≫ 

POSLEDNJE ZVANIČNO OBRAĆANJE OBAME: Optužbe na račun Rusije i sirijskog režima (FOTO) (VIDEO)

On je rekao i da je za Alepo potrebna međunarodna posmatračka misija sa punim pristupom za humanitarnu pomoć

  • 30

U svom poslednjem službenom obraćanju javnosti, još uvek važeći predsednik SAD Barak Obama je optužio ,kako je rekao, Asadov režim i njegove ruske i iranske saveznike za zločine u Alepu i Siriji, i upozorio da svet to neće zaboraviti, prenosi RT.

Amerika optužila Rusiju za hakovanje, a Putin je u četiri oka dao veoma jasan odgovor Obami na to!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Radili smo u proteklom periodu na zaustavljanju nasilja u Siriji, i borili smo se protiv sirijskog režima i njegovih ruskih i iranskih saveznika. Sada se dešavaju strašni zločini i kršenje međunarodnog prava. Asadov režim i njegovi saveznici pokušavaju da zavaraju svetsku javnost, ali ona nije naivna i neće zaboraviti šta se dešava. Krv i odgovornost za zločine su na njihovim rukama. Iako su ostvarili taktičku pobedu, Asadov režim ne može dobiti legitimitet zločinima - rekao je Obama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je rekao i da je za Alepo potrebna međunarodna posmatračka misija sa punim pristupom za humanitarnu pomoć.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Na tome ćemo raditi zajedno sa nadležnim agencijama UN, iako Rusija ne prestaje da blokira inicijative u Savetu bezbednosti. Zalažemo se za političko a ne vojno rešenje - naveo je Barak Obama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je takođe rekao da je ponosan što je bio predsednik, i da žali što još u SAD postoje građani koji su u lošoj materijalnoj situaciji, ili koji su izgubili bližnje u besmislenoj pucnjavi, i da će zajedno sa humanitarnim organizacijama nastaviti da se bavi tim problemima, prenosi RT.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD je u nastavku konferencije za medije opširno govorio o slučajevima navodnog ruskog uplitanja u rezultate nedavnih predsedničkih izbora, i informatike bezbednosti SAD.

Potvrdio je da je Rusija "zaista" hakovala njihove podatke i da je Bela kuća samo htela da o tome obavesti javnost, ali da su mediji tu nameru pogrešno protumačili.

Ističe da je državna bezbednost samo radila svoj posao bez ikakvog političkog uticaja, i da nijednog momenta nije dovedena u pitanje regularnost izbora, prenosi RT.

Nakon što je Vikiliks objavio mejlove Hilari Klinton, mediji su o tome pisali svaki dan i upravo je to najviše naškodilo njenoj kampanji, smatra Obama.

- Mislim da ona nije tretirana kako treba u toku ovih izbora. Ovo pitanje nije vođeno kako treba - ističe Obama.

Zatim dodaje da je cilj SAD da pošalje jasnu poruku Rusiji i drugim zemljama da više ne rade ovakve stvari, jer SAD tako nešto može da uradi i njima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Odlazeći predsednik SAD Barak Obama upozorio je danas svog naslednika Donalda Trampa da ne provocira Kinu odnosom prema Tajvanu, rekavši da bi promena američke politike prema Pekingu mogla da izazove reakciju Kine.

- Ideja jedne Kine je u srži njihove koncepcije kao nacije. I ako ćete da potkopate ovo shvatanje, morate da razmislite kakve će biti posledice zato što Kinezi to neće tretirati kao što tretiraju neka druga pitanja - rekao je Obama na poslednjoj konferenciji za novinare u Beloj kući, prenosi AFP.

To pitanje, prema rečima Obame, ide u suštinu toga kako oni sebe vide i reakcija Kine bi "mogla biti veoma značajna".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran

    16. decembar 2016 | 22:12

    Ti si pokazao svoje u zadnjih 8 godina.Svaki komentar je suvisan.

  • Dobi

    17. decembar 2016 | 00:47

    Nisu za dzabe gradjani okacili njegove poster i napisali"Odlazi ubico"u sred Njujorka.

  • Zeljko

    16. decembar 2016 | 22:53

    Ovo nemožeš vjerovati. Dok Rusija nije otpocela intervenciju odsijecale su se glave nevinim ljudima kurdima kršćanima itd. odsijecale su se i djeci. Bilo je strašno šta je sve islamska država radila a ameri i tvz međunarodna koalicija zatvarala oči pravila se da nevidi. Luđačka vjerska država može biti bolja od asadove sekularne?????!!!!!!!! Jel tu neko lud?????? Gospodine Obama žao mi je da to moram reći ali nemogu se oteti dojmu da ste vi zapravo smeće od čovjeka. Najobičniji varalica u rukama prljavog arapskog kapitala koji upravlja amerikom. Sva sreća da Rusija postoji i da vas je sprecila u vašim zločinačkim poduhvatima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA