Na jugu Srbije paralisano 500 domaćinstava

Najmanje 20 sela je zavejano i odsečeno od sveta, dok nedostatak mehanizacije otežava čišćenje

  • 0

Na trećini teritorije Pčinjskog okruga visina snežnog pokrivača, nedostatak mehanizacije i prekidi u napajanju strujom, paralisali su život više od 500 domaćinstava sa 1.400 stanovnika. Situacija je loša i na području Crne Trave i u okolini Vranja na kojem je i tokom protekle noći bilo snežnih padavina.

Načelnik regionalnog Štaba za borbu protiv elementarnih nepogoda Drakča Stanojković kaže da situacija u šest od sedam opština okruga nije dobra i da je izuzetak Preševo.

Prema informacijama opštinskih štabova u svim kritičnim područjima visina snežnog pokrivača je od jednog metra na Vlasini i Mačkatici do dva, pa čak i tri metra kod Planinarskog doma na Besnoj Kobili, odnosno podno TV repetitora.

Najmanje 20 sela, zaselaka i mahala je zavejano i od sveta odsečeno, a najteža situacija je u opštini Bosilegrad gde se ne može doći do desetak, dvanaest sela.

- Probili smo sve magistralne puteve, a sada se mašinama probijamo ka selima Gornja Ljubata, Selište, Musulj, Grot, Ploča, Donja Mahala, Dukat, Gložje, Karamanica i Goleš - kaže Vladimir Zaharijev, predsednik opštine.

Na teritoriji opština Bosilegrad, Trgovište i Surdulica, 11 sela sa oko 300 domaćinstava i blizu 1.000 stanovnika je bez struje.

U planinskim delovima Crne Trave i Vranja snežni pokrivač premašuje visinu od metar i po, dok su očišćeni putevi ponovo zavejani. Nadležne ekipe rade na njihovom raščišćavanju, a pola opštine Crne Trave nije ni noćas imalo struju.

Snega ima i u Leskovcu i Vlasotincu, ali je mnogo bolja situacija u pogledu snabdevanja strujom i stanja na putevima.

Na područjima prema planininskim vrhovima i planinama kao što je Kopaonik i u okolini Prijepolja neprestano veje sneg, ali se taj regionalni put stalno čisti i prohodan je.

 

 

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA