• 41

Od 1. januara u penziju još teže: Podiže se starosna granica i za žene i za muškarce!

Godišnje u proseku u Fond PIO stigne oko 560.000 zahteva, od čega se oko 93 odsto reši u zakonskom roku od dva meseca

  • 41

Žene sa navršenom 61 godinom života i najmanje 15 godina staža do 31. decembra mogu da podnesu zahtev za penziju, a ako to ne urade čekaće dodatnih šest meseci, kažu u Fondu PIO.

Kad ćete otići u penziju: Ovde možete izračunati tačan datum

Kada je reč o prevremenom penzionisanju, Jelica Timotijević iz Fonda PIO je rekla da je u 2016. uslov za prevremenu penziju za žene 37 godina staža osiguranja i najmanje 55 godina života.

- Mogu da podnesu zahtev do 31. decembra ove godine i da ostvare pravo na prevremenu starosnu penziju - rekla je Timotijević za RTS.

Ona dodaje da je taj uslov za muškarce 55 godina i osam meseci života i najmanje 40 godina staža osiguranja.

BEOGRAD JE "PRIPADAO" NJIMA: Nikada viđene slike kraljeva asfalta devedesetih (FOTO)

- Od 1. januara se menjaju se uslovi i podiže granica za preveremenu starosnu penziju i za žene i muškarce, tako da najkasnije 31. decembra treba da podnesu zahtev za penziju odosno da najkasnije 30. decembra prekinu radni odnos - navela je Timotijević.

Ona je rekla da je 2024. izjednačavaju uslovi za žene i muškarce za prevremenu starosnu penziju.

Kod žena te godine bi se došlo do uslova - 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina života za prevremenu starosnu penziju, kao i za muškarce.

Foto-ilustracija: Telegraf

Foto-ilustracija: Telegraf

- Za žene sledeće godine je uslov 55 godina i osam meseci života i 37 godina i šest meseci osiguranja, a za muškarce 56 godina i četiri meseca života i 40 godina staža osiguranja - rekla je Timotijević.

OVO JE NAJTUŽNIJI DEKA U SRBIJI: Njegova priča će rasplakati i one s gvozdenim srcem (FOTO)

Ona dodaje da je umanjenje penzije 0,34 odsto po svakom mesecu za koji se raniuje ode u penziju, ali to umanjenje može da bude najviše za pet godina, što je ukupan iznos od 20,4 odsto.

Timotijević je rekla da je umanjenje trajno.

Prema njenim rečima, godišnje u proseku u Fond PIO stigne oko 560.000 zahteva, od čega se oko 93 odsto reši u zakonskom roku od dva meseca.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin - Svajcarac

    U CH zene sa 65 a muškarci sa 67 idu u redovnu penziju...drugim rečima kad umru odlaze u penziju!70% ne dočeka uopšte ta primanja ako nekim slučajem ne dobije privremenu/ invalidsku penziju.

  • Mira Zigic

    Pa kad cu poceti da uživam u toj penziji

  • Olivera

    Zasto ne ukinete penzije.Sta ce to nama svima,zivimo ko dzukele pa tako neka i umremo.Sram te bilo drzavo,samo uvodi nove zakone.Gospode daj mi strpljenja da se spasim..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima