≫ 

Užičanina udarali kundakom po glavi, mislili su da je mrtav, a onda se probudio u kapeli okružen "morem" leševa

Dobio je par udarac kundakom u glavu i nakon toga je začuo reči "mrtav je, nosite ga"

  • 10

Na izbeglički put od Istre do užica Veselinko Mrvaljević (61) krenuo je iz gomile pokojnika - begom kroz uzani prostor riječke kapele u kojoj je već bio proglašen mrtvim.

 

OVO JE NAJTUŽNIJI DEKA U SRBIJI: Njegova priča će rasplakati i one s gvozdenim srcem (FOTO)

Sreća njegova je što se sa onog sveta vratio pre nego što je na njega došao red da ga mrtvozornici strpaju u hladnjaču, gde se čuvaju leševi.

 

Sredinom sedamdesetih priča Veselinko, iz rodne Inđije preselio se na sever Jadrana. Radio je tamo, srećno živeo i kućio se u Rijeci. A onda su došle devedesete, u Istri se nije pucalo, ali se duh rata i te kako osećao.

 

– Na riječkoj marini me je zaustavila i legitimisala hrvatska policija. Pokazao sam dokumenta overena SFRJ pečatom, ali su oni drsko tražili isprave njihove nove države, Držao sam do toga da sam Jugosloven, da ne priznajem nezavisnu Hrvatsku i da me rat ne zanima – priča Veselinko za "Blic".

 

To ga je skupo koštalo.  Dobio je par udaraca kundakom u glavu i nakon toga je začuo reči "mrtav je, nosite ga". Sledeće čega se seća je hladnoća limenog stola i čaršava kojim je bio prekriven.

 

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

 

– Probudim se, pogledam levo pa desno i shvatim da sam u kapeli. Oko mene limeni stolovi i na njima isti beli čaršavi kojim sam i ja bio prekriven. Ispod njih su virile ukočene ruke i noge – kaže Veselinko.

 

Veselinko je uspeo da ode iz kapele, ali su na njegova vrata ubrzo zakucali Tuđmanovi redarstvenici. Objašnjenje je bilo: "Ovo je demokratska zemlja, ne možeš ti mrtav da pobegneš".

 

Posle nekoliko nedelja tamnovanja, predat je Crvenom krstu, posredstvom kojeg je prešao u Srbiju.

 

Veselinko godina preživljava podavajući drangulije na užičkoj pijaci. Sam sebi je nadenuo nadimak Srbija.

 

(Telegraf.rs/ Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA