NEKO ĆE SNOSITI POSLEDICE: Kontroverzni crnogorski Bukvar nije smeo da dođe do učenika

Sporni "Bukvar", koji se može kupiti u crnogorskim knjižarama, izazvao je oštro javno reagovanje roditelja prethodnih dana, nakon što su se na društvenim mrežama pojavile dve stranice iz te knjige na kojima su ispisana slova "ś" i novo slovo "ź"

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika mb
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • mb

    16. decembar 2016 | 22:33

    Namerno ispiranje mozgova, kao nisu znali

  • Crno-Crnogorac

    16. decembar 2016 | 13:36

    Braćo Srbi, evo Vam jedan malo duži teksz, da se upoznate sa našim novim pismom i govorom: Odoh da se vidim sa Śakom, koji me podśeti kako je beśedio Miśo: Miśo pođekad šćaše beśediti o nekijem śećanjima iz đetinjstva i o tome kako šćaše napuštiti svoj veleljepni pośed, inače nije imao pośedovni list, jer ga je śenjalo da će se negđe drugđe zauvar ućešit od toga đečjeg śećanja, zbog kojeg je bio po vas dan śetan i neućešan. Njegov biźo iźede śekutićem koźu nogu, a ona mu rogom iśeče źenicu. Bđa (imperfekat glagola bdjeti) nad njima dok se nijesu ubažđeli. Tijeh muka paśijeh i koźijeh śećao se đe gođ bi odśeo, posta preośetljiv, ośetno đetinjast, no kako bješe dośetljiv, śeti se da pośeti śevernog mu vrljookog i bastadurnog suśeda Źaja, orjeđeg, prośečnog ćešitelja, i njegovu pođekad śetnu ženturaču – ženturinu Źanu, i da onđe preśedi vas poneđeljak. Śede u svoj dvośed, źato (hipokoristik od zlato) svoje, pa pravo na suśedni zemljopośed na ćešenje. Kad tamo svugđe guśenice, iźedoše paśake, śeme na śemeništu i vas śenokos, nasta śeča i śeckanje, dok su suśedi śeđeli bašibozučki na svojijem napuvanijem śedištima, čkileći od śekiranja. Beśedio je poslije da je predośećao da će pośetu suśedima ośenčiti neka śekiracija. Viđevši da zabluđe i da dośetka, da će suśed ćešitelj oćerati śetna śećanja koja su ga zapośela, nije dobra, on śutradan napravi zaśedu jednoj tankośenoj i usplamćeloj đevici koja śeknu, zaśekomani i zaśerpa kao neka uśeđelica, a ne ućešiteljski i đevičanski. Zaisto ga preśeče te pobježe, ne śećam se bogme, ili na Śeverni pol ili u Śevernu Ameriku da se ućeši. Tamo kad bi zaruđela Śevernjača i zaśenčila Velikog međeda, Miśo bi pravio preśek svojega života i svojijeh teškijeh i bezućešnijeh ośećanja.

  • flamantes

    16. decembar 2016 | 11:53

    Sporna je procedura, ali ne4 i sadržaj. Naravno da će se ovaj Bukavar i dalje koristiti i naravno da će Crnogorci i dalje govoriti crnogorskim jezikom, i pisati crnogorskim pismom, za razliku od drugih, koji koriste preimenovani crnogorski jezik kao svoj i osakaćeno crnogorsko pismo kao svoje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA