• 0

Fondacija Divac: Predstavljeni rezultati i kratki film Život ne bira puteve! (VIDEO)

Građani Srbije upoznali su neke od migranata koji su se našli u Srbiji na putu ka nekoj boljoj budućnosti i bežeći od rata, gladi i bezakonja

  • 0

Fondacija Ana i Vlade Divac predstavila je dosadašnje rezultate projekta "Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu" i najavila buduće aktivnosti, a takođe je premijerno prikazan i kratak film "Život ne bira puteve", koji je deo istoimene kampanje. Građani Srbije upoznali su  neke od migranata koji su se našli u Srbiji na putu ka nekoj boljoj budućnosti i bežeći od rata, gladi i bezakonja. Doživevši ih samo putem dodira, bez predrasuda koje donose boja kože, jezik, veroispovest ili nacionalnost, građani Srbije nam govore kako zamišljaju osobe koje sede nasuprot njih. Ovaj film je priča o ljudima koji ne vide predrasude.

O projektu:

Projekat "Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu" koji Fondacija Ana i Vlade Divac sprovodi u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) ima za cilj da podrži i unapredi kapacitete odabranih lokalnih samouprava pogođenih izbegličkom krizom, ali i volonterskih organizacija i organizacija civilnog sektora u odgovoru na ovu, ali i na svaku potencijalnu kriznu situaciju. Projekat se sprovodi u 7 opština u Srbiji sa kojima se radi na jačanju njihovih kapaciteta za reagovanje u kriznim situacijama - Subotica, Šid, Lajkovac, Sjenica, Tutin, Dimitrovgrad i Preševo. Vrednost ovog projekta koji je počeo 1. marta 2016. godine i traje do avgusta 2017. godine je 700.000 dolara.

Realizovane aktivnosti u 2016. godini:

Tokom maja i juna, Fondacija Ana i Vlade Divac i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) sproveli su prvo istraživanje javnog mnenja o izbeglicama i izbegličkoj krizi a rezultati su pokazali da oko 45% građana u Srbiji ima pozitivan stav u odnosu na izbeglice ali da i dalje 55% građana ima neku vrstu straha i negativan stav. Imajući u vidu ove rezultate, pokrenuta je kampanja "Život ne bira puteve" koja ima za cilj da podigne svest kod građana Srbije o izbeglicama i migrantima kao i da promoviše solidarnost i humanost kao osnovne ljudske vrednosti.

Treninzi za podizanje kapaciteta lokalnih zajednica u odgovoru na vanredne situacije U okviru projekta, od septembra do kraja 2016. godine sprovedeni su treninzi za podizanje kapaciteta lokalnih zajednica u odgovoru na vanredne situacije u sledećim opštinama: Šid, Tutin, Subotica, Lajkovac i Dimitrovgrad a početkom 2017. godine treninzi će biti održani i u Sjenici i Preševu. Treninzi su namenjeni članovima štabova za vanredne situacije, poverenicima civilne zaštite i članovima saveta za migracije. .Sve opštine će nakon sprovedenih treninga a nakon procene potreba i kapaciteta dobiti grantove za nabavku opreme za reagovanje u kriznim situacijama u vrednosti od 10.000 dolara po opštini.

Foto: Promo

Foto: Promo

Donacije u lokalnim samoupravama i prihvatnim i centrima za azil

U okviru direktne podrške lokalnim samoupravama, Fondacija Ana i Vlade Divac i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedile su sredstva za nabavku nove opreme i mašina za pripremanje hrane za Narodnu kuhinju Crvenog Krsta u Subotici u vrednosti od million dinara. Korisnici usluga ove narodne kuhinje su i socijalno najugroženiji članovi lokalne zajednice i migranti. Pored toga, Fondacija Divac i USAID obezbedili su sredstva za opremanje lokalnih kancelarija za mlade u Šidu, Preševu, Dimitrovgradu i Lajkovcu u ukupnom iznosu od 10.000 dolara . Opremljena su i dva dečja kutka u centrima za azil u Tutinu i Sjenici kroz nabavku nameštaja, knjiga i igračaka kako bi deca koja tamo trenutno borave imala adekvatan prostor za igru i druženje.

Do kraja 2016. godine, 10 osnovnih škola u svih 7 opština obuhvaćenih projektom dobiće donaciju od ukupno 500 knjiga i lektira za školske biblioteke što će značajno obnoviti zastareo fond knjiga. Osim toga, povodom Međunarodnog dana migranata, 18. decembra, pred predstojeće novogodišnje praznike, Fondacija Divac i USAID podeliće 1600 paketića za decu koja su trenutno smeštena u prihvatnim i centrima za azil u Srbiji.

Dodeljeni grantovi za jačanje organizacionih kapaciteta za 6 organizacija civilnog društva

Fondacija Ana  i Vlade Divac potpisala je u novembru ugovore sa 6 lokalnih organizacija civilnog društva iz različitih delova Srbije  o dodeli grantova za jačanje njihovih organizacionih kapaciteta  u ukupnoj vrednosti od 50.000 dolara. Cilj ove pomoći je da se osnaže organizacije koje rade na lokalnom i regionalnom nivou kako bi bile efikasnije u pružanju svojih usluga  i tako doprinele razvoju svojih lokalnih zajednica i kvalitetnijem životu građana.

Podršku za jačanje svojih organizacionih kapaciteta dobiće sledeće organizacije i udruženja: Sigma plus iz Niša, Impuls iz Tutina, Humanitarni centar za integraciju i toleranciju (HCIT) i Novog Sada, Centar za solidarnost i napredak iz Preševa, Forum mladih iz Preševa i Refugee Aid Serbia (RAS) iz Beograda.

(Telegraf.rs/ PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima