• 10

Ovo NIKAKO ne smete da uradite kad vam ugine kućni ljubimac, jer možete platiti i 50.000 dinara kaznu

- Svako čija životinja ugine treba da dođe na katedru za patologiju Veterinaskog fakulteta i preda leš. Vlasnik životinje ima dve opcije: ili da popuni obrazac kojim zahteva obdukciju ili samo da traži da se leš odloži - precizira profesorka Sanja Aleksić Kovačević

  • 10

Vlasnici životinja, u najvećem broju slučajeva, bacaju njihove leševe u kontejnere, vodene tokove, ili ih, zatrpavaju u zemlju. Ono što, međutim, mnogi ne znaju, ili se prave da ne znaju jer ih drugačije mrzi, jeste da zbog takvog neodgovornog odlaganja leševa mogu da izazovu širenje određenih zaraza, kao i da budu kažnjeni sa 5.000 do 50.000 dinara.
HOROR: Osakaćeni leševi životinja pronađeni u selu, ljudi gazili po krvavom krznu i mesu!

ZA DOBRO JUTRO: Kad budete videli kako se maze vidra i njen vlasnik, nećete moći da se odlučite ko vam je slađi (VIDEO)
Raspitali smo se za vas šta treba da uradite kada ugine vaš ljubimac ili neko od vaše stoke i živine i saznali smo da vaša prva adresa treba da bude najbliži Fakultet veterinarske medicine.
- Svako čija životinja ugine treba da dođe na katedru za patologiju Veterinaskog fakulteta i preda leš. Vlasnik životinje ima dve opcije: ili da popuni obrazac kojim zahteva obdukciju, kako bi se u prisistvu studenata ispitalo zašto je životinja uginula ili samo da traži da se leš odloži, bez ikakvog zahteva za ispitivanje u naučne ili druge svrhe - precizira profesorka Sanja Aleksić Kovačević sa pomenutog fakulteta.
Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com


Fakultet, kako kaže, ima ugovor sa Gradskim veterinarskim centrom i drugim fimama koje potom odvoze leševe u kafileriju.
- Sve je uređeno tako da uklanjanje i sklanjanje leševa bude neškodljivo po zdravlje ljudi. Znam da mnogim vlasnicima emotivno znači da svog ljubimca sahrane u najbližem parku kako bi znali i gde mu je grob, ali to nije dobro jer može da bude ozbiljan izvor zaraze, pogotovo ako je životinja umrla od neke bolesti - konstatuje profesorka.

Šta ste uradili sa vašim ljubimcem kada je uginuo?

Glasajte

Red u ovoj oblasti uvodi Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a Zakon o veterinarstvu propisuje kazne za nesavesno odlaganje uginulih životinja.
- Na osnovu Zakona o veterinarstvu "Službeni glasnik RS" BR.91/2005, 30/2010 u kaznenim odredbama, članu 160 predviđeno je da se novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara za prekršaj može kazniti fizičko lice koje prekrši odredbe člana 158 stav 1 tačka 31, odnosno lice koje baca leševe u reke ili druge vodene tokove, ostavlja ih na putevima, otvorenom prostoru, u šumama ili na drugom mestu i ne prijavi uginuće ovlašćenom vetrinarskom inspektoru - kažu u Ministarstvu.
(S. Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    Kakva stoka (uz veliko izvinjenje zivotinja koje ovako nazivaju) treba neko da bude pa da svog psa baci u kontejner. Takve ne treba kaznjavati nego njih baciti u djubre a psa zakopati. Moja ljubimica lezi u hladu svoje na svojoj omiljenoj livadi. I stalno idem kod nje. Bitnonda nam je vest kako je premijer napravio prvi selfi. Bolje da nam napravi groblje za nase voljene ljubimce

  • Slavica

    E pa gospodo posto nema groblja za ljubimce moramo da se snadjemo,ja sam mog najdrazeg Lakija sahranila ispod borova u parku pred soliterom i svako vece sa prozora becim pogled i svako jutro mi pocne isto i tako mi je nekako lakse.A bio je strava pas.

  • Iju

    Zamislite coveka sa sela kom uginu npr.3 kokoske,sta treba da ih nose na veterinarski fakultet? Sta li vam je?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima