Svi bacamo stare lekove u kantu za smeće, a ne znamo da zbog toga možemo da platimo OGROMNU KAZNU

Apoteke su dužne da "preuzmu farmaceutski otpad proizveden od građana i da taj otpad predaju licima koja vrše sakupljanje, transport, tretman, odnosno skladištenje, ponovno iskorišćenje i odlaganje ili izvoz farmaceutskog otpada"...

  • 26

Koliko puta vam se desilo da prilikom sređivanja kuće naiđete na lekove kojima je istekao rok trajanja i bacite ih. Mnogi od vas i ne znaju da se to kažnjava i da bi po zakonu to trebali da odnesu u najbližu apoteku.

NAJVEĆE LEGLO ZARAZE U ZEMLJI: Medicinski otpad se nagomilava, veoma je opasan

I TAKO ĆEMO DO 2025: Godišnje izgubimo 40.000.000 evra zbog medicinskog otpada!

Ovu oblast reguliše Zakon o upravljanju otpadom i u njegovom članu 56a stoji da su apoteke dužne "da preuzmu farmaceutski otpad proizveden od građana i da taj otpad predaju licima koja vrše sakupljanje, transport, tretman, odnosno skladištenje, ponovno iskorišćenje i odlaganje ili izvoz farmaceutskog otpada i da su dužne da u poslovnom prostoru apoteke obezbede prostor za kontejner za besplatno sakupljanje neupotrebljivih lekova od građana".

Direktor firme koja se bavi odlaganjem otpada "Medicalwave" Predrag Todorović kaže da stare pilule možete odneti i kod distributera, ali da su apoteke mnogo praktičnije.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Većina apoteka ima kontejner za odlaganje medicinskog otpada. Naša firma od apoteka i drugih pravnih lica, preuzima takav otpad, koji transportujemo u specijalnim ambalažama. Potom, kod nas vršimo selekciju takvog otpada jer, na primer, kartonske kutije od lekova idu među kartonsku ambalažu, dok tablete odvajamo dalje za izvoz - objašnjava Todorović.

Dotrajali lekovi se još uvek izvoze u Austriju, Mađarsku, Nemačku ili Italiju na uništavanje. Naša država, kako kaže Todorović, još uvek nema uslove da uništava lekove jer je to velika i neisplativa investicija.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Inceleratori kojima se spaljuju lekovi koštaju milione, a kod nas se ne uništava toliko lekova da bi država uložila u to. Oni rade tako što tablete pretvaraju u prah, a taj prah se posle koristi za proizvodnju električne energije - otkriva Todorović.

Prema članu 88. Zakona o upravljanju otpadom stoji da će se novčanom kaznom od 1.500.000 do 3.000.000 dinara kazniti za privredni prestup privredno društvo, preduzeće ili drugo pravno lice, ako vrši odlaganje otpada na lokaciji koja ne ispunjava tehničke, tehnološke i druge propisane uslove, odnosno suprotno uslovima utvrđenim u dozvoli ili bez prethodnog tretmana ili odlaže opasan otpad zajedno sa drugim vrstama otpada (član 42. st. 2, 4. i 6).

Takođe, novčanom kaznom od 100.000 do 200.000 dinara kazniće se za privredni prestup iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u privrednom društvu, preduzeću i drugom pravnom licu, kao i fizičko lice.

Razmislite posle ovoga da li će da vas mrzi da prošetate do najbliže apoteke.

(S.Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanja

    15. decembar 2016 | 17:13

    Pokušajte u bilo kojoj apoteci ni jedna neće da primi. Govorim iz ličnog iskustva.

  • Voja

    15. decembar 2016 | 18:31

    Imate li još koju kaznu sa kojom ćete da pretite ovom napaćenom narodu???

  • Marjan

    15. decembar 2016 | 17:16

    Iste te lekove kojima je istekao rok , apotekari vrate u prodaju i truju narod! Licno sam imao to iskustvo u jadnij ptivatnoj apotrci u Pirotu pre 3 godine !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA