• 11

Koliko je novca Evropska unija ZAISTA dala Srbiji - rezultati su neverovatni (FOTO)

Postoji pozitivan trgovinski trend Srbije i EU, a posebno kod poljoprivrednih proizvoda

  • 11

EU je "glavni investitor" u Srbiji sa udelom od 82 odsto neto stranih investicija, izjavio je danas zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.

Raška među nauspešnijim opštinama u korišćenju evropskih sredstava

On je rekao da su u prethodnih 15 godina realizovane investicije iz EU u visini od 15 milijardi evra.

Benedikt je, na konferenciji posvećenoj pripremama za otvaranje pregovračkog poglavlja 30, rekao da je to više od tri četvrtine investicija Srbije i da je zato otvaranje tog poglavlja, koje se odnosi na ekonomske odnose sa inostranstvom, veoma važno za Srbiju.

- Više od 65 odsto izvoza Srbije ili oko dve trećine se realizuje u saradnji sa EU - naglasio je Benedikt.

On je, takođe, naveo da se u periodu od 2009. do 2016. izvoz u EU udvostručio, sa 3,5 na 7,9 milijardi evra.

DALEKO JE EU: Srbija neće pre 2027. postati članica! Komšije bliže cilju

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Benedikt je primetio da je, sa druge strane, Rusija u trgovinskoj razmeni Srbije u 2015. godini učestvovala sa tek 5,4 odsto, ali je dodao da je Rusija, ipak, važna zbog velikog uvoza nafte i gasa.

- Postoji pozitivan trgovinski trend Srbije i EU,a posebno kod poljoprivrednih proizvoda. To stvara mogućnost za dalju integraciju i ulazak Srbije u EU i njeno jedinstveno tržište - rekao je Benedikt na konferenciji.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Izveštaj o skriningu za poglavlje 30 je sačinjen tokom 2016. godine i trenutno Vlada Srbije i EK pripremaju svoje pregovaračke pozicije, rečeno je na konferenciji.

Iako se poglavlje 30 u slučaju drugih država smatralo isključivo ekspertskim poglavljem, koje se lako zatvara, u slučaju Srbije se može pokazati kao veliki izazov zbog nekoliko veoma važnih otvorenih pitanja.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Posebne izazove za zatvaranje pregovora u okviru poglavlja 30 predstavljaće obaveza članstva Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, koja otvara pitanja prilagođavanja pravilima te međunarodne organizacije, na primer kada je reč o GMO, ali i sporazumi o slobodnoj trgovini Srbije sa trećim zemljama koji moraju biti okončani ulaskom Srbije u EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Pera

    Sad ce rusofili da krenu da bratstvo nema cenu Da nema cenu Ali se od bratstva ne zivi Prazan stomak ne trazi brata vec hranu. Pominjace i bombardovanje Bombardovanje da razlog ne To je na zalost istina nekih Istina cije znacenje oni i ne znaju A za istoriju nisu ni culi

  • Тутор

    А извукли најмање педесет милијарди.

  • rikimil

    Objavite visinu uvoza iz EU .

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima