• 8

NEKO ĆE SNOSITI POSLEDICE: Kontroverzni crnogorski Bukvar nije smeo da dođe do učenika

Sporni "Bukvar", koji se može kupiti u crnogorskim knjižarama, izazvao je oštro javno reagovanje roditelja prethodnih dana, nakon što su se na društvenim mrežama pojavile dve stranice iz te knjige na kojima su ispisana slova "ś" i novo slovo "ź"

 • 8

Crnogorski ministar prosvete Damir Šehović poručio je da "Bukvar crnogorske azbuke", čiji je izdavač "Naša škola pet plus", nije smeo da dođe do učenika i da će odgovorni snositi posledice.
Ako Crnogorci stvarno počnu ovako da govore, Srbi ih više ništa neće razumeti (VIDEO)


Sporni "Bukvar", koji se može kupiti u crnogorskim knjižarama, izazvao je oštro javno reagovanje roditelja prethodnih dana, nakon što su se na društvenim mrežama pojavile dve stranice iz te knjige na kojima su ispisana slova "ś" i novo slovo "ź".
Šehović je istakao da se u nastavi može koristiti samo materijal koji je odobren od nadležnih institucija i da su pogrešili svi koji su omogućili da takav materijal dođe među učenike u školama.
POGLEDAJTE KAKO SE U CRNOGORSKOM BUKVARU OBJAŠNJAVAJU SLOVA Ś I Ź: Mnogima se bukvalno plače (FOTO)

- Poručeno je direktorima obrazovnih institucija da te stvari ne smeju učiniti. U osnovne škole može ući samo materijal koji je odobren od nadležnih državnih institucija, odnosno, u ovom slučaju Nacionalnog saveta za obrazovanje - rekao je Šehović prilikom obilaska radova na stambenom objektu namenjenom prosvetnim radnicima u Podgorici.
Iz crnogorskog Ministarstva juče je saopšteno da sporni "Bukvar" nema odborenje Nacionalnog saveta za obrazovanje i da Ministarstvo nije dalo saglasnost da on bude deo dodatne literature u obrazovno-vaspitnim ustanovama.
– Od odgovornih osoba koje se nalaze na čelu obrazovno-vaspitnih ustanova očekujemo da se odgovorno ponašaju u ovakvima situacijama i da učenicima omoguće korišćenje sadržaja za koje postoji saglasnost nadležnih institucija – poručili su iz Ministarstva.
(Telegraf.rs/ Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • mb

  Namerno ispiranje mozgova, kao nisu znali

  10
  0

  Podelite komentar

 • Crno-Crnogorac

  Braćo Srbi, evo Vam jedan malo duži teksz, da se upoznate sa našim novim pismom i govorom: Odoh da se vidim sa Śakom, koji me podśeti kako je beśedio Miśo: Miśo pođekad šćaše beśediti o nekijem śećanjima iz đetinjstva i o tome kako šćaše napuštiti svoj veleljepni pośed, inače nije imao pośedovni list, jer ga je śenjalo da će se negđe drugđe zauvar ućešit od toga đečjeg śećanja, zbog kojeg je bio po vas dan śetan i neućešan. Njegov biźo iźede śekutićem koźu nogu, a ona mu rogom iśeče źenicu. Bđa (imperfekat glagola bdjeti) nad njima dok se nijesu ubažđeli. Tijeh muka paśijeh i koźijeh śećao se đe gođ bi odśeo, posta preośetljiv, ośetno đetinjast, no kako bješe dośetljiv, śeti se da pośeti śevernog mu vrljookog i bastadurnog suśeda Źaja, orjeđeg, prośečnog ćešitelja, i njegovu pođekad śetnu ženturaču – ženturinu Źanu, i da onđe preśedi vas poneđeljak. Śede u svoj dvośed, źato (hipokoristik od zlato) svoje, pa pravo na suśedni zemljopośed na ćešenje. Kad tamo svugđe guśenice, iźedoše paśake, śeme na śemeništu i vas śenokos, nasta śeča i śeckanje, dok su suśedi śeđeli bašibozučki na svojijem napuvanijem śedištima, čkileći od śekiranja. Beśedio je poslije da je predośećao da će pośetu suśedima ośenčiti neka śekiracija. Viđevši da zabluđe i da dośetka, da će suśed ćešitelj oćerati śetna śećanja koja su ga zapośela, nije dobra, on śutradan napravi zaśedu jednoj tankośenoj i usplamćeloj đevici koja śeknu, zaśekomani i zaśerpa kao neka uśeđelica, a ne ućešiteljski i đevičanski. Zaisto ga preśeče te pobježe, ne śećam se bogme, ili na Śeverni pol ili u Śevernu Ameriku da se ućeši. Tamo kad bi zaruđela Śevernjača i zaśenčila Velikog međeda, Miśo bi pravio preśek svojega života i svojijeh teškijeh i bezućešnijeh ośećanja.

  3
  11

  Podelite komentar

 • flamantes

  Sporna je procedura, ali ne4 i sadržaj. Naravno da će se ovaj Bukavar i dalje koristiti i naravno da će Crnogorci i dalje govoriti crnogorskim jezikom, i pisati crnogorskim pismom, za razliku od drugih, koji koriste preimenovani crnogorski jezik kao svoj i osakaćeno crnogorsko pismo kao svoje.

  4
  9

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima