od Velike podgoričke skupštine srpskog naroda Crne Gore i Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

U BULJANU SE NALAZI NAJLEPŠE DVORIŠTE U SRBIJI: Pogledajte kako izgleda RAJ koji je napravio Ljubiša Milosavljević! (FOTO)

SRPSKI ETNO OSVAJA PLANETU: Sestre Gobović kreću u pohod na Rusiju (FOTO) (VIDEO)

Svečanost se održala 1. decembra 2016. godine u Kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a nakon svečane besede akademika Rajka Petrova Nogoa, i nastupa hora "Sveti novomučenik Stanko", pod vođstvom dirigenta Lenke Durutović i KUD "Đurđevdansko kolo", na binu je izašla etno pevačica Danica Nikić i zapevala "Sini jarko sunce sa Kosova".

Pevačica tradicionalne i duhovne muzike Danica Nikić, veoma je mlada ali za sobom ima brojne nastupe i mnoštvo obožavalaca koji će uskoro moći da uživaju u njenom prvom albumu. Posvećenica vizantijskog melosa i etno muzike, najradije peva akapelo, uživo. Tako je zapevala i na ovom togađaju, i sve koji su imali čast da prisustvuju ovoj manifestaciji bukvalno ostavila bez testa.

Počela je da peva u rodnom Ulcinju, u horu crkve Svetog Nikole, kao devojčica pre osnovne škole. I to baš duhovnu muziku. Nakon toga se preselila u Beograd, kada je, čini se, sasvim slučajno počela da se bavi tradicionalnom muzikom.

U Beogradu je završila nižu muzičku školu "Petar Konjović", pa nastavila muzikologiju u Srednjoj muzičkoj školi “Stevan Mokranjac”.

Sticajem okolnosti, vratila se u Crnu Goru, gde ne postoji ništa u obrazovnom sistemu vezano za etnomuzikologiju, tako da u nedostatku posebnih studija koje želi, pohađa specijalističke studije na Univerzitetu Donja Gorica.

Tokom već bogate karijere bila je članica etno grupe "Zora", hora "Antivari Musica", a nedavno je formirala etno grupu "Luča". Osim sa svojim grupama, nastupa solo ili sa orkestrima iz raznih zemalja.

Njeni snimci na Jutjubu imaju desetine hiljada pregleda, a osim specifične tradicionalne i duhovne muzike, izvodi i izvorne melodije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • chicago

    15. decembar 2016 | 15:50

    Svaka cast,prelepo

  • Goga

    15. decembar 2016 | 21:08

    Treba dati Karleuši i Ceci da ovo otpevaju ,kada bi one to mogle i umele.Bravo za devojku,svaka čast.

  • Mitar iz Dubica!

    15. decembar 2016 | 19:16

    Volim sto zivim na moje Kosovo I Metohiju braco srbi ujedinimo se, za krst casni I slobodu zlatnu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA