• 11

Crna Gora zaštitila svoj prvi proizvod, sigurno možete da pogodite šta je u pitanju

Prema proizvođačkoj specifikaciji, proizvod koji se može označiti kao „Njeguški pršut“ moguće je proizvoditi na teritoriji Njeguša

 • 11

Njeguški pršut prvi je crnogorski proizvod koji je nacionalnim zakonodavstvom zaštićen kao oznaka kvaliteta.

>>> 60.000 EVRA ZA NJEGUŠKI PRŠUT, SUVI VRAT I DIMLJENU SLANINU! Evo šta sve NA POSLU jedu srpski političari!

Kako je objavljeno na sajtu crnogorskog Ministarstva poljoprivrede, proceduru zaštite pokrenulo je i u saradnji sa resornim Ministarstvom realizovalo Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta sa Cetinja.

Prvi zaštićen proizvod za Crnu Goru predstavlja značajan korak na putu zaštite malih proizvođača i tradicionalnih metoda proizvodnje, kao i zaštite od zloupotreba i imitacija u sektoru proizvodnje hrane.

Proizvod koji će nositi zaštićen naziv „Njeguški pršut“ definisan je kao trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta bez nogice, sa kosti, kožom i potkožnim masnim tkivom, bez karličnih kostiju, suvo soljen morskom solju, dimljen sporim sagorevanjem suvog bukovog drveta i podvrgnut procesu sušenja i zrenja u trajanju od najmanje devet meseci.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Prema proizvođačkoj specifikaciji, proizvod koji se može označiti kao „Njeguški pršut“ moguće je proizvoditi na teritoriji Njeguša.

Unutar Njeguša uključena su sledeća sela: Dugi do, Erakovići, Raićevići, Kopito, Vrba, Mali i Velji Zalazi, Žanjev do, Mirac i Majstori, kao i zaseoci Bukovica, Podi, Velji kraj, Čavori i Krstac.

Njeguški pršut ima dugu reputaciju na crnogorskom i drugim tržištima. Zaštita ovog naziva kao geografske oznake prvi put je bila pokrenuta u Saveznom zavodu za intelektualnu svojinu državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Kako se dodaje, intenzivno se radilo na edukaciji proizvođača koji brzo usvojili nova znanja i pripremili se za novi oblik zaštite.

Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta sa Cetinja zvanično je 29. februara ove godine pokrenulo proceduru zaštite naziva, tako što su Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja dostavili zahtev za registraciju geografske oznake za "Njeguški pršut".

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Usledila je zahtevna procedura razmatranja usklađenosti zahteva sa Zakonom o oznakama porekla, geografskim oznakama i oznakama garantovano tradicionalnih specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ističe se u saopštenju.

Nakon pozitivne ocene Ministarstva, u oktobru su u Službenom listu objavljeni Zahtev i Proizvođačka specifikacija „Njeguškog pršuta“.

U procesu zaštite, najzahtevniji deo predstavlja pisanje adekvatne proizvođačke specifikacije jer se u tom dokumentu do detalja opisuje proizvod i način proizvodnje.

To mora biti proizvod koji ima dokazanu reputaciju i istoriju, a specifičnost proizvoda mora biti uslovljena geografskim okruženjem, veštinama ili dokazanom tradicionalnom metodom proizvodnje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • CG

  19. decembar 2016 | 16:42

  A Njeguski prsut nije iz CG, samo uvoze i suse. Klasicna prevara dps-a. Ko ne vjeruje neka obidje ta sela da vidi koliko ce navi svinja ( pravih, ne one koje imaju pravo glasa i daju ga Milu ).

  80
  7

  Podelite komentar

 • Heh

  19. decembar 2016 | 16:58

  A kako to da proizvodjac iz Vrbasa proizvodi Njeguski prsut, nije mi jasno.

  30
  4

  Podelite komentar

 • Igor

  19. decembar 2016 | 18:34

  Petar Petrovic Njegus je Srpska glava.

  24
  9

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok