• 11

Crna Gora zaštitila svoj prvi proizvod, sigurno možete da pogodite šta je u pitanju

Prema proizvođačkoj specifikaciji, proizvod koji se može označiti kao „Njeguški pršut“ moguće je proizvoditi na teritoriji Njeguša

  • 11

Njeguški pršut prvi je crnogorski proizvod koji je nacionalnim zakonodavstvom zaštićen kao oznaka kvaliteta.

>>> 60.000 EVRA ZA NJEGUŠKI PRŠUT, SUVI VRAT I DIMLJENU SLANINU! Evo šta sve NA POSLU jedu srpski političari!

Kako je objavljeno na sajtu crnogorskog Ministarstva poljoprivrede, proceduru zaštite pokrenulo je i u saradnji sa resornim Ministarstvom realizovalo Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta sa Cetinja.

Prvi zaštićen proizvod za Crnu Goru predstavlja značajan korak na putu zaštite malih proizvođača i tradicionalnih metoda proizvodnje, kao i zaštite od zloupotreba i imitacija u sektoru proizvodnje hrane.

Proizvod koji će nositi zaštićen naziv „Njeguški pršut“ definisan je kao trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta bez nogice, sa kosti, kožom i potkožnim masnim tkivom, bez karličnih kostiju, suvo soljen morskom solju, dimljen sporim sagorevanjem suvog bukovog drveta i podvrgnut procesu sušenja i zrenja u trajanju od najmanje devet meseci.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Prema proizvođačkoj specifikaciji, proizvod koji se može označiti kao „Njeguški pršut“ moguće je proizvoditi na teritoriji Njeguša.

Unutar Njeguša uključena su sledeća sela: Dugi do, Erakovići, Raićevići, Kopito, Vrba, Mali i Velji Zalazi, Žanjev do, Mirac i Majstori, kao i zaseoci Bukovica, Podi, Velji kraj, Čavori i Krstac.

Njeguški pršut ima dugu reputaciju na crnogorskom i drugim tržištima. Zaštita ovog naziva kao geografske oznake prvi put je bila pokrenuta u Saveznom zavodu za intelektualnu svojinu državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Kako se dodaje, intenzivno se radilo na edukaciji proizvođača koji brzo usvojili nova znanja i pripremili se za novi oblik zaštite.

Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta sa Cetinja zvanično je 29. februara ove godine pokrenulo proceduru zaštite naziva, tako što su Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja dostavili zahtev za registraciju geografske oznake za "Njeguški pršut".

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Usledila je zahtevna procedura razmatranja usklađenosti zahteva sa Zakonom o oznakama porekla, geografskim oznakama i oznakama garantovano tradicionalnih specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ističe se u saopštenju.

Nakon pozitivne ocene Ministarstva, u oktobru su u Službenom listu objavljeni Zahtev i Proizvođačka specifikacija „Njeguškog pršuta“.

U procesu zaštite, najzahtevniji deo predstavlja pisanje adekvatne proizvođačke specifikacije jer se u tom dokumentu do detalja opisuje proizvod i način proizvodnje.

To mora biti proizvod koji ima dokazanu reputaciju i istoriju, a specifičnost proizvoda mora biti uslovljena geografskim okruženjem, veštinama ili dokazanom tradicionalnom metodom proizvodnje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • toplistanadrealista

    Najjaci prsut je Hercegovacki prsut, to je cinjenica!! Svako ko je probao potvrdice, jeo sam i francuske, spanske, i gotovo sve vrste italijanskih, zatim zlatiborski i crnogorski....Hercegovacki prsut ne postoji u masovnoj prodaji, to morate biti u srodstvu sa njima ili bas veliki prijatelj, isto kao i vino, ono sto se moze kupiti, uopste nije slicno onom koje oni piju po kucama...To sve nije bitno, bitno je da Srbija bas NISTA ne brendira, to je tuga. Svabetine brendirale sljivovicu a slovenci ajvar! To je propast, rvati u zagrebu Karadzordzevu sniclu nazivaju zagrebackom...Jos samo treba da neko brendira Uzicki kajmak i nazove ga gnjilanski.... A, Uzicki kajmak je najjaci mlijecni proizvod na svijetu, ubjedljivo najjaci, na kraju ce i to brendirat neko drugi!

  • Iskreno

    iz argentine

  • Igor

    Petar Petrovic Njegus je Srpska glava.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima