• 28

SVEŠTENICI na Fruškoj gori biraju koga će KRSTITI I VENČATI: Zašto nekima otvaraju vrata manastira, a nekima ne?!

Novosađani ne mogu da veruju da im je odbijeno pravo izbora

 • 28
Manastir Besenovo

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Eparhija sremska zabranila je krštenja i venčanja po fruškogorskim manastirima vernicima koji ne pripadaju ovoj eparhiji. Manastirsko sveštenstvo kao razlog navodi ljutnju Eparhije bačke, koja se žalila da u njoj ima manje ovih verskih činova, jer se oni u velikom broju obavljaju upravo po ovim manastirima.
Siromašna baka iz zabitog srpskog sela PETLIĆU je dala ime KRSTA. Razlog je fantastičan (FOTO)

Novosađani koji su odbijeni zato što su sa područja druge eparhije, ne mogu da veruju da im je osporeno pravo izbora.
Vernici koji ne žive na području sremskog okruga, a hteli bi da se venčaju ili krste u nekom od 16 fruškogorskih manastira, to ne mogu - do daljnjeg.
- Otišao sam u manastir Krušedol, jer sam hteo da se dogovorim o krštenju sina. Kada sam rekao da smo iz Novog Sada, rekli su mi da ne može. Našao sam se zbunjen, i upitao zašto, na šta su mi odgovorili da su dobili zabranu od episkopa sremskog da obavljaju ovaj čin građanima koji nisu iz Eparhije sremske - rekao je za Večernje novosti Gordan Stanisavljević.
Priču su potvrdili u manastiru Krušedol, gde objašnjavaju da je izbio sukob između dve eparhije - bačke i sremske - kao i da očekuju da će se posle božićnih praznika ipak smiriti strasti.
Ovaj zakon počeo je da se sprovodi i u manastiru Velika Remeta. Iguman Stefan smatra svečane i radosne događaje božjim darom, zato nema za njih cenovnik, pa verovatno i zbog toga veliki broj vernika obavlja krštenja i venčanja baš tamo.
- Imamo godišnje po 70 krštenja. Nemamo cenovnik, već je kod nas pravilo da svako da onoliko koliko može i ima. Nažalost, moramo da poštujemo odluku episkopa - bio je kratak starešina Velike Remete.
Za razliku od Velike Remete, gde se krštenje plaća koliko vernik može, po ostalim fruškogorskim manastirima cena se kreće od 5.000 do 6.000 dinara.
(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Predatori ola la

  Zato ja neidem u crkvu nisam krsten I nisam vernik , ajmo sad popovi dogovorite se bez svadje , molim .

  4
  4

  Podelite komentar

 • ATIMUS

  Bagra popovska dovela je crkvu do vrata sotone

  9
  4

  Podelite komentar

 • kobasica srbije

  Iguman Stefan je divan čovek izuzetan čovek i duhovnik, najbolji pokazatelj poštovanja njegove ličnosti i misionarske bezsrebreničke dobrote su agape posle svake Liturgije gde biva i po par staotina duša. Kad god duhovno padnem ili posustanem eto mene u Velikoj Remeti da dodjem sebi i nastavim dalje to je tako zahvaljujući ocu Stefanu.

  11
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima