• 10

Užičanina udarali kundakom po glavi, mislili su da je mrtav, a onda se probudio u kapeli okružen "morem" leševa

Dobio je par udarac kundakom u glavu i nakon toga je začuo reči "mrtav je, nosite ga"

  • 10

Na izbeglički put od Istre do užica Veselinko Mrvaljević (61) krenuo je iz gomile pokojnika - begom kroz uzani prostor riječke kapele u kojoj je već bio proglašen mrtvim.
OVO JE NAJTUŽNIJI DEKA U SRBIJI: Njegova priča će rasplakati i one s gvozdenim srcem (FOTO)


Sreća njegova je što se sa onog sveta vratio pre nego što je na njega došao red da ga mrtvozornici strpaju u hladnjaču, gde se čuvaju leševi.
Sredinom sedamdesetih priča Veselinko, iz rodne Inđije preselio se na sever Jadrana. Radio je tamo, srećno živeo i kućio se u Rijeci. A onda su došle devedesete, u Istri se nije pucalo, ali se duh rata i te kako osećao.
– Na riječkoj marini me je zaustavila i legitimisala hrvatska policija. Pokazao sam dokumenta overena SFRJ pečatom, ali su oni drsko tražili isprave njihove nove države, Držao sam do toga da sam Jugosloven, da ne priznajem nezavisnu Hrvatsku i da me rat ne zanima – priča Veselinko za "Blic".
To ga je skupo koštalo.  Dobio je par udaraca kundakom u glavu i nakon toga je začuo reči "mrtav je, nosite ga". Sledeće čega se seća je hladnoća limenog stola i čaršava kojim je bio prekriven.
Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis


– Probudim se, pogledam levo pa desno i shvatim da sam u kapeli. Oko mene limeni stolovi i na njima isti beli čaršavi kojim sam i ja bio prekriven. Ispod njih su virile ukočene ruke i noge – kaže Veselinko.
Veselinko je uspeo da ode iz kapele, ali su na njegova vrata ubrzo zakucali Tuđmanovi redarstvenici. Objašnjenje je bilo: "Ovo je demokratska zemlja, ne možeš ti mrtav da pobegneš".
Posle nekoliko nedelja tamnovanja, predat je Crvenom krstu, posredstvom kojeg je prešao u Srbiju.
Veselinko godina preživljava podavajući drangulije na užičkoj pijaci. Sam sebi je nadenuo nadimak Srbija.
(Telegraf.rs/ Izvor: Blic)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima