DOBROVOLJCI POLOŽILI ZAKLETVU: Prvi put vojni rok traje 6 meseci, a za to se dobija i OVA plata

"Davanje" straže do sada je bilo u rukama profesionalnih vojnika, koji su zbog toga bili odaljeni od svojih matičnih zadataka. Šestomesečnim boravkom u kasarnama sistem odbrane dobiće i obučeniji i spremniji rezervni sastav

  • 14
PRIPADNICI VOJSKE SRBIJE Foto: Tanjug/Marko Đoković

Zakletvu danas polaže prva generacija vojnika koja će vojni rok oslužiti po novom modelu koji podrazumeva šest meseci boravka u kasarni, umesto dosadašnjih tri, kao i mesečnu nadoknadu.

VOJSKA SRBIJE TRAŽI RADNIKE: Evo kolika plata čeka dobrovoljce i šta je potrebno da se prijavite! (VIDEO)

Kako je ranije objasnio portparol Vojske Srbije Jovan Krivokapić, ovim potezom se rasterećuju profesionalni vojnici, koji će biti posvećeni svojim osnovnim zadacima.

NOVINE U VOJSCI SRBIJE: Od decembra duži rok za dobrovoljce

Da podsetimo, dobrovoljci decembarske i budućih klasa, za prva tri meseca obuke dobijaće mesečno 10.500 dinara. U četvrtom mesecu ovaj iznos se povećava za 5.000, a u petom za 10.000. Poslednjih 30 dana pod opasačem vredeće 25.000 dinara.

- To znači da će vojnik na dobrovoljnom služenju vojnog roka za šest meseci primiti oko 800 evra - kažu u Ministarstvu odbrane za Večernje novosti.

Najvažnija novina je da će dobrovoljci u Vojsci Srbije već prvih dana nove godine preuzeti dužnosti unutrašnje, prijemne i stražarske službe.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

"Davanje" straže do sada je bilo u rukama profesionalnih vojnika, koji su zbog toga bili odaljeni od svojih matičnih zadataka. Šestomesečnim boravkom u kasarnama sistem odbrane dobiće i obučeniji i spremniji rezervni sastav.

Obuka dobrovoljaca prema novom sistemu ubuduće će biti podeljena u nekoliko etapa.

Tokom prve, mladići i devojke prolaziće opštu vojnu obuku, posle čega će biti upućivani na specijalističku istog trajanja. Po dobijanju VES-a (vojno-evidencijalne specijalnosti) dobrovoljci će stupati u treću fazu osposobljavanja. Ona podrazumeva kolektivnu obuku u jedinicama VS, koja će trajati do završetka služenja roka, odnosno još tri meseca.

Svaki mladić ili devojka koji odsluže dobrovoljni vojni rok, između ostalog dobiće i posebno priznanje - Zahvalnicu otadžbine. Reč je o specijalnoj gramati, u kojoj će biti navedeno ime vojnika, a svaka zahvalnica biće zavedena po serijskom broju.

- Uručenjem ovih priznanja država će javno iskazati zahvalnost onima koji su pola godine proveli u uniformi - navode u Ministarstvu odbrane.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koji

    16. decembar 2016 | 14:45

    E hvala bogu

  • somborac

    16. decembar 2016 | 15:35

    Prava stvar, i ja cu sina da posaljem ( zivi u Nemackoj ) samo da skolu zavrsi. Treba i to iskustvo!

  • ДУШАН КРАИШНИК БАЊА ЛУКА

    16. decembar 2016 | 16:40

    Браво

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA