SVEŠTENICI na Fruškoj gori biraju koga će KRSTITI I VENČATI: Zašto nekima otvaraju vrata manastira, a nekima ne?!

Novosađani ne mogu da veruju da im je odbijeno pravo izbora

  • 28
Manastir Besenovo Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Eparhija sremska zabranila je krštenja i venčanja po fruškogorskim manastirima vernicima koji ne pripadaju ovoj eparhiji. Manastirsko sveštenstvo kao razlog navodi ljutnju Eparhije bačke, koja se žalila da u njoj ima manje ovih verskih činova, jer se oni u velikom broju obavljaju upravo po ovim manastirima.

Siromašna baka iz zabitog srpskog sela PETLIĆU je dala ime KRSTA. Razlog je fantastičan (FOTO)

Novosađani koji su odbijeni zato što su sa područja druge eparhije, ne mogu da veruju da im je osporeno pravo izbora.

Vernici koji ne žive na području sremskog okruga, a hteli bi da se venčaju ili krste u nekom od 16 fruškogorskih manastira, to ne mogu - do daljnjeg.

- Otišao sam u manastir Krušedol, jer sam hteo da se dogovorim o krštenju sina. Kada sam rekao da smo iz Novog Sada, rekli su mi da ne može. Našao sam se zbunjen, i upitao zašto, na šta su mi odgovorili da su dobili zabranu od episkopa sremskog da obavljaju ovaj čin građanima koji nisu iz Eparhije sremske - rekao je za Večernje novosti Gordan Stanisavljević.

Priču su potvrdili u manastiru Krušedol, gde objašnjavaju da je izbio sukob između dve eparhije - bačke i sremske - kao i da očekuju da će se posle božićnih praznika ipak smiriti strasti.

Ovaj zakon počeo je da se sprovodi i u manastiru Velika Remeta. Iguman Stefan smatra svečane i radosne događaje božjim darom, zato nema za njih cenovnik, pa verovatno i zbog toga veliki broj vernika obavlja krštenja i venčanja baš tamo.

- Imamo godišnje po 70 krštenja. Nemamo cenovnik, već je kod nas pravilo da svako da onoliko koliko može i ima. Nažalost, moramo da poštujemo odluku episkopa - bio je kratak starešina Velike Remete.

Za razliku od Velike Remete, gde se krštenje plaća koliko vernik može, po ostalim fruškogorskim manastirima cena se kreće od 5.000 do 6.000 dinara.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ispeci pa reci

    18. decembar 2016 | 12:32

    Iguman Stefan iz remete je divan covek.Za mene on prestavlja primer poboznosti casti i postenja.Krstio mi je oba sina a ako bog da i trece dete ce.

  • Sara Konor

    18. decembar 2016 | 11:26

    Da li je tu cenu odredio Jovan Krstitelj kada je krstio Isusa. Ili svi treba da idemo na reku Jordan. Crkvu treba da je sramota. Zamisli oko cega se sukobljavaju. Ali neko gleda odgore, svako ima pravo na krstenje.

  • Bilja

    18. decembar 2016 | 12:53

    Svo troje dece krstili smo u Velikoj Remeti,toliko su divni i srdacni.Kada smo pitali za cenu,Iguman Stefan nam je rekao da je njima cast sto se deca bas tu krste i da to nema cenu.Krstenje treceg deteta je bilo u junu,da li se u medjuvremenu nesto promenilo ne znamo,ali verujemo da do njih nije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA