Fondacija Divac: Predstavljeni rezultati i kratki film Život ne bira puteve! (VIDEO)

Građani Srbije upoznali su neke od migranata koji su se našli u Srbiji na putu ka nekoj boljoj budućnosti i bežeći od rata, gladi i bezakonja

  • 0

Fondacija Ana i Vlade Divac predstavila je dosadašnje rezultate projekta "Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu" i najavila buduće aktivnosti, a takođe je premijerno prikazan i kratak film "Život ne bira puteve", koji je deo istoimene kampanje. Građani Srbije upoznali su  neke od migranata koji su se našli u Srbiji na putu ka nekoj boljoj budućnosti i bežeći od rata, gladi i bezakonja. Doživevši ih samo putem dodira, bez predrasuda koje donose boja kože, jezik, veroispovest ili nacionalnost, građani Srbije nam govore kako zamišljaju osobe koje sede nasuprot njih. Ovaj film je priča o ljudima koji ne vide predrasude.

O projektu:

Projekat "Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu" koji Fondacija Ana i Vlade Divac sprovodi u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) ima za cilj da podrži i unapredi kapacitete odabranih lokalnih samouprava pogođenih izbegličkom krizom, ali i volonterskih organizacija i organizacija civilnog sektora u odgovoru na ovu, ali i na svaku potencijalnu kriznu situaciju. Projekat se sprovodi u 7 opština u Srbiji sa kojima se radi na jačanju njihovih kapaciteta za reagovanje u kriznim situacijama - Subotica, Šid, Lajkovac, Sjenica, Tutin, Dimitrovgrad i Preševo. Vrednost ovog projekta koji je počeo 1. marta 2016. godine i traje do avgusta 2017. godine je 700.000 dolara.

Realizovane aktivnosti u 2016. godini:

Tokom maja i juna, Fondacija Ana i Vlade Divac i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) sproveli su prvo istraživanje javnog mnenja o izbeglicama i izbegličkoj krizi a rezultati su pokazali da oko 45% građana u Srbiji ima pozitivan stav u odnosu na izbeglice ali da i dalje 55% građana ima neku vrstu straha i negativan stav. Imajući u vidu ove rezultate, pokrenuta je kampanja "Život ne bira puteve" koja ima za cilj da podigne svest kod građana Srbije o izbeglicama i migrantima kao i da promoviše solidarnost i humanost kao osnovne ljudske vrednosti.

Treninzi za podizanje kapaciteta lokalnih zajednica u odgovoru na vanredne situacije U okviru projekta, od septembra do kraja 2016. godine sprovedeni su treninzi za podizanje kapaciteta lokalnih zajednica u odgovoru na vanredne situacije u sledećim opštinama: Šid, Tutin, Subotica, Lajkovac i Dimitrovgrad a početkom 2017. godine treninzi će biti održani i u Sjenici i Preševu. Treninzi su namenjeni članovima štabova za vanredne situacije, poverenicima civilne zaštite i članovima saveta za migracije. .Sve opštine će nakon sprovedenih treninga a nakon procene potreba i kapaciteta dobiti grantove za nabavku opreme za reagovanje u kriznim situacijama u vrednosti od 10.000 dolara po opštini.

Foto: Promo Foto: Promo

Donacije u lokalnim samoupravama i prihvatnim i centrima za azil

U okviru direktne podrške lokalnim samoupravama, Fondacija Ana i Vlade Divac i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedile su sredstva za nabavku nove opreme i mašina za pripremanje hrane za Narodnu kuhinju Crvenog Krsta u Subotici u vrednosti od million dinara. Korisnici usluga ove narodne kuhinje su i socijalno najugroženiji članovi lokalne zajednice i migranti. Pored toga, Fondacija Divac i USAID obezbedili su sredstva za opremanje lokalnih kancelarija za mlade u Šidu, Preševu, Dimitrovgradu i Lajkovcu u ukupnom iznosu od 10.000 dolara . Opremljena su i dva dečja kutka u centrima za azil u Tutinu i Sjenici kroz nabavku nameštaja, knjiga i igračaka kako bi deca koja tamo trenutno borave imala adekvatan prostor za igru i druženje.

Do kraja 2016. godine, 10 osnovnih škola u svih 7 opština obuhvaćenih projektom dobiće donaciju od ukupno 500 knjiga i lektira za školske biblioteke što će značajno obnoviti zastareo fond knjiga. Osim toga, povodom Međunarodnog dana migranata, 18. decembra, pred predstojeće novogodišnje praznike, Fondacija Divac i USAID podeliće 1600 paketića za decu koja su trenutno smeštena u prihvatnim i centrima za azil u Srbiji.

Dodeljeni grantovi za jačanje organizacionih kapaciteta za 6 organizacija civilnog društva

Fondacija Ana  i Vlade Divac potpisala je u novembru ugovore sa 6 lokalnih organizacija civilnog društva iz različitih delova Srbije  o dodeli grantova za jačanje njihovih organizacionih kapaciteta  u ukupnoj vrednosti od 50.000 dolara. Cilj ove pomoći je da se osnaže organizacije koje rade na lokalnom i regionalnom nivou kako bi bile efikasnije u pružanju svojih usluga  i tako doprinele razvoju svojih lokalnih zajednica i kvalitetnijem životu građana.

Podršku za jačanje svojih organizacionih kapaciteta dobiće sledeće organizacije i udruženja: Sigma plus iz Niša, Impuls iz Tutina, Humanitarni centar za integraciju i toleranciju (HCIT) i Novog Sada, Centar za solidarnost i napredak iz Preševa, Forum mladih iz Preševa i Refugee Aid Serbia (RAS) iz Beograda.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA