Nikolić imenovao sudije Ustavnog suda Srbije

Sredinom decembra za devet od 15 sudija Ustavnog suda istekao je devetogodišnji mandat

  • 2

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić imenovao je pet sudija Ustavnog suda sa liste od 10 kandidata koju je utvrdila Skupština Srbije, objavljeno je u poslednjem "Službenom glasniku".

Koliko je novca Evropska unija ZAISTA dala Srbiji - rezultati su neverovatni (FOTO)

Za sudije Ustavnog suda Nikolić je imenovao Draganu Kolarić, Tijanu Šurlan, Vesnu Ilić Prelić, Tatjanu Babić i Tamaša Korheca.

Dragana Kolarić i Tijana Šurlan su profesorke na Kriminalističko-policijskoj akademiji, Vesna Ilić Prelić je aktulena predsednica Ustavnog suda, Tatjana Babić je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, a Korhec profesor na Fakultetu za pravne i poslovne studije "Dr Lazar Vrkatić".

Skupština Srbije u petak je na predlog predsednika Nikolića za sudije Ustavnog suda izabrala Snežanu Marković, Milana Škulića, Miroslava Nikolića i Jovana Ćirića.

Na listi koju je Skupština uputila predsedniku Srbije bili su i sudija Ustavnog suda Katarina Manojlović Andrić, sudija Privrednog apelacionog suda u Beogradu Jasminka Obućina, advokat iz Beograda Dušan Ignjatović, zamenik višeg javnog tužioca u Novom Pazaru Radisav Filimonović i javni izvršitelj iz Beograda Branislav Petrović.

Sredinom decembra za devet od 15 sudija Ustavnog suda istekao je devetogodišnji mandat.

Ustav Srbije propisuje da Ustavni sud čini 15 sudija od kojih po pet biraju Narodna skupština, predsednik Srbije i opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda, kao i da se sudija bira i imenuje medju istaknutim pravnicima sa najmanje 40 godina života i 15 godina iskustva u pravnoj struci.

Jedna ličnost može biti birana ili imenovana za sudiju Ustavnog suda najviše dva puta.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    17. decembar 2016 | 21:46

    Brzo nadjose poslusne Da smo drzava imali bi Zakonodavnu Izvrsnu Sudsku vlast gde se politika ne mesa u sudstvo Vec to postavlja visoki savet sudstva I politicari ne mogu da se mesaju Ali na zzzaallost ovo je nazovi pravna drzava

  • Vbc

    17. decembar 2016 | 22:16

    Koliko maju iskustva u pecenju rakije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA